Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy mogę używać prywatnego konta rozliczeniowego do celów firmowych?

Napisany przez Kalany
Cześć wszystkim,

miałem dotychczasowe konto osobiste w banku ludowym. Ponieważ zarabiałem sobie trochę obok szkoły lub studiów, zapytałem w moim banku o możliwość założenia drugiego konta osobistego (z kartą), na które opłaciłem rachunki i dokonałem wydatków biznesowych. Po prostu chciałem oddzielić pieniądze i mieć lepszy przegląd.
Zapytałem również w DKB czy to jest możliwe i dowiedziałem się, że nie wolno korzystać z tego konta w celach biznesowych.

Zapytałem również, czy można założyć drugie konto DKB Cash. Powiedziano mi, że zazwyczaj jest to możliwe, jeśli używane jest pierwsze konto.

Co myślicie? Jeśli przez kilka miesięcy korzystałem z mojego pierwszego konta DKB Cash, a następnie zakładam drugie i używam go w związku z moją działalnością gospodarczą, czy bank to zauważy i podejmie jakieś kroki? Nawet jeśli bank zauważy, że konto jest wykorzystywane w celach biznesowych, np. z powodu celów wpływów, dlaczego miałby zamknąć moje konto, skoro może obracać moimi pieniędzmi? Kwoty, o które chodzi, są bardzo niskie. W ciągu roku nie powinno przekroczyć 1.500€.

Dziękuję z góry za wasze porady.

Pozdrowienia
Kalany

Napisany przez 2Escorpio
Ile znaczących transakcji masz miesięcznie?

Czy są to wpływy lub wydatki, które wskazują, że konto jest używane w celach biznesowych?

Napisany przez Lumo
Także przy niewielkiej ilości transakcji może to się zauważyć. Żaden pracownik nie będzie ręcznie przeglądać wyciągów i szukać transakcji biznesowych, ale banki mogą mieć system ostrzegania.
To prawdopodobnie działa dopiero po przekroczeniu określonej liczby transakcji lub może też przy pobieraniu opłat przez Google AdWords i innych dostawców, co wskazuje na działalność komercyjną.
Jeśli zostanie to zauważone, zawsze pozostaje pytanie, jak zachowa się bank. W przypadku rzeczywiście ekstremalnych naruszeń mogą oni zdecydować się na natychmiastowe zamknięcie konta. Przy kilku biznesowych transakcjach mogą oni raczej poprosić o zmianę sposób pisemny, a w ostateczności trzeba będzie znaleźć konto firmowe. Jednakże do tego momentu można próbować działać na prywatnym koncie.
Poza tym konto firmowe w DAB Bank jest bezpłatne (jeśli jest się osobą prywatną (posiadająca zezwolenie na działalność) i nie ma się spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, spółki z o.o. czy innej).
Oto lista częściowo bezpłatnych kont firmowych i szczegóły: Porównanie kont firmowych.
W Dab Bank wszystkie transakcje są bezpłatne, dokładnie tak jak na koncie osobistym.

Napisany przez Kalany
Dziękuję za wasze odpowiedzi. Średnio miesięcznie odbywa się około 6 transakcji, Escorpio. Jednak na koncie byłby tylko ruch biznesowy.

Konto w DAB Bank wydaje się być całkiem interesujące. Jedyną rzeczą, która mnie dotąd przeszkadza, jest to, że moje oprogramowanie do bankowości internetowej nie obsługuje banku DAB Bank. Czy DAB Bank jest jedynym bankiem oferującym takie konto, czy istnieją inne darmowe konta biznesowe, które mogłyby być dla mnie jako małego przedsiębiorcy odpowiednie?

Napisany przez Lumo
Bank Skat byłaby bezpłatna, jeśli miesięczne obroty wynoszą co najmniej 500 EUR (OK, widziałem za późno, że nie będziesz w stanie osiągnąć tych granic). Jednakże tam występują opłaty za księgowanie. Przy 6 księgach miesięcznie zapłacisz tylko 0,60€.

W przypadku modelu konta w Deutsche Bank opłata za prowadzenie konta zostaje anulowana, jeśli na koncie pozostaje co najmniej 5.000€. Byłaby to być może również możliwość. Koszty księgowania wyniosłyby tu 0,90€ (15 centów za księgę).

Jeśli nie masz problemu z niewielką liczbą ksiąg, możesz spróbować w DKB. Nie jest to dozwolone, ale mało prawdopodobne, że zostanie zauważone.

Jeśli zmiana numeru konta firmowego nie jest większym problemem (nie ma papieru firmowego z wcześniej wydrukowanymi danymi bankowymi itp.), możesz spróbować również w DKB...

Napisany przez 2Escorpio
Myślę, że można spróbować z 6 postami miesięcznie.

Napisany przez Giroboy
Od lat korzystam z prywatnego konta w ING-DiBa jako konta biznesowego. Pomimo jednoznacznych tekstów przelewów (Podatek VAT 10-2012) i odbiorców (Urząd Skarbowy Berlin-xx) nigdy nikt się nie burzył. Być może po prostu im to obojętne, o ile nie jesteś na debecie i zamiast tego gromadzisz środki. Mam również dodatkowe konto (lokata terminowa), na którym gromadzę płatności podatkowe do terminu płatności. Jak już wspomniałem, wszystko działa świetnie.

Jeśli kiedykolwiek zostanę zmuszony do legalizacji konta, przejdę do DAB. Nie dokonuję wpłat gotówkowych, więc jedyną wadą nie jest żadna.

Commerzbank obecnie promuje swoje konto firmowe. (Źródło: Porównanie kont firmowych). Być może w przyszłości stanie się to opcją, jeśli kiedykolwiek będę działać jako osoba prawna.

Napisany przez sunse
Miałem to kiedyś. Moje bank (wtedy Dresdner) nie miał nic przeciwko, ale w dziale księgowości było to bardzo uciążliwe do rozliczenia. A jakie przedsiębiorstwo obywa się z 6 transakcjami miesięcznie?

Napisany przez Klinky
Używam ING DiBa i DKB - obie idealnie się sprawdzają i nie pobierają opłat. Po numerze transakcji, np. Faktura 2012-55, można łatwo rozpoznać.

Napisany przez igor82
Właściwie to Skatbank oferuje jedynie prawdziwe konto firmowe, które może konkurować z ofertami kont osobistych (o ile prowadzi się trochę działalności). Jeśli pozostanie się poniżej wspomnianych 500 €, to i tak jest się małym przedsiębiorcą i można korzystać z konta osobistego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata