Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Kto sprawdza sprzeciw w przypadku kasy chorych?

Napisany przez ADMCI4
Drogie Forum. W maju złożyłem wniosek o turnus rehabilitacyjny w mojej kasie chorych, który ostatecznie został odrzucony po ponad dwóch miesiącach. Po pierwsze, sam czas przetwarzania mojej aplikacji był już skandaliczny, ale kompletnie nie rozumiem dlaczego została ona odrzucona. Już od wielu lat mam poważne problemy z kręgosłupem szyjnym, od ograniczeń ruchowych po silne bóle głowy. Terapie na to kasa już wydała dużo pieniędzy. Teraz kuracja byłaby moją ostatnią szansą. Oczywiście od razu złożyłem odwołanie od decyzji.

Interesuje mnie, gdzie to odwołanie zostanie rozpatrzone. Czy znowu zajmie się tym kasa?

Napisany przez Mike Spezi
Cześć,

zasadniczo usługi medyczne są przeprowadzane przez odpowiednie służby medyczne odpowiednich funduszy ubezpieczeniowych. Również sprzeciw jest najpierw rozpatrywany stamtąd. Jednocześnie możesz skontaktować się także z Twoim organem ubezpieczeń emerytalnych.

Tutaj jest coś do poczytania:

ubezpieczenie zdrowotne - Zapobieganie i Rehabilitacja - Zgłaszanie - Testowanie fundacji

https://www.aqualuxworld.de/pdf/de/pr...hnung_Reha.pdf

Wniesienie sprzeciwu w przypadku odrzucenia wniosku o kurację | Kur - Wskazówki

Pozdrowienia
Mike

Napisany przez MaNiBu
Proces rozpatrzenia sprzeciwu zazwyczaj rozpoczyna się od skierowania go do odpowiedniego pracownika lub kierownika zespołu/działu, który sprawdza, czy można rozwiązać sprawę w prosty sposób. Oznacza to, że wniosek po sprzeciwie zostaje zatwierdzony. Jeśli konieczna jest ocena medyczna dla zatwierdzenia, do sprawy może zostać powołany MDK.

Jeśli nie można znaleźć rozwiązania, sprzeciw zostaje przekazany do komisji ds. sprzeciwów przeciwko zarządowi, lub regionalnej rady, w zależności od struktury ubezpieczyciela.

Te organy są zwykle zbiorowo złożone z wybranych przedstawicieli ubezpieczonych i pracodawców. Zwykle nie zauważa się wyborów, ponieważ prawie wszystkie są pokojowe. Oznacza to, że liczba kandydatów jest taka sama jak liczba miejsc, a sam proces wyborczy nie jest przeprowadzany.

Interesujące byłoby poznać uzasadnienie odrzucenia wniosku. Jeśli jest ono uzasadnione medycznie, istnieje szansa na wygranie sprzeciwu. Jeśli jest to uzasadnione prawnie, możesz wycofać sprzeciw. Za rehabilitację odpowiedzialni są przede wszystkim ubezpieczyciele emerytalni, jednak konieczne jest spełnienie okresów ubezpieczenia. Musisz spełnić ogólny okres ubezpieczeniowy wynoszący 15 lat składek lub w ostatnich 24 miesiącach opłacić składki przez 6 miesięcy. Jeśli to dotyczy Ciebie, to ubezpieczyciel zdrowotny nie jest odpowiedzialny za rehabilitację, a szanse na sukces sprzeciwu są niewielkie.

Mam nadzieję, że te informacje Ci pomogą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata