Re: Prezentacja finansowania dla młodej pary bez majątku, oba mają po 25 lat i nie są jeszcze małżeństwem.
Napisany przez Keller -
- czw wrz 27, 2012 10:23 am
Tak, obecnie niskie stopy procentowe sprawiły, że trochę się zaciekawiłem, dlatego w jednej z dużych portali nieruchomości dla zabawy kliknąłem "kup Dom" zamiast zwykłego "wynajmij". Niemniej jednak, czego się nie spodziewałem, to znalezienie czegoś, co nam bardzo odpowiada i być może jest również wykonalne:
Obiekt:
Bungalow
Powierzchnia mieszkalna 80 mkw
Powierzchnia użytkowa 70 mkw
3 pokoje
Działka 600 mkw
Rok budowy 1975
Zadbany i zmodernizowany (okna/ogrzewanie)
Cena: 80.000 €
Jak na razie wszystko dobrze, teraz przychodzi kwestia finansowa, która niestety jest nieco problematyczna.
Dochód:
Ona:
649 € netto, przekwalifikowanie jeszcze przez 2 lata. Uznawalne?
On:
2000 € netto, umowa na czas nieokreślony (zazwyczaj dzięki nadgodzinom jest to około 500 € netto więcej, ale pominę to ze względu na nieprzewidywalność) Z tendencją wzrostową.
Zobowiązania:
200 € kredyt samochodowy, pozostało 2 ½ roku spłaty (z 3 lat) i następnie jednorazowa spłata 5000 € (2500 € już zaoszczędzone)
500 € czynsz ciepły
Teraz pojawia się duży problem, nie ma żadnego kapitału własnego, przynajmniej nie takiego, który nie byłby już przewidziany (auto). Około 5 tys. € kosztów dodatkowych związanych z zakupem (bez pośredników) mogłoby w razie potrzeby (zakładam, że będzie konieczne) pochodzić z rodziny. Na remonty nie jest potrzebne dodatkowe pieniądze, ponieważ stan pomieszczeń jest bardzo dobry i trzeba będzie go jedynie pomalować zgodnie z własnymi upodobaniami.
Finansowanie:
Przybliżyłem kilka wartości i chciałbym wiedzieć, czy to jest realistyczne.
Kwota kredytu 80 tys. €
Stopa procentowa 4 % (realistyczna przy finansowaniu w 100 %?)
Spłata 4 %
Okres obowiązywania stopy procentowej 15 lat
Możliwość dodatkowej spłaty: min. 5 % kredytu rocznie
Jeśli dobrze policzyłem, miesięczne obciążenie przy tych wartościach wyniosłoby około 533 €. Celem jest jak najszybsza spłata tej nieruchomości w ciągu
Obiekt:
Bungalow
Powierzchnia mieszkalna 80 mkw
Powierzchnia użytkowa 70 mkw
3 pokoje
Działka 600 mkw
Rok budowy 1975
Zadbany i zmodernizowany (okna/ogrzewanie)
Cena: 80.000 €
Jak na razie wszystko dobrze, teraz przychodzi kwestia finansowa, która niestety jest nieco problematyczna.
Dochód:
Ona:
649 € netto, przekwalifikowanie jeszcze przez 2 lata. Uznawalne?
On:
2000 € netto, umowa na czas nieokreślony (zazwyczaj dzięki nadgodzinom jest to około 500 € netto więcej, ale pominę to ze względu na nieprzewidywalność) Z tendencją wzrostową.
Zobowiązania:
200 € kredyt samochodowy, pozostało 2 ½ roku spłaty (z 3 lat) i następnie jednorazowa spłata 5000 € (2500 € już zaoszczędzone)
500 € czynsz ciepły
Teraz pojawia się duży problem, nie ma żadnego kapitału własnego, przynajmniej nie takiego, który nie byłby już przewidziany (auto). Około 5 tys. € kosztów dodatkowych związanych z zakupem (bez pośredników) mogłoby w razie potrzeby (zakładam, że będzie konieczne) pochodzić z rodziny. Na remonty nie jest potrzebne dodatkowe pieniądze, ponieważ stan pomieszczeń jest bardzo dobry i trzeba będzie go jedynie pomalować zgodnie z własnymi upodobaniami.
Finansowanie:
Przybliżyłem kilka wartości i chciałbym wiedzieć, czy to jest realistyczne.
Kwota kredytu 80 tys. €
Stopa procentowa 4 % (realistyczna przy finansowaniu w 100 %?)
Spłata 4 %
Okres obowiązywania stopy procentowej 15 lat
Możliwość dodatkowej spłaty: min. 5 % kredytu rocznie
Jeśli dobrze policzyłem, miesięczne obciążenie przy tych wartościach wyniosłoby około 533 €. Celem jest jak najszybsza spłata tej nieruchomości w ciągu