Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pytanie dotyczące małego kredytu.

Napisany przez coldsnark
Cześć, Mam kilka pytań, ponieważ jestem całkowicie niezaznajomiony z tematem zaciągania kredytów. Mam 18 lat i obecnie odbywam staż zdolności zawodowej na studia wyższe zawodowe. Podczas tego stażu zarabiam 300€ miesięcznie. Chcąc sobie teraz pozwolić na nowy komputer, chciałbym wziąć mały kredyt w wysokości 1500€. Teraz moje pytania: Czy odradzilibyście mi ten kredyt, czy raczej jest dość bezpieczny? W jakim banku? Słyszałem, że Santander ma bardzo dobre oprocentowanie, ale porada jest bardzo niedostateczna, dlatego trochę waha mnie to względem nich. Co mnie czeka, czy muszę iść bezpośrednio do oddziału czy zostanie to załatwione mailowo/telefonicznie itp.? Dopiero zaczynam, więc jeszcze nie dostałem żadnej wypłaty, czy to w ogóle możliwe? Aha, jeśli jest to niewłaściwe forum, proszę przenieść. Pozdrowienia

Napisany przez Kredithelfer
Cześć coldsnark, Pamiętaj: kredyt musisz spłacić, a to nawet z odsetkami! Zwrócisz więcej niż otrzymasz, więc jest to dla Ciebie stratny interes! Radziłbym raczej oszczędzać na stosunkowo małe i zbędne zakupy, takie jak komputer, zamiast podejmować takie zobowiązanie! Na przykład: Chcesz kupić komputer. Został przeceniony z 1200€ na 1000€. Bierzesz więc kredyt na tę samą kwotę i kupujesz komputer. Ponieważ masz niskie dochody, okres kredytowania wynosi 4 lata, przy 7% odsetek. Przez 4 lata będziesz musiał płacić około 24€ miesięcznie, co daje łączną kwotę około 1150€. Pozornie korzystna oferta komputera przestaje być taka. I - co przyznaję, słaby argument - płacisz później za komputer, który już nie jest aktualny! Jeśli planujesz wziąć kredyt, który całkowicie wydasz, musisz znaleźć sposób na spłacenie rat kredytu. Zsumuj wszystkie dochody i wydatki (czynsz/rachunki, telefon/internet/komórka, ew. motorower/samochód i paliwo, jedzenie, kino itp.) miesięcznie, odejmij wydatki od dochodów, a otrzymasz kwotę, którą masz miesięcznie do dyspozycji na spłatę raty. Raty kredytu nie mogą być większe niż ta kwota, w przeciwnym razie zaczynasz się stopniowo zadłużać! Bank, do którego się zwracasz, przedstawiłby Ci limit kredytowy i warunki, musiałbyś tylko podpisać. Jednak bez zaświadczenia o dochodach trudno otrzymać kredyt w bankach. Ponadto bank przeprowadzi sprawdzenie Twojej wiarygodności kredytowej w Biurze Informacji Gospodarczej, aby dowiedzieć się, jak rzetelny jesteś kredytobiorca i jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy. Solidny bank powiedziałby Ci co najmniej to samo, co ja właśnie, ale jeśli jesteś pewien, że naprawdę chcesz kredytu i jesteś w stanie go spłacić, bank go udzieli. Nic nie stoi na przeszkodzie. Ale pamiętaj, że przez miesiące lub lata będziesz musiał corocznie oddawać bankowi określoną kwotę, co zabraknie Ci na inne wydatki - szczególnie w przypadku nieprzewidzianych wydarzeń (uszkodzona lodówka/pralka, odszkodowanie, wypadek itp.) może to prowadzić do trudności. Twój margines finansowy zostanie ograniczony! Pozdrawiam

Napisany przez coldsnark
Hej,

Po pierwsze dziękuję za odpowiedź.

Tak, jestem świadomy, że do kwoty wyjściowej zostanie coś dorzucone.

Chciałem spłacić kredyt tylko przez 1 rok, co przy 1500€ wyniosłoby około 127-130€ miesięcznie. Ponieważ nadal mieszkam w domu i czasami rodzice coś mi płacą, wiele kosztów odpada.

Przeliczyłem to, miałbym około 160€ na wychodzenie wieczorami itp., co dla mnie wystarcza na miesiąc (dotychczas zawsze obywałem się z 30€ kieszonkowym) i miałbym zawsze na koncie od 50 do 100€ dodatkowo w miesiącu.

Czy możesz mi polecić bank, jestem też w tej kwestii dość niepewny co do procedury.

Napisany przez Kredithelfer
To wszystko brzmi bardzo rozsądnie!

Filialne banki są często droższe niż banki internetowe jeśli chodzi o prowadzenie konta, opłaty i oprocentowanie. Zaletą jednak jest to, że w przypadku problemów masz osobę do kontaktu na miejscu. Moim zdaniem jednak nie uzasadnia to finansowych wad! Moim bankiem domowym jest ING-DiBa, a tam kredyty ratalne dostępne są dopiero od 5000 €. Podobnie jest w większości banków spółdzielczych! W Sparda-Bank kredyty dostępne są dopiero od 2500 €! Moi krewni mieli bardzo złe doświadczenia z Commerzbank, która niedawno przejęła Dresdner Bank w zakresie finansowania nieruchomości... byli źle doradzeni, a usługi banku sprzedano im jako lepsze, niż w rzeczywistości były, po sfinalizowaniu transakcji kontakt prawie całkowicie zanikł... to był prawdziwy koszmar^^ Dla kwoty takiej jak 1500 € i tak krótkiego okresu kredytowania trudno jest coś znaleźć, ponieważ bank prawie nic na tym nie zarabia, chyba że pobiera horrendalne odsetki! Poza tym na przykład Targo-Bank: udziela kredytu w wysokości 1500 € na 12 miesięcy przy efektywnym oprocentowaniu 3,45%! Jedynym warunkiem jest posiadanie dochodu netto w wysokości co najmniej 600 €. W Norisbank dostępny jest kredyt w wysokości 1600 € na 12 miesięcy z oprocentowaniem 3,9%. Podobnie w Deutsche Bank. W przypadku obu banków wiadomo jednak, że wymagana jest najlepsza zdolność kredytowa! Niestety nadal nie mogę zamieszczać linków. Moim zdaniem powinieneś poszukać informacji o tych trzech bankach i poprosić o materiały informacyjne lub porady. W ostatecznym rozrachunku nie można polecać konkretnego banku, ponieważ zazwyczaj znasz tylko jednego lub dwóch doradców, od których zależy mocno pierwsze wrażenie. Z liczbami jest to z pewnością nieco inaczej.

Napisany przez Ravemaster84
Finansowanie dóbr konsumpcyjnych jest zawsze, moim zdaniem, złym pomysłem! Przy kwocie 1500 na nowy komputer, będzie to raczej komputer do gier. Jeśli twoja decyzja jest już ustalona i chcesz się zadłużyć w tym celu, mogę polecić Bank SKG. Mają oni stopy procentowe niezależne od zdolności kredytowej. Oczywiście nie są na pierwszym miejscu, ale obecnie tam mam jeszcze swoją pożyczkę. Dodatkowe spłaty są darmowe.

Napisany przez coldsnark
Hmm w SKG Banku zaczyna się dopiero od 2500€, więc odpada.

Napisany przez Arbitrage
Mogę tylko się zgodzić z moimi poprzednikami i uważać małe kredyty na towary konsumpcyjne za absolutnie bezsensowne. O wiele bardziej opłaca się oszczędzać 127-130€ miesięcznie i cieszyć się z odsetek, zamiast płacić odsetki od kredytu, które mogą być bardzo wysokie, zwłaszcza w przypadku małych pożyczek.

Tak czy inaczej, jeśli koniecznie potrzebny jest kredyt na zakup, dlaczego nie skorzystać z oferty sklepu? Wiele sklepów oferuje finansowanie swoich towarów, a w niektórych okresowych promocjach nawet bez dodatkowych odsetek. To, moim zdaniem, byłoby najbardziej oczywiste rozwiązanie.

Napisany przez coldsnark
To ma kilka powodów:

1. Nie mogę sfinansować komputera bezpośrednio u sprzedawcy, ponieważ zamawiam poszczególne części i sam go składam
2. Po prostu nie chcę czekać kolejnego roku na nowy komputer

A zresztą, oprocentowanie też nie jest takie straszne, na końcu zapłacę maksymalnie 30€ (z opłatami manipulacyjnymi).

Napisany przez Arbitrage
Również sprzedawcy sprzętu komputerowego i oprogramowania oferują finansowanie, zazwyczaj zrealizowane za pośrednictwem partnera bankowego i zwykle nie bez odsetek. Przykładem może być Mindfactory, jeden z największych niemieckich sprzedawców sprzętu i oprogramowania komputerowego, oferujący finansowanie poprzez Santander Bank. Wszyscy inni więksi sprzedawcy oferują podobne usługi.

Napisany przez coldsnark

Również handlowcy sprzętem komputerowym i oprogramowaniem oferują finansowanie, zazwyczaj realizowane przez bank partnerski i z reguły nie bez odsetek. Przykładem tego może być Mindfactory, jeden z największych niemieckich sprzedawców detalicznych sprzętu komputerowego i oprogramowania, który oferuje finansowanie przez bank Santander. Wszyscy inni więksi sprzedawcy oferują coś podobnego.

Naprawdę? Nie wiedziałem o tym, to zdecydowanie optymalne, muszę się tym bliżej zainteresować. Dzięki za wskazówkę.

Napisany przez Arbitrage
Tak, naprawdę. W końcu wszyscy sprzedawcy chętnie pozbywają się swoich towarów. Partner bankowy również cieszy się z wysokich odsetek, jakie jesteś gotów ratować.

Przykład Mindfactory: Finanzierung -> Zahlungsmöglichkeiten -> Info-Center - Sprzęt komputerowy, Laptopy (Santander)

Przykład Hardwareversand: https://www1.hardwareversand.de/deuts...kcondition.jsp (Deutsche Bank)

Przykład Alternate: https://www.alternate.de/html/help/he...d=15&faqId=457 (Santander)

Warto wymienić kilku większych sprzedawców.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata