- czw wrz 20, 2012 3:16 pm
Cześć wszystkim, odziedziczyłam umowę oszczędności mieszkaniowych w BHW. Od tygodni otrzymuję różne informacje od różnych pracowników BHW i już nie wiem, co robić. Kwota oszczędności mieszkaniowych wynosi 5112,92 €, taryfa D3, data rozpoczęcia umowy 27.06.1992, wskaźnik wyceny 304,69. Od lipca tego roku osiągnęłam kwotę 5112,92 €, czyli 5156,78 €. Chciałabym zostawić pieniądze tam, gdzie są, ale nie jestem pewna, czy BHW może mi wypowiedzieć umowę. Rozumiem, że mogę otrzymać oprocentowanie tylko do wysokości oszczędności mieszkaniowych, ale 3% jest oczywiście całkiem dobrym oprocentowaniem w porównaniu do oprocentowania lokat. Czy BHW może mi wypowiedzieć umowę i wymagać natychmiastowej wypłaty pieniędzy? Ponieważ odziedziczyłam umowę w 2005 roku, nie mam żadnych pisemnych dokumentów umowy, a mimo kilkukrotnych próśb BHW do dziś nie przesłało mi Warunków ogólnych umowy. Jeśli BHW może mi wypowiedzieć umowę, czy powinnam czekać na to i dopiero wtedy złożyć wniosek o cofnięcie umowy na wersję D4? Doradczyni BHW powiedziała mi, że po zmianie na D4 automatycznie po około 3 miesiącach nastąpi wypowiedzenie umowy. Co mogę zrobić? Czekać spokojnie, aż przyjdzie wypowiedzenie, czy lepiej złożyć wniosek o zmianę na D4 i skorzystać z tych 3 miesięcy, chociaż oprocentowanie jest w każdym razie roczne, czy źle to rozumiem? Naprawdę mam nadzieję, że ktoś z Was podejmie trud, aby mi doradzić. Bardzo bym się cieszyła, zwłaszcza że nie mam już zaufania do doradców z BHW, ponieważ każdy z nich radził mi co innego. Pozdrowienia i z góry dziękuję Doreen