Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Jak długo rodzice muszą finansować wykształcenie swoich dzieci?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim....Mój syn ma 24 lata i od trzech lat studiuje. Pierwsze studia porzucił, ponieważ mu się nie podobały. Ponieważ nasze dochody brutto są relatywnie wysokie, otrzymuje prawie żadnej pomocy w postaci Bafög, więc musimy finansować jego edukację. Czy to prawda, że generalnie musimy płacić, aż ukończy on edukację? Czy może to ma także trochę zwiąku z jego wiekiem???

Napisany przez 4Smokys
Cześć,

ze swojego doświadczenia płacisz dłużej niż za pierwsze wykształcenie, czyli pierwsze wykształcenie może obejmować szkolenie szkolne, szkolenie zawodowe, maturę i następnie studia. Jeśli studia są kontynuacją nauki zawodowej. Jako rodzic wychodzisz na spoczynek dopiero, gdy wspierana osoba pracuje co najmniej 3 lata podlegając ubezpieczeniu społecznemu, czyli mogła samodzielnie się utrzymywać (poza okresem nauki, a praca za 400 euro się nie liczy).
W Twoim przypadku maksymalnie do momentu uzyskania dochodu lub stopnia doktora albo magistra. Jednakże nie możesz po prostu przerwać studiów, ponieważ studentenwerk nie pozwoli na to w przypadku Bafög. Muszą być podane powody. Również sprawdziliśmy to w urzędzie wsparcia dla edukacji lub online. Wierzę, że dzieci mogą otrzymywać Bafög aż do 30 roku życia, a w międzyczasie rodzice muszą płacić.
Pozdrowienia

Napisany przez Ocean
Czy po ukończeniu szkoły dzieci, które same zarabiają pieniądze, mają obowiązek płacenia?

Napisany przez 4Smokys
Cześć Ocean,
tak, jeśli dzieci potrafią już samodzielnie zarabiać (nie tylko na 400 euro) i pracują co najmniej 3 lata, rodzice są zwolnieni z obowiązku płacenia (w przypadku BAFÖG). Na przykład dziecko idzie do szkoły, potem pracuje na umowie o pracę przez 1 rok, idzie na naukę zawodu, potem zdaje maturę i idzie na studia. W takim przypadku rodzice nadal płacą, ale tylko jeśli studia są kontynuacją wykształcenia, a nie zupełnie innym kierunkiem. I ponieważ dziecko nie pracowało co najmniej 3 lata. Zasady BAFÖG obowiązują do 30 roku życia.
Dlatego dziecko może jeszcze w wieku 30 lat ubiegać się o BAFÖG.

Pozdrowienia

Napisany przez Kfinner
O ile mi wiadomo, rodzice muszą finansować swoje dzieci tylko do 25 roku życia. A jeśli studia zostaną przerwane, sytuacja się zmienia, ponieważ wtedy trzeba płacić tylko za edukację zawodową.

Napisany przez 4Smokys
Cześć,
byłoby miło. Do pierwszego wykształcenia zalicza się także na nim oparte szkolenia kontynuacyjne, które są w związku czasowym. Czyli szkolenie 3 lata, potem matura 2 lata, potem studia licencjackie 3 lata, potem studia magisterskie 2 lata itd.
Do 25 lat wypłacane jest zasiłek rodzinny. Potem jest koniec, nawet jeśli dziecko nadal się kształci. Nie ma to jednak związku z wsparciem finansowym od rodziców. Państwowe wsparcie otrzymuje dziecko tylko wtedy, gdy rodzice nie mają wystarczających środków finansowych. Jest to dokładnie uregulowane w ustawie o stypendiach. Można to także obliczyć online.

Pozdrowienia

Napisany przez eurojunkie
Mam teraz podobny problem. Mój syn (niemal 30-letni) zdecydował się ponownie studiować. Choć pracował przez kilka lat, twierdzi, że teraz potrzebuje stypendium. Niestety, nasz kontakt prawie się zerwał, dlatego nie mogę tego ocenić. Ponieważ pracował mniej niż 6 lat na pełny etat, niestety nie otrzyma niezależnego stypendium, a jego potrzeby zostaną obliczone na podstawie zarobków rodziców.

Obecnie okazuje się, że zarabiam za dużo, a on otrzymuje zbyt mało stypendium. Ale przecież nie może być tak, że teraz muszę go ponownie finansować, skoro już opłaciłam jego pierwsze wykształcenie. Mój syn powiedział, że sprawa może zakończyć się w sądzie. Jakie są moje szanse w tej sprawie?

Napisany przez Smutny
Tak, jak się orientuję, od momentu rozpoczęcia nauki nie jest już wypłacane zasiłek rodzinny. Oznacza to, że jeśli dzieci zaczynają zarabiać własne pieniądze, rodzice nie muszą więcej płacić. (do 18 roku życia nadal trzeba płacić, mimo nauki i zarabiania własnych pieniędzy)

Napisany przez 4Smokys
Cześć eurojunkie, cześć Smutny,

Kindergeld jest wypłacane do końca nauki, ale maksymalnie do ukończenia 25. roku życia.
Pełnoletnie dzieci mogą korzystać z pomocy rodziców do zakończenia pierwszej nauki (samodzielność ekonomiczna). Może to dotyczyć nawet uzyskania stopnia doktora.
Zanim państwo zacznie płacić, poprosi rodziców o pomoc, o ile są w stanie. Jeśli rodzice nie są w stanie wspierać swojego dziecka, zgodnie z ich zeznaniem podatkowym z poprzednich 2 lat i jeśli mają prawo do BAFÖG, mogą przenieść świadczenia alimentacyjne z dziecka na rzecz państwa, które wtedy może przedpłacić należność.
Oznacza to, że świadczenia alimentacyjne zostaną przekazane przez rodziców na rzecz państwa. Państwo będzie wówczas wymagać od rodziców świadczenia alimentacyjnego, a w ostateczności może skierować sprawę do sądu. Należy więc uważać, żeby w przypadku posiadania dostępnych środków finansowych, nie unikać płacenia czy podawania fałszywych informacji. Możecie w przybliżeniu obliczyć, czy musicie zapłacić, za pomocą kalkulatora BAFÖG dostępnego online.

Cześć eurojunkie,
Jakkolwiek dzieci są w pewnym stopniu zależne od rodziców, nie powinno się kłócić z nimi z powodów finansowych. Jeśli jesteś w stanie pomóc, powinieneś to zrobić. W jakiś sposób mają też na to prawo. Jednak wymagane są 3 lata pracy objętej ubezpieczeniem społecznym lub 6 lat nauki, aby uzyskać niezależne od rodziców BAFÖG. Może warto porozmawiać z nim na ten temat.

Pozdrowienia

Cześć 4Smokys,

dziękuję za szybką odpowiedź.
Tak, mój syn ukończył szkolenie i dlatego potrzebuje pełne 6 lat, aby otrzymać niezależne od rodziców finansowanie studiów.
Spróbuję porozmawiać z nim, może znajdziemy rozwiązanie, które nie musi koniecznie iść przez sąd.

Napisany przez Ariene
Jeśli już ukończył wykształcenie, nie musicie już nic płacić, chyba że studia są kontynuacją (czyli np. ktoś najpierw ukończy pielęgniarstwo, a teraz studiuje medycynę).

W zasadzie rodzice są zobowiązani do utrzymania swoich dzieci, aż te będą finansowo stały na własnych nogach, czyli przynajmniej do końca pierwszego wykształcenia (po szkole) - nauki zawodu lub studiów. Wiek jest tu na drugim planie. Oczywiście, jeśli on ciągle zmienia kierunek i rezygnuje, to pewnie obowiązują jakieś specjalne zasady. Ale mając 24 lata i 3 lata studiów, nie uważam, że to szczególnie stary wiek.

Mój syn już złożył wniosek o zaliczkę na swoje stypendium Bafög, co oznacza, że otrzyma całą zatwierdzoną kwotę naraz, a nie jak zwykle miesięcznie.
Teraz urząd ds. stypendiów Bafög kontaktuje się ze mną i chce odzyskać część pieniędzy ode mnie.
Czy lepiej po prostu zapłacić, czy mam realne szanse, że nie będę musiał tego robić, jeśli sprawa trafiłaby do sądu?

ps: Muszę już także zapłacić to samo za mojego drugiego syna, który do tej pory nie ukończył jeszcze żadnego szkolenia zawodowego

Napisany przez Tom1963
To z doktorem jest teraz nonsens lub marzenie.

Rodzice są winni swoim dzieciom odpowiednie wykształcenie zorientowane na uzdolnienia, które musi być konsekwentnie realizowane.

Inaczej mówiąc, jeśli dziecko po ukończeniu szkoły w zawodzie piekarza uważa, że teraz musi zrobić maturę i następnie studiować, to decyzja ta należy do jego obszaru ryzyka.

Dla tego istnieje jednocześnie BAFöG, pomoc finansowa dla osób zdobywających tytuł mistrza oraz kredyty studenckie.

Ponieważ mamy tutaj raczej do czynienia z drugim wykształceniem.

Dotyczy to również osób zdobywających tytuł magistra po uzyskaniu stopnia licencjata, jeśli między nimi występuje przerwa dłuższa niż 1 rok.

Tak twierdzi także Federalny Trybunał Sprawiedliwości.

Wyroki sądowe: FamRZ 2001, 1601

Napisany przez Tom1963

Jeśli on już ukończył szkolenie, nie musisz już nic płacić, chyba że studia są kontynuacją (czyli na przykład, skończył pielęgniarstwo i teraz studiuje medycynę).

Ogólnie rzecz biorąc, rodzice są zobowiązani do płacenia alimentów aż do momentu, gdy dzieci staną się finansowo na własnych nogach, czyli co najmniej do końca pierwszego szkolenia (po szkole) - nauka zawodu lub studia. Wiek jest tu początkowo drugorzędny. Oczywiście, jeśli on ciągle zmienia kierunki i rezygnuje, istnieją pewne wyjątki. Ale mając 24 lata i trzyletnie studia, uważam, że to nie jest wcale zbyt stare.

Moi rodzice również nie musieli płacić, gdy po maturze i ukończeniu nauki zawodu zdecydowałem się kontynuować zgodne studia.

Jako osoba urodzona w 1963 roku uważałem za oczywiste, że pracuję dodatkowo.

Otrzymałem tylko wsparcie w postaci pieniędzy na benzynę i kieszonkowe; mieszkałem również nadal w domu.

Napisany przez 4Smokys
Cześć eurojunkie,
byłam długo offline. Więc jeśli musisz płacić alimenty dla 2 dzieci, twoje dostępne dochody są obliczane także na rzecz 2 dzieci, więc są one dzielone przez 2. Tak, dla jednego dziecka złożyłeś wniosek o zaliczkę na alimenty. Jak już pisałam, oczywiście Urząd ds. Pomocy Finansowej będzie próbował odzyskać te pieniądze. Tylko ty sam możesz odpowiedzieć, czy musisz te pieniądze zwrócić. Jeśli twoja sytuacja finansowa na to pozwala, powinieneś to zrobić, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie. Sytuacja prawna zmienia się w przypadku zaliczki. Wtedy obowiązują przepisy dotyczące alimentów, a próg samodzielności pod względem finansowym jest znacznie niższy, jednak kredyty i inne niezbędne i nieodwracalne wydatki są brane pod uwagę.
Cześć Tom1963,
wygląda na to, że jesteśmy w podobnym wieku. Moi rodzice też nie musieli płacić za mnie. Sytuacja sprzed lat była zupełnie inna. Obecnie to rodzice są odpowiedzialni za kształcenie swoich dzieci, a nie żadne biuro czy państwo. Państwo interweniuje tylko, gdy na przykład rodzice są bez pracy. To z doktorem to nie mrzonka, tak właśnie jest. Jeśli dziecko studiuje medycynę przez 6 lat, rodzice płacą, jeśli są do tego zdolni. A już podczas studiów rozpoczyna się pracę doktorska.
Cześć Ariene,
jeśli odpowiednie studia po ukończeniu szkoły nie są powiązane bezpośrednio, rodzice nie muszą płacić. Znowu te 3 lata pracy, w których byli zobowiązani do samofinansowania.
Wtedy zakłada się według Urzędu ds. Pomocy Finansowej, że rodzice nie mogą już liczyć na to, że dziecko będzie kontynuować naukę. A dziecko otrzymuje niezależne od rodziców dofinansowanie.
Do przeczytania w nowym Bafögu.
Pozdrowienia

Napisany przez frau_bauer
Słyszałem kiedyś o 27 latach. Większość rodziców jest przynajmniej na tyle miła (i ma pieniądze), aby finansować dzieci aż do końca.

Napisany przez andy1
Nie, jak już wspomniano powyżej, nie jest to związane z konkretnym wiekiem, lecz z momentem, w którym dziecko zaczęło zarabiać własne pieniądze.

Napisany przez Hubo_S
To w końcu też jest w porządku.. Zazwyczaj w późniejszym wieku od swoich dzieci otrzymuje się coś z powrotem...

Napisany przez schenzi
Mój syn chce jeszcze zdać maturę. Po ukończeniu szkoły średniej, ukończył szkolenie zawodowe na logistykę, po czym przez rok pracował i przez 8 miesięcy pobierał zasiłek dla bezrobotnych. Następnie ponownie pracował przez 3 tygodnie, jednak został zwolniony z pracy ze względu na dwukrotne spóźnienie. Po krótkim czasie przyjął inne zatrudnienie, ale po otrzymaniu zwolnienia lekarskiego po 4 dniach. Teraz, w sierpniu, w wieku 27 lat, rozpocznie naukę i złoży wniosek o przyznanie stypendium Bafög. Według informacji z biura ds. stypendiów Bafög w Soest, jeśli to stypendium zależne od rodziców, to rodzice muszą się tym zająć, ponieważ nie pracował przez 3 lata po ukończeniu szkolenia zawodowego. Nie wiem, czy to jest prawda.

Napisany przez 4Smokys
Czy to jest studia kształcące do zawodu pracownika logistyki, rodzice muszą współfinansować studenckie kredyty Bafög. Jeśli studia prowadzą w innym kierunku, powinno być to kredyt Bafög niezależny od rodziców. Wtedy jest to drugie wykształcenie. Rodzice są zobowiązani do finansowania jednego wykształcenia dzieci. Czy syn zdał maturę?

Napisany przez Suxxess
Co powiesz na pożyczkę studencką na drugiej ścieżce edukacyjnej?
BAföG niezależne od rodziców [strona 2] - Studis Online
Druga ścieżka edukacyjna - Wikipedia

Jeśli chcesz uzyskać ogólną maturę wieczorowym liceum lub kollegium (Uwaga: Technikum zawodowe zazwyczaj nie jest kollegium w tym sensie!), zasadniczo otrzymasz niezależne od rodziców BAföG - przynajmniej wtedy, gdy placówka edukacyjna ma wyłącznie cel uzyskania matury.

Możesz więc sprawdzić, czy w twojej okolicy istnieje kollegium, jeśli tak, to powinno to być dla was darmowe.
Kolejny interesujący punkt to: (Dla następnego studium)

4. Przy rozpoczęciu szkolenia po 30 roku życia. Jeśli masz ponad 30 lat na początku danego etapu szkolenia, otrzymasz wsparcie niezależne od rodziców, o ile w ogóle nadal masz prawo do otrzymywania BAföG. Ma to miejsce tylko wtedy, gdy... uzyskałeś/aś uprawnienia dostępu do studiów na drugiej ścieżce edukacyjnej, czyli w liceum zawodowym (które wymaga zakończonego kształcenia zawodowego), wieczorowym liceum, kollegium lub podobnej placówce, a dalszy przebieg szkolenia przebiegł płynnie. To oznacza, że musisz niezwłocznie rozpocząć studia po uzyskaniu dojrzałości szkolnej i równie niezwłocznie rozpocząć studia magisterskie po uzyskaniu tytułu licencjata. Jeśli zapiszesz się na studia magisterskie dopiero po swoich 35 urodzinach, nie stoi to na przeszkodzie w otrzymaniu wsparcia finansowego.
Niezwłocznie oznacza, że musisz skorzystać z obiektywnie najbliższej możliwości rozpoczęcia pożądanych studiów, nawet jeśli nie jest to możliwe na preferowanym miejscu. Według naszych badań, takie wykładanie prawa jest najczęściej praktykowane.

Wniosek jest taki, że warto się zorientować, czy można skorzystać z tej regulacji.

Napisany przez EngelMarco
Uprawnienie do alimentów
podczas nauki zawodu przez okres przejściowy około 3 miesięcy po ukończeniu nauki (termin składania wniosków, por. OLG Hamm FamRZ 1990, s. 904) gdy w ogóle nie udaje się znaleźć płatnego zajęcia (obowiązek dostarczenia dowodu!)w przypadku unieruchomienia ze względu na chorobę lub niepełnosprawność
Brak uprawnienia do alimentów
podczas oczekiwania na miejsce nauki (z wyjątkiem uprawnienia do alimentów podczas okresu przejściowego między ukończeniem szkoły a rozpoczęciem nauki, por. OLG Schleswig FuR 2001, 570, s. 871.)podczas odbywania służby wojskowej/zastępczejpodczas odbywania Wolontariatu Socjalnego po ukończeniu nauki (jeśli upłynął 3-miesięczny termin składania wniosków; patrz powyżej)

Napisany przez KaufmannG001
Mam pytanie,

mój syn ma teraz 26, prawie 27 lat i nigdy niczego nie skończył. Od roku uczęszcza na wieczorowe zajęcia, aby wreszcie uzyskać świadectwo ukończenia szkoły średniej. Mieszka ze mną w moim mieszkaniu i muszę prawdopodobnie zapewnić mu utrzymanie zgodnie z wytycznymi Biura ds. Szkolnictwa Na Prawach Federalnych dla Studentów Niemieckich (Bafögamt), gdyż zarabiam zbyt dużo. Czy to prawda, że nadal muszę utrzymywać mojego syna, mimo że od lat nie udaje mu się skończyć nauki zawodu? Jestem samotna i muszę radzić sobie z opłacaniem czynszu i innych opłat samodzielnie. Czy możliwe jest, że w kalkulacji tego faktycznie nie uwzględnia się? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi.

Napisany przez Suxxess
Ponieważ twój syn ma powyżej 25 lat, z reguły ma prawo do własnego mieszkania i świadczeń z programu Hartz 4. Sugeruję jednak zadać to pytanie na specjalistycznym forum, na przykład na forum dotyczącym programu Hartz IV, ALG 2, BAföG, alimentów, prawa pracy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata