Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek wyrównawczy / Dyspensa: Sprzedać 31.12. i kupić ponownie 1.1.?

Napisany przez DerWorf
Cześć,

załóżmy, że posiadam tylko jedną akcję w banku, która wzrosła dokładnie o 800 € w tym roku. Ponadto ustanowiłem zlecenie o zwolnienie od podatku w wysokości 801 € w tym banku.

- Jeśli sprzedam tę akcję 31.12.2012 roku, zyskując 800 € z kursu, a następnie odkupię ją 2.1.2013 roku: poniosłem stratę w wysokości 10 € na opłatach transakcyjnych, ale zgarnąłem 800 € zwolnionych z podatku od zysków kapitałowych i wciąż posiadam akcje. Załóżmy, że w 2013 roku wzrasta o kolejne 800 €. W grudniu 2013 roku decyduję się sprzedać wszystko i kupić z zysku żelki. Sprzedaję więc moją akcję wraz z zyskiem w wysokości 800 €. Jest to zwolnione z podatku, ponieważ w 2013 roku mogę uzyskać ulgę w wysokości 800 €. Mam więc zysk w wysokości 1600 € (plus cenę zakupu akcji) zwolniony z podatku, prawda?

- Jeśli trzymam tę samą akcję w tej samej sytuacji rozwoju kursu przez 2 lata i sprzedam ją w grudniu 2013 roku, osiągnąłem ogólny zysk z kursu w wysokości 1600 €. W 2013 roku mogę jednak zwolnić z podatku tylko 800 €, więc płacę podatek 25% od pozostałych 800 €, tracąc więc 200 €.

Czy dobrze to zrozumiałem? Czy powinienem sprzedać na koniec roku tyle, żeby wykorzystać zlecenie o zwolnienie od podatku?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata