Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Proszę o pomoc.

Napisany przez minky82
Cześć drogie Forum,
jestem tu nowa i od razu mam pytanie. Na początek sytuacja wyjściowa:
Mój mąż i ja chcemy kupić Dom, który już znaleźliśmy. Niestety mam negatywny wpis w Schufa. Dług został wprawdzie spłacony, ale ostateczne usunięcie zajmie 3 lata. Na razie widnieje informacja, że zadłużenie zostało spłacone. Teraz mój szwagier zaproponował, że wzięcie kredytu z mężem, a ja po usunięciu wpisu przejmę pierwsze refinansowanie. Niestety sytuacja finansowa wygląda tak, że mój mąż otrzymuje mniejsze wynagrodzenie z nas obojga i ma również kredyt samochodowy, tak samo jak mój szwagier. Nasza sytuacja finansowa wygląda następująco: Mąż: 1200 netto, ale 175 na kredyt samochodowy. Szwagier: 1400 netto, a kredyt samochodowy 135. Moje zarobki: 1250 + 273 alimenty na syna + 2x zasiłek rodzinny 368. Koszty najmu w wysokości 600 euro odpadną, ponieważ mój szwagier zamieszka w mieszkaniu dla gości, gdzie z kolei będzie płacił 250 euro czynszu.
Mam nadzieję, że zrozumieliście mój tekst i możecie mi wskazać sposoby na sfinansowanie naszego domu marzeń wraz z wszystkimi kosztami w wysokości około 100 000 euro. Czy mąż i szwagier powinni wziąć kredyt wspólnie, czy może wystarczyłoby jego wynagrodzenie jako poręczenie za mnie?
Dziękuję za pomoc

Napisany przez Tom1963
Większość banków prawdopodobnie będzie wymagać, aby małżonkowie wzięli kredyt razem, tj. raport Schufa będzie nieunikniony. Z drugiej strony wydaje się to być korzystne: szwagier bierze kredyt samodzielnie i wynajmuje Wam. Dochody: 1400 (dochód) + 600 (czynsz) Wydatki: 600 (utrzymanie) + 200 (opłaty dodatkowe) + 135 (kredyt samochodowy) + 200 (utrzymanie samochodu), razem około 850 EUR wolnych środków, co pozwala obsłużyć 100 000. (Założone koszty stałe za utrzymanie, opłaty dodatkowe i samochód różnią się w zależności od banku)

Napisany przez minky82
Cześć, tak, to na pewno opcja, którą możemy rozważyć, ale nie chcemy tego robić. W końcu to ma być nasz Dom, a nie jego. Czy nie można złożyć poręczenia za mnie?

Napisany przez Tom1963
Prawdopodobnie nie, ponieważ Schufa jest zepsuta.

Małżeństwa są oceniane na podstawie tego, jak każdy z osobna reguluje swoje zobowiązania (również w przeszłości).

Pomocne może być otwarte rozmów z bankiem finansującym.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Minky82,

o jaki wpis chodzi i przede wszystkim jaka jest wysokość długu?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata