Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: stara umowa oszczędnościowa BHW D3-D4 - co robić??

Napisany przez doreen
Cześć wszystkim, odziedziczyłam umowę oszczędności mieszkaniowych w BHW. Od tygodni otrzymuję różne informacje od różnych pracowników BHW i już nie wiem, co robić. Kwota oszczędności mieszkaniowych wynosi 5112,92 €, taryfa D3, data rozpoczęcia umowy 27.06.1992, wskaźnik wyceny 304,69. Od lipca tego roku osiągnęłam kwotę 5112,92 €, czyli 5156,78 €. Chciałabym zostawić pieniądze tam, gdzie są, ale nie jestem pewna, czy BHW może mi wypowiedzieć umowę. Rozumiem, że mogę otrzymać oprocentowanie tylko do wysokości oszczędności mieszkaniowych, ale 3% jest oczywiście całkiem dobrym oprocentowaniem w porównaniu do oprocentowania lokat. Czy BHW może mi wypowiedzieć umowę i wymagać natychmiastowej wypłaty pieniędzy? Ponieważ odziedziczyłam umowę w 2005 roku, nie mam żadnych pisemnych dokumentów umowy, a mimo kilkukrotnych próśb BHW do dziś nie przesłało mi Warunków ogólnych umowy. Jeśli BHW może mi wypowiedzieć umowę, czy powinnam czekać na to i dopiero wtedy złożyć wniosek o cofnięcie umowy na wersję D4? Doradczyni BHW powiedziała mi, że po zmianie na D4 automatycznie po około 3 miesiącach nastąpi wypowiedzenie umowy. Co mogę zrobić? Czekać spokojnie, aż przyjdzie wypowiedzenie, czy lepiej złożyć wniosek o zmianę na D4 i skorzystać z tych 3 miesięcy, chociaż oprocentowanie jest w każdym razie roczne, czy źle to rozumiem? Naprawdę mam nadzieję, że ktoś z Was podejmie trud, aby mi doradzić. Bardzo bym się cieszyła, zwłaszcza że nie mam już zaufania do doradców z BHW, ponieważ każdy z nich radził mi co innego. Pozdrowienia i z góry dziękuję Doreen

Napisany przez Naseweis

Cześć wszystkim, odziedziczyłam umowę oszczędnościową budowlaną w BHW. Od tygodni dostaję różne informacje od różnych pracowników BHW i już nie wiem, co robić.

Czy umowa została przeniesiona na twoje imię?

Suma oszczędności budowlanych wynosi 5112,92€, taryfa D3, początek umowy 27.06.1992, wskaźnik wyceny 304,69.
Od lipca tego roku osiągnęłam 5112,92€, czyli nawet 5156,78€.
Bardzo chciałabym pozostawić pieniądze tam, gdzie są, ale nie jestem pewna, czy BHW może mi wypowiedzieć umowę. Rozumiem, że będę otrzymywać oprocentowanie tylko do wysokości sumy oszczędności budowlanych, ale 3% są oczywiście całkiem przyzwoite w porównaniu do oprocentowania z lokat.
Czy BHW może/musi mi wypowiedzieć umowę i zmusić mnie do wypłaty pieniędzy?

Ponieważ suma oszczędności budowlanych została przekroczona, saldo zostanie prawdopodobnie wypłacone wkrótce.

Ponieważ odziedziczyłam umowę w 2005 roku, nie posiadam żadnych pisemnych dokumentów umownych, a mimo wielokrotnych próśb, BHW do dzisiaj nie była w stanie przesłać mi regulaminu.

Od kogo była umowa w BHW? W pojedynczych przypadkach przeniesienie na inną osobę jest możliwe. Czy to przeniesienie zostało przeprowadzone?
Jeśli tak, czy również warunki umowy zostały dołączone.

Pozdrawiam

Napisany przez doreen
Cześć Ciekawostko, dzięki za odpowiedź. Umowa jest zawarta na moje nazwisko, ponieważ odziedziczyłem ją po śmierci mojej cioci. Doszło zatem do przeniesienia. Jednak nie otrzymałem żadnych dokumentów, tylko opłatę w wysokości 30€ i pojedynczy formularz potwierdzający przeniesienie na moje nazwisko. Tak, umowa oszczędnościowa jest przepłacona, ale czy jest zgodne z prawem, jeśli BHW po prostu mi ją wypowiada po zmianie na inny produkt oszczędnościowy (D4)? doradca powiedział mi nawet, że jeśli w tej chwili nie potrzebuję pieniędzy, powinienem po prostu zostawić je na 4% oprocentowanie, mówił o przymusowej wypowiedzeniu tylko jeden doradca BHW przez telefon. Po prostu czuję się źle doradzany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata