Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt z pierwszeństwem prawa do zamieszkania.

Napisany przez Noppi
Cześć wszystkim,
Moja żona i ja chcielibyśmy przejąć gospodarstwo (bez działalności rolniczej) teściów w formie darowizny. W zamian tego, powinni otrzymać pierwszeństwo zamieszkania.

Dom ma 3 jednostki mieszkalne, z których jedną chcielibyśmy wynajmować za około 300 euro miesięcznie, a jedną zamieszkać sami. Wartość rynkowa domu to 265 000 euro, a pierwszeństwo zamieszkania miałoby wartość około 73 000 euro. Moje wynagrodzenie netto wynosi 2100 euro, chcielibyśmy zaciągnąć maksymalne miesięczne obciążenie kredytem do 800 euro. Dochód mojej żony nie jest brany pod uwagę z powodu planowania rodziny. Mamy około 20 000 euro wkładu własnego, ale powinny one służyć jako dodatkowy amortyzator. Pracuję w tej samej firmie od 27 lat, zgodnie z własnym sprawdzeniem w Schufa mam wynik 99,03%.

Chcielibyśmy wziąć kredyt ratalny w sumie 150 000 euro, z czego część może być pokryta przez KFW ze względu na instalację bloków energetycznych i działania związane z ociepleniem.

Większość banków raczej nie udzieli kredytu ze względu na pierwszeństwo zamieszkania - czy istnieje w ogóle możliwość uzyskania takiego kredytu? Gdzie warto zasięgnąć informacji, poza bankiem domowym?

Z góry dziękuję

Noppi

Napisany przez Noppi
Cześć ponownie,

jak do tej pory dowiedzieliśmy się, wydaje się, że jedyną szansą na uzyskanie kredytu z pierwszeństwem hipotecznym jest skorzystanie z oferty lokalnych banków, najlepiej z maksymalnym limitem kredytowania do 60%. Nawet wtedy prawdopodobnie nie będziemy mogli liczyć na obecnie korzystne stawki procentowe.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł lub może podzielić się podobnymi doświadczeniami, proszę się odezwać!

Pozdrowienia
Noppi

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Noppi,

dlaczego więc prawo do zamieszkania zarejestrowane w dziale 2, które zachodzi na prawo GS z działu?
Jeśli regularnie spłacają raty, to nie przeszkadza to w sytuacji nastawienia w kolejności. Innymi słowy, dlaczego bank miałby pozwolić na pierwszeństwo prawa, jeśli dzięki temu wie, że możliwość wykorzystania przez trzecią osobę będzie znacznie utrudniona? W ten sposób pozbawiasz bank pewności!

Napisany przez Noppi
Hej noelmaxim,

to jest świadoma decyzja, ponieważ chcemy zapewnić te bezpieczeństwo teściom. Oczywiście nie zakładamy, że kiedyś dojdzie do licytacji gospodarstwa - ale co by było, gdybym na przykład chciał się rozstać z moją żoną? Takie sytuacje już miały miejsce.

Teściowie naturalnie oczekują również zabezpieczenia na swoją starość. Mają do tego pełne prawo.

Jesteśmy świadomi, że w ten sposób pogarszamy swoją sytuację w bankach. Musimy jednak starać się to jak najlepiej rozwiązać, albo rodzice zatrzymają gospodarstwo, będą sami w nim mieszkać, a my zbudujemy własne gniazdko gdzie indziej.

Pozdrowienia

Noppi

Napisany przez NaTwoim13
....jeśli chciałbym np. się rozstać z moją żoną?....co masz na myśli? Co to ma wspólnego z bezpieczeństwem?

Prawo do zamieszkania w dziale 2, idące za prawem GS w dziale 3, stanowi również pewnego rodzaju zabezpieczenie dla rodziców, o ile opłacają ratę. Jeśli nie są w stanie tego zrobić, mogliby zrobić to wciąż rodzice!

Nie do końca widzę sens, ponieważ nawet pierwszorzędne prawo do zamieszkania nie chroni przed możliwością wykorzystania przez osobę trzecią. W takim przypadku musiałoby to zostać zrekompensowane, albo rodzice mogliby nadal mieszkać w obiekcie, ale formalnie już by im nie przynależał! W ten sposób majątki zostałyby utracone.

Napisany przez Noppi
My i rodzice chcemy jednak 100% pewności. Na przykład, jeśli doszłoby do rozstania się mnie z żoną, to chyba żona musiałaby nadal spłacać kredyt, aby zachować gospodarstwo dla swoich rodziców i dla siebie. To prawdopodobnie byłoby nie do zaakceptowania zarówno dla mojej żony, jak i dla moich teściów.

Teściowie mają zapewnione pierwszeństwo w korzystaniu z mieszkania dożywotnio, bez konieczności płacenia czynszu. Jest to zdecydowanie lepsze niż brak dachu nad głową po ewentualnej licytacji domu. Rodzice nie mają już żadnych dochodów poza pewną rentą i na pewno nie są w stanie zapobiec takiej licytacji.

Napisany przez baufibemu
Cześć,

sprzedaż bankowi nie będzie łatwa.
Z jednej strony mamy gospodarstwo rolne, które ogólnie rzecz biorąc nie cieszy się popularnością, a z drugiej strony mamy wykup jednego z mieszkań, które trzeba skapitalizować.
To spowoduje, że wskaźnik pożyczki będzie się zbliżał do 100%. Na plus jest fakt, że modernizacje zwiększają wartość nieruchomości, a tym samym zmniejsza się wskaźnik pożyczki.
Czy to będzie możliwe, trzeba dokładniej zbadać.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata