Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy warto mieć udział własny w ubezpieczeniu AC w samochodzie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie,

mój ojciec miał wcześniej, a może nadal ma, ubezpieczenie autocasco dla swojego samochodu. Zawsze wybierał tańszą opcję i dlatego miał udział własny w wysokości około 150 euro.
O ile już dowiedziałem się, to wydaje się jednak, że przy szkodzie częściowej ubezpieczyciel w ogóle nie pokrywa wszystkiego.
Czy zatem nie jest tak, że zawsze osiąga się jedynie wysokość szkody, która nie jest zbyt odległa od 150 euro? W takim razie nie byłoby już opłacalne zawieranie jakiejkolwiek umowy o udziale własnym.
Kto może podać mi więcej szczegółów na temat tego ubezpieczenia, abym mógł podjąć decyzję? Dziękuję.

Re: Czy warto mieć udział własny w ubezpieczeniu AC w samochodzie?

Napisany przez Ravemaster84
Odpłatność własna to twój udział w szkodzie. Gdy masz szkodę w wysokości 200 euro i otrzymujesz zwrot, otrzymasz tylko 50 euro, ponieważ musisz wnosić wkład własny w wysokości 150 euro. W przypadku szkody w wysokości 150 € płacisz całość. Wybranie taryfy bez udziału własnego zwiększa składkę, ponieważ ubezpieczyciel musi wypłacić każdy cent, jeśli szkoda zostanie uznana.

Zasada ta ponownie dotyczy tego, co muszę ubezpieczyć, co mogę ubezpieczyć, i czego chcę ubezpieczyć.

Oczywiście ważne jest również auto, taryfa (co jest objęte ubezpieczeniem typu kasko) oraz własne poczucie, z czym żyję dobrze. Sam jeżdżę Polkiem z 96 roku, który używam tylko do 8 km dziennie do pracy. Dla mnie wystarcza sam ubezpieczenie OC bez kasko.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata