Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy koszty leczenia u naturopatów są zawsze refundowane przez prywatne ubezpieczenie zdrowotne?

Napisany przez ADMCI4
Byłem dotychczas ubezpieczony w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym, ale z powodu podwyżki wynagrodzenia na początku roku mogę przeskoczyć na prywatne ubezpieczenie zdrowotne od przyszłego roku.
W przeszłości coraz częściej zdarzało się, że moja żona z dziećmi chodziła do lekarza medycyny niekonwencjonalnej i oczywiście musieliśmy sami opłacać rachunki.
Teraz chciałbym się dowiedzieć, czy koszty wizyt u lekarza medycyny niekonwencjonalnej są obowiązkowym świadczeniem w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym.
To byłaby dla mnie kolejna przesłanka do zmiany.
Czy trzeba wybrać szczególnie drogi pakiet, aby korzystać z refundacji tych kosztów?

Pozdrowienia, pino

Re: Czy koszty leczenia u naturopatów są zawsze refundowane przez prywatne ubezpieczenie zdrowotne?

Napisany przez tequila
Chciałbym zapytać, czy koszty terapeuty alternatywnego są obowiązkowym świadczeniem w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Nie, nie można tego uogólnić. Możesz wybrać taryfę, która refunduje tego rodzaju świadczenia. Czy taka taryfa musi być szczególnie droga, zależy raczej od ogólnego zakresu świadczeń.

Napisany przez Naseweis

Do tej pory byłem zawsze ubezpieczony w publicznym systemie opieki zdrowotnej, ale ze względu na podwyżkę wynagrodzenia na początku roku, od przyszłego roku mogę przejść do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.

Z tekstu wynika, że pracujesz samodzielnie, a żona i dzieci były dotychczas objęte ubezpieczeniem rodzinnych w ramach Twojego ubezpieczenia.

W prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym każda osoba musi mieć osobiste ubezpieczenie.
Dlatego zmiana na prywatne ubezpieczenie zdrowotne nie będzie opłacalna.

Powinieneś pozostać w publicznym systemie opieki zdrowotnej i ewentualnie dokupić dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne w ramach prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata