Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa BHW - Czy warto ją kontynuować czy też ją rozwiązać?

Napisany przez StefanT
Cześć Wszystkim!

Przypadkowo trafiłem na to forum i mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi pomóc w podjęciu decyzji.

W listopadzie 2003 roku kupiłem mieszkanie i zaciągnąłem w banku umowę oszczędnościową BHW na pozostałą kwotę 57000€.

Wtedy nie było jeszcze wiadomo, że stopy procentowe spadną tak nisko.

Chodzi o następującą umowę:

Umowa oszczędnościowa BHW
Data rozpoczęcia: 11/2003
Tarif DM5
Stopa procentowa: 2,000%
Kwota umowy: 57.000,00 €
Obecne saldo: 24.618,02 €
Miesięczna składka zgodna z umową: 171,00 €
Pożądana rata spłaty: 342,00 €
Oprocentowanie kredytu: 4,75%
Współczynnik oceny: 29,00
Przewidywane przyznanie (przy opłaceniu ustalonej składki) 1. kwartał / 2013

Wpłaty:
11/2003 Opłata początkowa: 570,00€
11/2003-5/2010 - 150€/miesiąc
06/2010-02/2011 - 300€/miesiąc
03/2011- dzisiaj - 500€/miesiąc

Wzrost miesięcznych wpłat był spowodowany niską stopą procentową na lokatach w 2010 roku.

Umowa nie była zmieniana od czasu podpisania, tylko wpłaty zostały zwiększone. W związku z tym przyznanie zostało przeniesione na 1. kwartał 2013 roku.

Teraz pytanie, co mam zrobić. Aktualnie nie potrzebuję tych pieniędzy, a kredytu oczywiście nie wezmę ze stawka 4,75%.

Czy powinienem zmniejszyć wpłaty, aby opóźnić przyznanie, czy wypłacić środki w przypadku rezygnacji?

Zgodnie z umową, wypłata środków w przypadku rezygnacji będzie odsetkowana wstecznie z oprocentowaniem 3,5%. Czy jeśli pozostawię umowę jeszcze przez kilka lat i zignoruję przyznanie, czy otrzymam również zwrot opłaty początkowej?

Jaka decyzja byłaby najbardziej opłacalna w moim przypadku?

Czy ktoś może zna się na tym temacie i może dać mi wskazówkę, co powinienem zrobić?

Z góry dziękuję!

Pozdrowienia Stefan

Napisany przez StefanT
Czy na pewno nikt nie ma pomysłu i nie może mi dać wskazówki?

Napisany przez StefanT
Może ktoś jednak ma jakiś pomysł?

Napisany przez NaTwoim13
Jest zawsze zaskakujące, jak samotnie czują się klienci kas oszczędnościowo-budowlanych z produktem umowy oszczędnościowej. Powinno się przypuszczać, że skontaktują się ze swoim doradcą lub dzwonią bezpośrednio do kasy, aby otrzymać uczciwą i właściwą radę. Bez względu na to, że wielu wybiera niewłaściwą kasę oszczędnościowo-budowlaną i/lub niewłaściwy produkt oszczędnościowo-budowlany - często sprzedaje się kwoty oszczędnościowe na oślep, niezgodnie z potrzebami - to wszystko nie jest przypadkiem!

Polecam klientom kas oszczędnościowo-budowlanych, którzy czują się pozostawieni samym sobie, lub mają poczucie (wyrażam to delikatnie), że zostali przeciążeni, aby skontaktowali się z C.Andreas z tego forum, aby przyjść dość często na jasne oświetlenie tematu oszczędzania budowlanego.

Chciałbym jednak wyraźnie zaznaczyć, że oszczędzanie budowlane może mieć swoje uzasadnienie w planowaniu finansowym, a także - stosowane mądrze (jeśli chodzi o kasę oszczędnościowo-budowlaną/taryfę i zwłaszcza kwotę oszczędnościową), może znaleźć swoje miejsce jako instrument zabezpieczenia przed zmianami stóp procentowych w finansowaniu nieruchomości.

Napisany przez StefanT
Cześć noelmaxim, dziękuję za odpowiedź.

Wątpię, czy od doradcy BHW otrzymam odpowiedź, która będzie dla mnie bardziej korzystna niż dla niego.
Logiczne, że chcą mi wcisnąć kredyt, żeby zarobić jeszcze więcej...

Jakiś czas temu dostałem ofertę zmiany na inny kontrakt, gdzie prawie nie miałbym już oprocentowania z oszczędności, z ponownie długim okresem spłaty i darmową opłatą aktywacyjną.

Dlatego też opublikowałem to na forum, zamiast dzwonić do doradcy.

Nie kwestionuję, że podpisałem to w naiwny sposób, chcę teraz tylko znaleźć najlepsze wyjście.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć StefanT,

z przyjemnością!

Jeśli chcesz zrobić coś dobrego dla siebie, zwłaszcza jeśli szukasz sensownego rozwiązania, skontaktuj się z C.Andreasem z tego forum! Na pewno będzie mógł Ci pomóc najlepiej, jak potrafi.

Napisany przez C. Andreas
Teraz zależy od tego, czy umowa została cesjonowana, czy nie.
Jeśli została cesjonowana, to pojawia się problem, ponieważ właścicielem umowy jest instytucja udzielająca kredytu.

Jeśli nie została cesjonowana, to powinna być gotowa do przydziału wkrótce (w zależności od oceny). Po przydziale będzie można zrezygnować z pożyczki i otrzymać swoją premię oraz, przypuszczam, także swoje AG.

Tylko dzwoniąc na infolinię BHW i pytając, kiedy umowa będzie gotowa do przydziału, można uzyskać jasność.

Napisany przez StefanT
Zgodnie z dostępem online:

Oceniono na 29,00
Przewidywane przydziały
(po zapłaceniu ustalonej składki oszczędnościowej) 1.Q / 2013

Umowa nie została zrzeczona.

Tylko jest wątpliwe, czy rezygnacja z pożyczki ma sens, nawet jeśli pieniądze nie są potrzebne, i jak długo mogę wstrzymywać się z BHW.
2% lub 3,5% to już dobra oferta w obecnej chwili.

Jeśli potem zainwestuję te pieniądze w moim banku domowym, otrzymam tylko 1,3% w skali roku na lokatach terminowych!

Napisany przez StefanT
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Chciałbym teraz ponownie się odezwać, ponieważ dostałem list od BHW.

Gratulacje, osiągnąłeś ważny cel. Twój kontrakt oszczędnościowy zostanie przydzielony 01.02.2013.

W paczce znajdował się formularz deklaracji przydziału, który mam podpisać.

Obecne szczegóły kontraktu są następujące:

Rodzaj kontraktu- BHW Kontrakt oszczędnościowy na cele mieszkaniowe
Data rozpoczęcia kontraktu 11/2003
Tarif DM5
Stopa procentowa 2,000 %
Suma kontraktu 57.000,00 €
Obecne saldo konta 27.068,00 €
Miesięczna składka 171,00 €
Żądana składka spłaty 342,00 €
Wskaźnik wyceny 43,35
Przewidywany przydział
(przy zapłacie ustalonej składki oszczędnościowej) 1. kwartał / 2013
Suma salda 366.130

Oczywiście nie chcę korzystać z pożyczki, ale chciałbym uzyskać maksymalny możliwy zysk.

Obecnie mam swoje oszczędności rozłożone na kontach oszczędnościowych, gdzie maksymalna stopa wynosi 1,6%. Rozważam teraz przeniesienie pieniędzy do kontraktu oszczędnościowego na cele mieszkaniowe, gdzie otrzymam 2,0%.

Dlatego mam następujące pytania:

1. Obecnie wpłacam 500 € miesięcznie, o ile mogę zwiększyć tę kwotę bez problemów? Czy mogę dokonywać wielu jednorazowych wpłat?

2. Jeśli zrezygnuję z pożyczki, czy otrzymam od 2003 roku do dzisiaj skumulowaną stopę procentową w wysokości 4,5% (+2,5%p.a.)? Ile czasu zajmie mi otrzymanie pieniędzy od momentu złożenia oświadczenia o rezygnacji?

3. Czy otrzymam zwrot opłaty za aktywację w wysokości 570,00 € w przypadku rezygnacji? Ponieważ nie pojawiła się ona na wyciągach z konta.

4. Ponieważ przydział już nastąpił, czy mogę mimo to kontynuować kontrakt czas nieokreślony?

Napisany przez Ravemaster84

Obecnie mam swoje oszczędzone pieniądze rozproszone na rachunkach oszczędnościowych, gdzie maksymalna stopa wynosi 1,6%. Teraz zastanawiam się nad przelaniem tych pieniędzy na konto oszczędnościowo-budowlane, gdzie dostaję 2,0%.

Pamiętaj, że w przypadku rachunku oszczędnościowego zawsze masz do nich dostęp. Wypłata z rachunku oszczędnościowo-budowlanego wiąże się z opłatą. Zawsze powinieneś mieć rezerwę finansową dostępną do wypłaty.
Poza tym są jeszcze dostawcy rachunków oszczędnościowych oferujący 2,00%. Sprawdź RaboDirect lub MoneYou (1,90%). Na pewno jesteś w BoS... ;-)

Napisany przez StefanT
Dziękuję za wskazówkę dotyczącą lokaty terminowej, ale mam już wystarczającą liczbę kont tego rodzaju, nawet z promocyjnym oprocentowaniem dla nowych klientów, itp.

Warto zauważyć, że istnieje również odsetki po zrzeczeniu się kredytu, i chciałbym odzyskać opłatę za zawarcie umowy.

Być może ktoś ma dla mnie poradę, co jest najlepszym rozwiązaniem dotyczącym tej umowy...

Napisany przez verschaukelt
W przypadku umów oszczędności budowlanych istnieje klauzula określająca, w jakiej wysokości kasa oszczędnościowo-budowlana przyjmuje składki. Ponieważ umowa jest już bardzo dobrze zabezpieczona, kasa oszczędnościowo-budowlana wkrótce nie będzie przyjmować kolejnych składek, zwłaszcza niezwiększonych, ale zwróci Państwu pieniądze wraz z odsetkami z informacją, że umowa została zbyt mocno zasilona.

Najpewniej teraz, kiedy pieniądze zdecydowanie nie są potrzebne jako kredyt, warto zrezygnować z kredytu i skorzystać z bonusu odsetkowego. Należy jednak jeszcze zastanowić się, co zrobić ze środkami oszczędnościowymi. Do tego czasu środki będą nadal oprocentowane. Muszą Państwo jednak ewentualnie odliczyć opłaty za prowadzenie konta od zarobionych odsetek. W ten sposób zysk z odsetek będzie się wyrównywał w porównaniu z innymi formami lokat.

Napisany przez StefanT
Cześć,

chciałem się odezwać.
Nadal wpłacam co miesiąc 500€, bez żadnych skarg ani obciążeń ze strony BHW

Tylko od czasu do czasu piszą do mnie z prośbą o umówienie terminu

Początkiem przyszłego roku prawdopodobnie będę potrzebował pieniędzy, ponieważ planuję kupić działkę i zbudować Dom.

Czy ktoś może obliczyć kwotę wypłaty?

StawkaDM5
Stopa procentowa2,000 %
Kwota umowy57.000,00 €
Aktualne saldo39.157,21 €
Odsetki naliczone w bieżącym roku728,61 €
Składka zgodna z taryfą171,00 €
Żądana składka na spłatę kredytu342,00 €
Współczynnik wyceny194,25
Przydzielone w dniu01.02.2013
Suma salda599.954 €

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]