Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zgłaszanie do realizacji kredytów KFW dla programu 153 -Energooszczędne budownictwo-

Napisany przez ADMCI4
Mam pytanie dotyczące ubiegania się, załatwiania pożyczki KFW w ramach programu 153 (Budownictwo energooszczędne).
Jesteśmy obecnie w kontakcie z trzema bankami, aby sprawdzić, z którym zdecydujemy się ostatecznie na finansowanie. Jeden bank prosi nas o złożenie wniosku o kredyt KFW. Mam pytanie, czy jeśli ostatecznie zdecydujemy się na jednego z dwóch pozostałych banków, czy złożony już wniosek można będzie nadal wykorzystać, nawet jeśli zostanie złożony u innego banku, czy KFW się nie zgodzi?
Moje drugie pytanie brzmi następująco. Podczas składania wniosku o kredyt KFW trzeba podać, jakie środki (pompy ciepła powietrze-woda, wsparcie słoneczne, itp.) będą stosowane do spełnienia wymagań dotyczących domu KFW 70. Czy będzie to dopuszczalne, jeśli ostatecznie spełnione zostaną te wymagania, ale z użyciem innych środków, na przykład bez paneli słonecznych, ale z innym układem zewnętrznej ściany? Czy to decydujące, żeby spełnione były wymagania dotyczące rocznego zapotrzebowania na energię pierwotną i straty ciepła przez przewodzenie dla domu KFW 70, nawet jeśli osiągnięto to z użyciem innych środków niż te podane we wniosku o kredyt KFW?
Ostatnie pytanie, które mam, dotyczy tego, że plany inwestycyjne i wnioski o kredyt KFW złożymy poprzez naszego architekta. Przewidywane jest, że realizację będzie prowadzić wykonawca generalny. Czy możliwe jest, że wniosek o kredyt KFW zostanie podpisany przez architekta, a ostateczna realizacja przez wykonawcę generalnego czy musi być ten sam specjalista?
Dziękuję za pomoc.

Re: Zgłaszanie do realizacji kredytów KFW dla programu 153 -Energooszczędne budownictwo-

Napisany przez NaTwoim13
Cześć NM9485,

zgłoszony kredyt KfW można przenieść z jednego banku do drugiego, ale dlaczego należy go zgłaszać z wyprzedzeniem? Moim zdaniem finansowanie powinno zawsze być wnioskowane holistycznie.

Upewnij się, że przysługuje Ci również program własności mieszkalnej 124, lub możesz go również złożyć. Zalecam również wybranie banku, który subwencjonuje warunki KfW. Oprocentowanie zostanie obniżone o 0,25-0,4% - w zależności od wyboru banku.

W programie KfW 153 konieczne jest podpisanie przez doradcę energetycznego, późniejsze zmiany nie są możliwe, czyli budynek musi zostać zbudowany zgodnie z potwierdzeniem doradcy energetycznego zawartym we wniosku. Jednakże istnieje możliwość ponownego złożenia wniosku o program 153 z nowymi wymogami. Jednakże jest to wszystko bardzo skomplikowane.

Polecam Ci dokładnie przemyśleć, w jaki sposób ma być zbudowany Dom, aby następnie wnioskować o finansowanie w całości w jednym banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata