Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy składki na ubezpieczenie zdrowotne nie rosną przy wysokich dochodach?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry, właśnie natknąłem się ponownie na pojęcia progu obowiązkowego ubezpieczenia oraz maksymalnej podstawy wymiaru składek. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się to zrozumieć. Ale na razie byłoby wspaniale, gdyby ktoś potwierdził mi, czy dobrze zrozumiałem kwestię maksymalnej podstawy wymiaru składek. Czy to prawda, że powyżej określonej kwoty mojego dochodu nie muszę już płacić wyższych składek do ubezpieczenia zdrowotnego? Bez względu na to, jak wysoki będzie ten dochód? Czy z społecznego punktu widzenia nie byłoby to bardzo niesprawiedliwe?

Napisany przez 2Bolitho
Tak, tak jest. Czy to jest sprawiedliwe, czy nie, niech zdecydują inni. Jestem pewnie stronniczy, gdy patrzę na swoją wypłatę i wyobrażam sobie, że powinienem zapłacić jeszcze więcej.

Napisany przez AV-Planer
Tak, zarówno dla ubezpieczenia emerytalnego (RV) i ubezpieczenia dla bezrobotnych (ALV), jak i dla ubezpieczenia zdrowotnego (KV) i pielęgnacyjnego (PV) istnieje górna granica obliczania składek. Jeśli przekroczysz te granice, płacisz maksymalną składkę.

Sprawiedliwość lub niesprawiedliwość niech pozostanie bez komentarza.

Napisany przez Lumo
Składka na ubezpieczenie jest, jak już zostało wyjaśnione, granicą maksymalnych składek. To nie ma znaczenia, czy zarabiasz tuż powyżej tej granicy, czy 20 000€ miesięcznie. Po osiągnięciu tej granicy wszyscy płacą tyle samo.
Ma to sens, o ile istnieje możliwość zmiany na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Gdyby składki nie były ograniczone, prawie wszyscy lepiej zarabiający przejęliby ubezpieczenie prywatne, ponieważ tutaj każdy płaci za siebie.
Granica obowiązkowego ubezpieczenia to granica dochodów, od której przestaje obowiązywać obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne. Od tej granicy dochodów osoby mogą na przykład przejść na ubezpieczenie prywatne...

Napisany przez Naseweis

Granica obowiązku ubezpieczenia to granica dochodów, od której zanika obowiązek ubezpieczenia zgodnie z prawem. Od tej granicy dochodowej osoby mogą na przykład zmienić samochód...

Jak proszę.... w Niemczech istnieje obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego zgodnie z prawem!

patrz ubezpieczenie Ubezpieczeń Obowiązkowych (VVG) - Pojedynczy przepis

Napisany przez Lumo
Można to również celowo źle zrozumieć....
Nie trzeba już obowiązkowo ubezpieczać się ustawowo, można przejść do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, co powinno być jasne także z drugiego zdania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata