Cześć eurojunkie,
byłam długo offline. Więc jeśli musisz płacić alimenty dla 2 dzieci, twoje dostępne dochody są obliczane także na rzecz 2 dzieci, więc są one dzielone przez 2. Tak, dla jednego dziecka złożyłeś wniosek o zaliczkę na alimenty. Jak już pisałam, oczywiście Urząd ds. Pomocy Finansowej będzie próbował odzyskać te pieniądze. Tylko ty sam możesz odpowiedzieć, czy musisz te pieniądze zwrócić. Jeśli twoja sytuacja finansowa na to pozwala, powinieneś to zrobić, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie. Sytuacja prawna zmienia się w przypadku zaliczki. Wtedy obowiązują przepisy dotyczące alimentów, a próg samodzielności pod względem finansowym jest znacznie niższy, jednak
kredyty i inne niezbędne i nieodwracalne wydatki są brane pod uwagę.
Cześć Tom1963,
wygląda na to, że jesteśmy w podobnym wieku. Moi rodzice też nie musieli płacić za mnie. Sytuacja sprzed lat była zupełnie inna. Obecnie to rodzice są odpowiedzialni za kształcenie swoich dzieci, a nie żadne biuro czy państwo. Państwo interweniuje tylko, gdy na przykład rodzice są bez pracy. To z doktorem to nie mrzonka, tak właśnie jest. Jeśli dziecko studiuje medycynę przez 6 lat, rodzice płacą, jeśli są do tego zdolni. A już podczas studiów rozpoczyna się pracę doktorska.
Cześć Ariene,
jeśli odpowiednie studia po ukończeniu szkoły nie są powiązane bezpośrednio, rodzice nie muszą płacić. Znowu te 3 lata pracy, w których byli zobowiązani do samofinansowania.
Wtedy zakłada się według Urzędu ds. Pomocy Finansowej, że rodzice nie mogą już liczyć na to, że dziecko będzie kontynuować naukę. A dziecko otrzymuje niezależne od rodziców dofinansowanie.
Do przeczytania w nowym Bafögu.
Pozdrowienia