Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Certyfikaty gwarancji

Napisany przez Ravemaster84
Dzień dobry,

od kilku dni interesuję się innymi formami lokowania pieniędzy niż lokaty terminowe i depozyty na określony czas i natrafiłem na certyfikaty gwarancji. Ponieważ nie mam absolutnie żadnego doświadczenia z akcjami czy ogólnie z działaniami na giełdzie, staram się teraz wzbogacić swoją wiedzę na ten temat na dłuższy okres.

Natrafiłem teraz na certyfikat gwarancji Credit Suisse, który zostanie wyemitowany na początku października.
WKN: CS0AP7
Czas trwania: 1 rok
Zwrot: 100%
Kupon stały: 4,00%

Czy dobrze rozumiem, że ten certyfikat można porównać do depozytu terminowego? Jakie ryzyka wiążą się z takim certyfikatem gwarancji na 100%?

Dla kogoś kto otrzymuje nieco ponad 2% z tzw. długoterminowej lokaty pieniężnej i mniej niż 3% z depozytu terminowego (na 1 rok), kupon w wysokości 4% wydaje się atrakcyjny. Jak wygląda postępowanie ze związane z podatkami w przypadku certyfikatów? W przypadku kont tzw. TG i FG mogę korzystać z kwoty wolnej od podatku, czy to także dotyczy certyfikatów?

Dziękuję za wsparcie!

Napisany przez DayTrading
Gwarancje świadectw

Gwarancje świadectw są stosunkowo bezpieczną formą inwestycji. Na końcu – i tylko na końcu – okresu trwania, gwarantowana minimalna kwota (zazwyczaj 100% wartości nominalnej) zostaje zwrócona. Przed terminem zapadalności gwarancyjne świadectwo może być sprzedawane poniżej granicy gwarancji. Jeśli pobrane zostały opłaty emisyjne lub inne opłaty, istnieje tu ryzyko straty w wysokości tych opłat. Kupujący świadectwa mimo to może uczestniczyć w pozytywnym rozwoju wartości bazowej

Świadectwa są papierami wartościowymi inwestycyjnymi. Oznacza to, że emitent składa inwestorowi obietnicę (w postaci ustalonej w zależności od rodzaju świadectwa partycypacji w rozwoju wartości bazowej). Świadectwa nie stanowią więc majątku odrębnego i nie są również notowane na imię nabywcy, tak jak akcje. Dlatego występuje tu ryzyko emitenta; w przypadku upadłości emitenta środki inwestorów wchodzą w skład masy upadłościowej. Istnieje zatem potencjalne zagrożenie całkowitej utraty, jeśli emitent wpadnie w kłopoty finansowe

Źródło: Świadectwa należą do grupy instrumentów finansowych pochodnych

Napisany przez Ravemaster84
Potencjalny zysk wynikałby zatem z zakupu części poniżej wartości nominalnej i ich trzymania do końca okresu ważności. Czy takie certyfikaty są również wykorzystywane do uzyskania kuponowej wypłaty jako (w porównaniu do innych instrumentów pochodnych) bezpiecznego dochodu w portfelu?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata