Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy wciąż mogę dostać pożyczkę?

Napisany przez Maria Lehner
Cześć,
Jestem lokatorką mieszkania, które teraz ma zostać sprzedane. Mam więc prawo pierwokupu. Mieszkanie jest rzeczywiście sprzedawane bardzo tanio. Mam 60 lat, jestem rozwiedziona i mieszkam ze swoim partnerem oraz synem, który jest jeszcze studentem, w tym mieszkaniu. Otrzymuję rentę w wysokości 1000 euro od 14 lat.
Cena zakupu mieszkania to 60 000 euro. Niestety nie mam dużej wkładki własnej (około 5000 euro). Oprocentowanie jest obecnie bardzo niskie. Czy w mojej sytuacji mogłabym otrzymać pożyczkę w wysokości 60 000 euro (wartość mieszkania wynosi obecnie około 100 000 euro)?
Opłaty związane z mieszkaniem wynosiłyby 200 euro, a fundusz remontowy także 200 euro.
Jeśli tak, to jaka byłaby wysokość raty, jakiej mogłabym się spodziewać, i na jak długi okres bank byłby skłonny udzielić pożyczki? Wątpię, czy bank zaakceptowałby okres spłaty równy 20 lat - czy jednak?

Istnieje jednak mały haczyk: Wspólnota właścicieli jednomyślnie zdecydowała o przeprowadzeniu obszernych prac na całym budynku w ciągu najbliższych dwóch lat. Właściciele nie gromadzili odpowiednich rezerw, więc suma w wysokości około 30 000-40 000 euro przypadłaby na moje mieszkanie. Nie jestem jeszcze pewna, czy będę związana tą decyzją, ani czy mogę się temu przeciwstawić. Jeśli nie, kwota pożyczki wzrosłaby o tę kwotę. Czy istnieje jeszcze szansa dla mnie? Czy muszę wcześniej poinformować bank, że przed nami kompleksowy remont?
Czy istniałby sposób na zapobieżenie tym działaniom?

Pozdrowienia
Maria

Napisany przez Maria Lehner
Nikt nie może mi pomóc w ocenie? Proszę

Napisany przez MThiemann
Hej Maria,

obecnie uważam, że na podstawie podanych przez Ciebie informacji jest mało prawdopodobne, że otrzymasz finansowanie z tymi danymi.

Nawet jeśli obecnie stopy procentowe są bardzo niskie i istnieją banki, które oferują pełne finansowanie, twoje podane dochody netto/emerytura nie wystarczą, aby sprostać wymaganiom finansowania.

Ponadto istnieje wysokie ryzyko zmiany stóp procentowych po zakończeniu pierwszego okresu oprocentowania. Mogą Państwo spodziewać się później wyższych stóp procentowych.

650 EUR to już mniej więcej minimalne wydatki większości instytucji, 200 EUR opłaty za mieszkanie, 200 EUR fundusz remontowy i prawie 120 EUR miesięczne koszty utrzymania (przy założeniu 60 metrów kwadratowych) dają już łączne wydatki w wysokości 1.385 EUR (raty kredytu muszą wynosić około 200-250 EUR miesięcznie przy 60.000 EUR).

Dodatkowe koszty finansowania 40.000 EUR na modernizacje, a także istniejące ewentualne raty kredytowe są jeszcze nieuwzględnione.

Zatem musiałaby Pani nabyć mieszkanie z kimś, kto ma wystarczające dochody, aby spełnić wymagania kredytowej zdolności kredytowej.

Wartość mieszkania obecnie wynosi maksymalnie 60.000 EUR, ponieważ tyle wynosi cena zakupu.

Banki akceptują zazwyczaj wartości przekraczające cenę zakupu tylko wtedy, gdy nabywa się nieruchomość w wąskim kręgu rodzinny i wyższa wartość jest uzasadniona.

Przystępujące prace modernizacyjne stanowią ponad 50% ceny zakupu mieszkania i nie są w proporcji do kosztów zakupu. Nabywając mieszkanie, akceptuje Pani uchwałę zgromadzenia właścicieli. Właśnie zgodnie z posiadaniem tej wiedzy przed zakupem, nie można zapobiec tym podjętym środkom - ale można zdecydować się nie nabywać mieszkania.

Ogólnie rzecz biorąc, finansowanie dla seniorów lub bez wkładu własnego jest możliwe, ale w tym przypadku zbyt wiele czynników stanowi przeszkodę dla możliwego banku w podjęciu pozytywnej decyzji kredytowej w Państwa sprawie.

Pozdrowienia
M. Thiemann

Napisany przez Naseweis

Cześć, Jestem najemcą mieszkania, które teraz ma zostać sprzedane. Dlatego mam prawo pierwokupu. Mieszkanie jest naprawdę bardzo tanio sprzedawane. Mam 60 lat, jestem rozwiedziona i mieszkam z moim przyjacielem i moim synem, który jest jeszcze studentem, w tym mieszkaniu.

Cześć Mario,

Czy twój przyjaciel bierze udział w zakupie mieszkania?
Jeśli tak, jakie są jego miesięczne dochody?
Jeśli nie, to przy takich miesięcznych dochodach nie będzie możliwe uzyskanie kredytu.

Pozdrowienia

Napisany przez EmaliaS
Tego mieszkania bym nie kupił, z takimi wysokimi kosztami remontu musi to być prawdziwa rudera. Przykro mi za tę ocenę. Wiem z własnego doświadczenia, że początkowo szacowane koszty remontu zazwyczaj rosną jeszcze bardziej. Czy obecny właściciel nie założył żadnych rezerw?

Napisany przez Dahut
Zastanawiam się trochę, dlaczego chcielibyście w swoim wieku zadać sobie całe kłopoty i finansowe zmartwienia związane z zakupem mieszkania. Musielibyście liczyć się z pożyczką w wysokości co najmniej 90 000,- (wraz z remontem). Kosztowałoby to około 400,- miesięcznie przy 1% spłaty kapitału. Jednocześnie musielibyście zaoszczędzić kolejne 60 000,- lub mieszkanie nadal byłoby w posiadaniu banku po 20 latach. Do tego dochodzą dodatkowe koszty związane z utrzymaniem mieszkania, które zazwyczaj pokrywa właściciel (naprawy). Wątpię również, że bank udzieliłby Wam pożyczki, ponieważ ryzyko jest zbyt duże. Pozostańcie po prostu jako najemcy mieszkania i pozostawcie całe kłopoty innemu właścicielowi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata