Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Mała prośba: Czy macie dla nas jakąś radę?

Napisany przez Christoph1983
Serwus & dobry wieczór,

nazywam się Krzysztof, mam 28 lat i od dobrych ośmiu tygodni jestem ojcem zdrowego syna. Z moją żoną postanowiliśmy zbudować Dom.
W naszym mieście w połowie 2014 roku zostanie otwarte nowe osiedle z około 150 działkami, a rozdanie nastąpi pod koniec 2013 roku. Do tego czasu chcielibyśmy mądrze ulokować nasz kapitał, aby móc kupić działkę i zbudować Dom w ramach obowiązującego terminu budowy (2 lata). Ponieważ przeczytałem już wiele postów tutaj i najczęściej byłem naprawdę zachwycony szczegółowością i jakością porad, chciałbym prosić was o chwilę czasu, aby może podzielić się swoją opinią na temat naszego planu:

--

Szacujemy następujące koszty:
- Działka: 600mkw x 150€/mkw = 90.000€ (w pełni uzbrojona)
(Istnieje miejski program wsparcia: Za każde dziecko otrzymuje się zniżkę w wysokości 5.000 € od ceny działki)

- Dom (z płytą fundamentową): 180.000€

- Koszty dodatkowe budowy: 50.000€

Łącznie około: 320.000€

--

Obecnie posiadamy prawie 45.000€ kapitału własnego, składającego się z:

- 5.000€ na koncie oszczędnościowym budowlanym. Suma BSP: 50.000€
Dochód: 500€ miesięcznie - pożyczka 1,95% - Spłata 8‰ miesięcznie (czyli 400€)

- 3.800€ na koncie oszczędnościowym Riester. Suma BSP: 50.000€
Dochód: 100€ miesięcznie - pożyczka 3,50% - 6‰ miesięcznie (czyli 300€)

- 36.000€ na koncie oszczędnościowym

--

Dochody

z mojej strony:
2.900 € netto/mc (13. pensja), Zatrudniony w firmie średniej wielkości (103 lata działalności, obrót 350.000.000€, rodzinnie prowadzona)

z strony mojej żony:
Zasiłek rodzicielski: 1.100€
później praca w niepełnym wymiarze godzin jako nauczycielka -> Pracujemy nad jeszcze dwójką albo trójką dzieci, więc przez najbliższe 5 lat moja żona prawdopodobnie nie będzie miała dochodu albo tylko niewielki (zasiłek rodzicielski). Następnie wróci do pracy na pełny etat. Dochód: 1.600€.

--

Nasze bieżące miesięczne wydatki to:

- 600€ na oba konta oszczędnościowe budowlane
- 610€ czynsz
- 66€ ubezpieczenie samochodu (800€ rocznie)
- 155€ ubezpieczenie od inwalidztwa ode mnie

Inne:
- Mamy samochód gazowy opłacony (rocznik 2011) o wartości około 25.000€
- Posiadam skuter Vespa (rzadki model), Wartość: 5.000€
- Dodatkowo sprzęt fotograficzny o wartości 5.000€
- W ciągu najbliższych dziesięciu lat wypłacone zostaną dwie polisy ubezpieczeniowe na życie po 15.000€ każda.
- Mój dochód wzrośnie w ciągu najbliższych trzech lat o około 500€ ze względu na kilka kursów doszkalających. Ze względu na przynależność do związku zawodowego mój dochód rośnie każdego roku dodatkowo o około 2-4%.

--

Teraz moje pytania:

- Jak najlepiej uwzględnić oba konta oszczędnościowe budowlane w finansowaniu? Obecnie zastanawiamy się, czy zamknąć konto Riester oprocentowane na 3,50% i zainwestować pieniądze na innym koncie BSP. Nie jestem pewien, czy ulgi związane z Riester mogą być przenoszone na inne BSP. Prawdopodobnie będziemy musieli zaakceptować dużą, w zasadzie zbędną stratę. Planuję omówić tę kwestię w przyszłym tygodniu z moją przedstawicielką BSP. Co moglibyście mi w tej sprawie zalecić?

- Czy ma sens wstrzymanie płatności w wysokości 600€ miesięcznie na konta oszczędnościowe budowlane, aby jak najwięcej spłacić kredyt za działkę (póki nie zostanie zabudowany)?

- Moim zdaniem najbardziej sensowne byłoby ustalenie takiej wysokości rat spłaty, aby spłatę mogli sfinansować wyłącznie z mojego dochodu, a dochód mojej żony mógłby być wykorzystany na dodatkową spłatę kapitału. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Dziękuję za wasz trud & za waszą uwagę,

Pozdrowienia z Bawarii,
Krzysztof

Napisany przez Linde
Cześć Christoph,
skoro już zebrłeś tak szczegółowe informacje, radzę udać się z nimi do swojego banku lub skonsultować się z niezależnym specjalistą od finansowania budowlanego.
Na pewno otrzymasz tutaj wiele dobrych wskazówek i porad. Twoje pytania są już bardzo konkretne. Fachowy doradca na pewno lepiej pomoże w osobistej rozmowie.

Powodzenia!!
Linde

Napisany przez BerndR
Kiedy popełniłeś już niemal wszystkie błędy, i podpisałeś te beznadziejne umowy oszczędnościowe i umowy Riester;
pozostaje ci właściwie tylko jedna możliwość:
Kontynuować grę w ciemno i pozwolić się dalej oszukiwać przez następny bank lub kolejnego agenta ubezpieczeniowego.

Dlatego właśnie pytamy na tym forum! Doradczyni nie powie na pewno takiego rzeczy:
To wspaniały pomysł, że chcesz zerwać BSP Riester - oczywiście, dlaczego nie.

Raczej doradzi mi, abym zachował BSP, ponieważ będę musiał zwrócić dotacje i poczekać trzy miesiące na oszczędzoną sumę. Nawet jeśli nigdy nie skorzystamy z pożyczki BSP, ponieważ nie jesteśmy w stanie poradzić sobie z miesięczną spłatą 8 lub 6‰ (400€ lub 300€) wraz z płatnościami w ramach pożyczki Annu, to zaleci nam, aby zachować BSP.

W międzyczasie jestem przekonany, że najlepiej będzie wyciągnąć kasę z BSP Riester, aby mieć ją dostępną i móc samodzielnie określić, jak dużo chcę spłacić.

Napisany przez tequila
Tu wpis pojawia się po względnie konstruktywnym wpisie i standardowym bełkocie Bernda? Po mniej niż 24 godzinach? Wydajesz się kompletnie przytłoczony. Zrób sobie przysługę i pozostań wynajmującym. W ten sposób wyrządzisz najmniejsze szkody dla swojego młodego szczęścia rodzinengo.

I czujesz się teraz lepiej po pozbyciu się swoich obelg? Jeśli nie jesteś w stanie wnieść nic konstruktywnego i merytorycznego, proszę wyraź swoją frustrację gdzie indziej. W ten sposób pomożesz wszystkim. Dziękuję.

Napisany przez BerndR
W międzyczasie jestem przekonany, że najlepiej jest wypłacić pieniądze z Riester-BSP, aby były one dostępne, i samemu decydować o tym, jak wysoko chcę spłacać.

To w sumie też było moim pomysłem.

Jeśli już posiadasz te produkty, staraj się jak najszybciej z nich wyjść.

To, co ci mówią o produktach oszczędnościowych i umowach Riester, naprawdę nie ma znaczenia.

Z reguły są to niezwykle drogie produkty z warunkami, których nikt nie rozumie; przepisy są tworzone przez lobbystów kas oszczędnościowo-budowlanych i ubezpieczeń.

Na przykład lobbysta kas oszczędnościowych odmówił w ostatnich negocjacjach w sprawie rozporządzenia w sprawie podawania cen, aby wszyscy czynniki określające cenę musiały zostać uwzględnione w stopie rzeczywistej, na przykład opłaty za prowadzenie konta i wpłaty na konto oszczędnościowe.

Kto w Niemczech ustanawia prawa, staje się jasne, przynajmniej podczas takich negocjacji.

Klient jednak uważa, że to jest produkt uregulowany państwowo,

gdzie wszystko dzieje się zgodnie z prawem;

prawda jest jednak dokładnie odwrotna.

Wystarczy poszukać w Google, co BHW zrobiło w ostatnich latach z klientami.

Jeśli już zawarłeś umowę na takie produkty, jako doradca musiałbyś powiedzieć:

Przykro mi, teraz nie mogę zrozumieć, co może z tego wyniknąć; sprzedający zawsze wie: Zrób to czy tamto;

Jeśli nie jest to ten produkt, to inny;

a jeśli nie jest to ten plan, to inny.

Trzeba również zauważyć, że sprzedawcy zazwyczaj znają tylko prowizje od sprzedaży i kilka argumentów sprzedaży;

i na tym się kończy.

Kasy oszczędnościowe - tak jak ubezpieczyciele na życie - mogą podawać fałszywe stawki zwrotu; i na te bezsensowne produkty nadal są dotacje państwowe:

i znowu są kłopoty:

większość osób wtedy to chce, albo chce wiedzieć, co z tego wyniknie później;

a jako doradca możesz po prostu powiedzieć: nie mam pojęcia.

Klienci zazwyczaj nie zdają sobie sprawy z wszystkich tricków, jakie w tym są.

Przykładowo warunki umowy mogą być cicho zmieniane, a produkt nadal działa pod tą samą nazwą.

Problemem jest również to, że jeśli chcesz ocenić takie produkty, musisz znać koszty alternatywne inwestora;

nawet jeśli oprocentowanie efektywne zostało obliczone poprawnie, to mało to pomoże.

Stopa efektywna finansowa i zgodnie z nowym rozporządzeniem w sprawie podawania cen jest to stopa zwrotu wewnętrznego;

jak sama nazwa wskazuje, jest to stopa zwrotu wewnętrznego, która nie uwzględnia zewnętrznych efektów na poziomie inwestora.

I tak naprawdę nigdy nie widziałem, żeby ktoś zajął się dokładnym obliczeniem tego z teorii.

Zamiast tego zawsze rzucane są stawki zwrotu, aby imponować klientowi.

Nie czytałem tego dokładnie; na pewno wybrałbym alternatywę, aby jak najszybciej z tego wyjść; nawet jeśli na początku wydaje się to związane z pewnymi stratami.

Nie zostało wpłacone tak wiele.

Potem pozostaje elastyczność i zawarcie prostego kredytu ratalnego; są one stosunkowo przejrzyste.

Można porównać kredyty ratalne o takiej samej długości trwania, również na podstawie stopy procentowej,

tutaj również nie odgrywają roli zewnętrzne efekty.

Możesz spróbować także na forum dla specjalistów budowlanych;

jeśli tu nie osiągniesz sukcesu;

Są to zazwyczaj technicy i inżynierowie;

ale naprawdę się na tym znają.

Starają się również podzielić, coś rozgryźć;

ale usuń kilka informacji;

tylko te najważniejsze.

Im bardziej to trwa, tym mniej osób chce się w to wciągać.

Napisany przez tequila
Piszę to, co myślę. Nie zdołasz mnie powstrzymać. Chciałeś oceny, otrzymałeś ją. Nie spodobała Ci się. No i co teraz? Nie ogarniasz tematu. Jest tylko jedno rozwiązanie. Trzymaj się z daleka. Albo kontynuuj dyskusję sam ze sobą tutaj, jeśli nie masz nic innego do roboty. Możesz również udostępnić przykład, ale wyraźnie nie chcesz tego słyszeć. Wydaje mi się, że w kręgach fachowych nazywa się Twój problem schizofrenią. Wyraźnie nie poradzasz sobie nawet z podstawami matematyki. Przy sumie oszczędnościowej 50 000 € i stopniu oszczędności 40% wynika z tego pożyczka w wysokości 30 000 €. A 8 promili z 30 000 € wynosi 240 €, a nie 400. Ta sama słabość matematyczna ujawnia się przy obliczaniu spłaty drugiej pożyczki mieszkaniowej. A jeśli nawet tego nie potrafisz, drogi Berndzie, powinieneś nam wszystkim oszczędzić w przyszłości tak niegodnej dyskusji z samym sobą. Albo lepiej się przygotować.

Napisany przez Ravemaster84

I czujesz się teraz lepiej po pozbyciu się swoich obelg? Jeśli nie jesteś w stanie przyczynić się konstruktywnie i rzeczowo, proszę wyraź swoją frustrację gdzie indziej. Dzięki temu wszystkim pomożesz. Dziękuję.

Nic osobistego, ale jako że jesteś tutaj zarejestrowany od zaledwie niecałe 24 godziny, niestety nie możesz sobie pozwolić na klasyfikowanie opinii niektórych użytkowników tutaj. Mam wrażenie, że zamierzasz realizować ten plan, jak zostało opisane. Ale już sobie ustawiłeś drogowskazy na drodze do celu i wszyscy ci, którzy proponują inne rozwiązanie, które odbiega od twojego planu, nie są słuchani.

Niestety na koniec muszę powiedzieć: Słuchaj ludzi, których chcesz słuchać.

@BerndR
Twoje wpisy na temat Riester, drogich produktów, złomu, oszustwa wzbudzają zawsze wiele radości. Czy mógłbyś wyrazić swoją opinię na temat moich planów w wątku dotyczącym zabezpieczenia emerytalnego? Ponieważ jesteś zagorzałym zwolennikiem renty Riester, byłoby dla mnie bardzo interesujące usłyszeć, jakie negatywne punkty można znaleźć w tym planie.

Napisany przez Spessartraeuber
Cześć Christoph,

Przy obecnych stopach procentowych zdecydowanie zdecydowałbym się skorzystać w większości z kredytu ratalnego.

Natomiast nie polecam odkładania w BSV (oszczędnościowy plan budowlany) w celu spłaty kredytu. Najczęściej jest to droższa opcja i nie opłaca się przy stałych dochodach miesięcznych.

Jednak warto rozważyć wykorzystanie istniejącego BSV Riester z kapitałem budowlanym 50 000 euro i saldem 5 000 euro poprzez podział go. Na przykład na 12 500 euro z 5 000 euro salda oraz 37 500 euro, które nie są wykorzystane. W razie potrzeby z saldem w wysokości 1 euro. W ten sposób pozyskuje się 7 500 euro, które są traktowane przez bank finansujący jako kapitał własny. Może to skutkować uzyskaniem lepszej stopy procentowej.

Co do BSV Riester, nie chcę się wypowiadać, ponieważ brakuje mi wiedzy, aby wydać absolutnie poprawne oświadczenie.

Może warto udać się do swojego banku i przedstawić swoje zamiary. Poproś o niezobowiązującą ofertę, aby mieć pojęcie, co cię czeka. Następnie warto pozyskać kilka dodatkowych niezobowiązujących ofert, aby dokonać dobrego porównania. Ważne jest, aby nie podpisywać nic od razu. Prześpij przynajmniej jedną noc nad każdą ofertą. I przede wszystkim nie podpisywać niczego, czego nie rozumiesz w pełni. W końcu to decyzja, którą podejmiesz prawdopodobnie tylko raz w życiu.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

o jakie kasy oszczędnościowo-budowlane chodzi?

Ten pierwszy z oprocentowaniem 1,95% to chyba Schwäbisch Hall
a ten z programem Wohn Riester z oprocentowaniem 3,5%?

Na końcu niestety trzeba powiedzieć: posłuchaj ludzi, których chcesz słuchać.

Dziękuję za Twój udział. Miło, że opisałeś to problem z Twojej perspektywy w sposób rzeczowy. I masz oczywiście rację. Oczywiście mam już swoje pomysły i jestem całkowicie nimi przekonany, ponieważ tak po prostu ludzka natura nakazuje myśleć, że jest się najlepszym. Jasne, już zgromadziłem informacje i przeczytałem kilka opinii, co składa się na mój sposób myślenia dotyczący finansowania nieruchomości.

Ale faktem jest: Istnieje tysiące alternatyw do mojego sposobu myślenia, a wśród nich na pewno znajdują się lepsze, czyli ostatecznie tańsze, pomysły i propozycje. Dlatego zarejestrowałem się tutaj i staram się wymieniać poglądami z innymi uczestnikami.

Mój jedyny problem polega na tym, że zarzuca się mi, że jestem schizofrenikiem i nie opanowałem podstawowej matematyki, chociaż ten wniosek powstaje tylko w głowie -Tequili-, ponieważ nie zna faktów. Na przykład oszacowałem spłatę pożyczki BSP na 400€, ponieważ ta pożyczka musi zostać spłacona 8 promili sumy oszczędności budowlanych - a nie 8 promili pożyczki budowlanej. Zamiast zapytać, skąd mam 400€, -Tequila- zakłada, że popełniam błędy. To po prostu denerwujące.

Akceptuję jego opinię - bez żartów. I nie spróbuję go powstrzymać od wyrażania jej, tylko dlatego, że ma inną opinię niż ja. Skąd ma przekonanie, że chciałem to zrobić, pozostaje zagadką. I -Tequila- na pewno ma więcej wiedzy fachowej ode mnie - co wynika z jego innych postów na forum - ale jego problemem jest jego niesympatyczny styl pisania. To smutne - zamiast służyć radą i pomocą, siedzi o 0:30 przed komputerem, ma zgagę i mnie wyzywa. Okej, to po prostu jego sposób komunikacji i w końcu to akceptuję.

@Spessartrauber: Dziękuję Ci. Twój pomysł jest dobry. pożyczka BSP, o ile się nie mylę, może być uzyskana bez wpisu hipotecznego do 30.000€. Czy nie jest bardziej sensowne podzielić tę pożyczkę na 20K i 30K? Przecież wpłacam 500€, a pożyczka na 20K miałaby już za rok 10K oszczędności.

@C.Andreas: Tak jest: pożyczka BSP w wysokości 1,95% to Fuchs_Spezial od SH. A 3,5% - LBS-FU6 R. Czy masz jakąś radę? Jeśli możesz, spróbuj proszę nie obrażać mnie. Dzięki

Napisany przez tequila
Dobrze, wracając do tematu. Za przeproszeniem. Twój post nie jest moim osobistym kamieniem u podstawy.

Tylko to

Obecnie jestem przekonany, że najlepiej jest wyciągnąć węgiel z BSP Riester, aby mieć pieniądze dostępne i móc samemu ustalić, jak wysoko chcę spłacić.

To naprawdę nonsens. Pamiętaj, że warunki dotyczące Wohnriester niedawno uległy zmianie. Jedną z najważniejszych zmian moim zdaniem jest obniżona oprocentowanie konta dofinansowania mieszkaniowego. Wykorzystując to znacznie, można jeszcze bardziej obniżyć odłożony podatek na starość. A ty chcesz to zmarnować? I oddać dofinansowanie? Jeśli chcesz skorzystać z dofinansowania, ale nie jesteś jeszcze pewien ostatecznej ścieżki, najpierw wystarczy plan oszczędnościowy bankowy. Środki można później zawsze przenieść w sposób korzystny dla dofinansowania, zaś dotacje mogą również płynąć do 2 umów.

Napisany przez tequila
..............

Cześć,

chciałbym polecić Ci następujące rzeczy:

a. Zmiana stopy oszczędnościowej na kontrakt Schwäbisch Hall
Ponieważ obecnie ma tam około 5 000 euro salda, warto później podzielić na kwotę 10 000 euro, aby można było wziąć 5 000 euro jako kredyt bez zabezpieczenia. Jeśli nie uda się w Fuchs Spezial z powodu współczynnika wyceny, należy przełączyć się na Fuchs Standard z oprocentowaniem kredytu w wysokości 3,75%.

Pozostałą sumę kredytu budowlanego w wysokości 40 000 euro należy zostawić i po zakupie domu użyć jako kontrakt modernizacyjny.

b. Uzupełnij konta oszczędnościowe programu Wohn Riester w LBS do kwoty 20 000 euro, aby powstał roszczenie do pożyczki budowlanej w wysokości 30 000 euro w terminie X. Następnie przestań wpłacać pieniądze. Uzupełnienie ma sens teraz, aby osiągnąć współczynnik wyceny.

Waszą korzyścią będzie zatem kredyt bez zabezpieczenia w wysokości 35 000 euro i tym samym lepsza stopa obciążenia podczas negocjacji kredytowej z bankiem. 35 000 euro stanie się w ten sposób kapitałem własnym i poprawi tym samym oprocentowanie kredytu w banku. W dłuższej perspektywie opłaca się to, przynosząc oszczędności od kilku tysięcy euro na całej długości trwania.

Napisany przez Spessartraeuber
Jaka kwota podziału jest sensowna, zależy od kilku czynników.
Jaką kwotę własnego kapitału potrzebuję, aby uzyskać korzystniejszy oprocentowanie.
Do jakiej kwoty kredytu mieszkaniowego mogę liczyć na względnie pewne przyznanie kredytu w potrzebnym momencie.
Jakie miesięczne obciążenia są dla mnie akceptowalne.
Jeśli spłaca się 8 promili sumy kredytu mieszkaniowego, oczywiście miesięczne obciążenie wzrasta wraz z wyższą kwotą kredytu mieszkaniowego.
Dlatego nie można ogólnie powiedzieć, jaka kwota kredytu mieszkaniowego jest optymalna dla konkretnej osoby.
W związku z tym, w sprawie tego tematu, warto zapytać eksperta od kredytów mieszkaniowych, Christiana Andreasa, jaką kwotę kredytu mieszkaniowego uważa w tym przypadku za najbardziej sensowną. <
>
Byłem zbyt powolny i odpowiedź została już udzielona

Napisany przez BerndR
Chciałbym polecić następujące

:

Świetna rekomendacja, brokera z drogimi produktami niskiej jakości.

Napisany przez tequila
Bernd, nawet jeśli ciężko ci to idzie bardziej niż osobie o poniżejprzeciętnym zdolności: Najpierw pomyśl, potem opublikuj.
Tutaj chodzi o już istniejące produkty złomu.Odłóż butelkę.
Christoph:Czy jesteście ubezpieczeni od odpowiedzialności cywilnej? I czy możesz jeszcze podać kilka informacji (dostawca, ubezpieczony zawód, czas trwania, wysokość renty, sposób obliczania składki, premia brutto/netto...) dotyczących ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy? To mogłoby pomóc..

@c.andreas & spessartrauber:
dziękuję za wasze wskazówki. Naprawdę, serdecznie dziękuję za waszą staranność.

@tequila:
dzięki za Twoje rady i zaangażowanie. Świetnie! Masz oczywiście rację: rozwiązanie BSP było głupim pomysłem z mojej strony. Nieprzemyślane i prawdopodobnie najgłupsze, co mogłem zrobić.

jesteśmy oczywiście ubezpieczeni od odpowiedzialności cywilnej.

z polisy ubezpieczeniowej z BU z 2011 roku wynika:
składka brutto: 166,36€
natychmiastowa wygrana: 16,38€
składka miesięczna: 149,98€
emerytura miesięczna: 1987,58€

z 2012 roku:
składka brutto: 174,68€
natychmiastowa wygrana: 17,19€
składka miesięczna: 157,49€
emerytura miesięczna: 2084,67€

Bawarska Izba Ubezpieczeń
taryfa flex vorsorge plus
klasa zawodowa 3
klucz zawodowy 431081 (specjalista ds. mleczarstwa)
okres do 2043 roku

Co o tym myślisz?

Znacie kogoś w swoim kręgu znajomych lub rodziny, kto otrzymuje rentę z tytułu ubezpieczenia od skutków choroby lub wypadku (BU)?

Nie znam nikogo, albo nie mieliście dobrych prawników :-)

Napisany przez tequila
Czy znasz kogoś w swoim kręgu znajomych lub krewnych, kto otrzymuje rentę z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy (BU)?

Prawdopodobnie bardziej nieodpowiednie jest poleganie na rzekomo niezależnych i wolnych doradcach finansowych i/lub maklerach ubezpieczeniowych. Ja również nie znam nikogo, kto otrzymałby finansowanie od wolnego doradcy, które znacznie ustępowałoby warunkom oferowanym przez lokalny bank. I teraz co z tego wynika?
Christoph, przeanalizuję to dokładniej. Na razie dobrze, że jesteś ubezpieczony, na pierwszy rzut oka również na odpowiednio wysoką kwotę. Komentarze dotyczące warunków zostaną przedstawione później.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Tequila,

..........Nie znam nikogo, kto otrzymałby finansowanie od niezależnego doradcy, które znacząco przebiłoby warunki oferowane przez lokalną kasę oszczędnościową.........

Czy na pewno mówisz poważnie?

Witam,

chciałbym zaoferować Państwu następujące sugestie:

a. Ustawienie oprocentowania na umowę Schwäbisch Hall
Ponieważ obecnie mamy około 5 000 euro salda, dobrze byłoby później podzielić na połowę na kwotę 10 000, aby można było wziąć 5 000 euro jako pożyczkę na okres probrexitowy. Jeśli nie uda się w Fuchs Spezial ze względu na wskaźniki wyceny, należy przełączyć się na Fuchs Standard z oprocentowaniem kredytu 3,75%.

b. Uzupełnienie salda na koncie mieszkaniowym Riester w LBS do kwoty 20 000 euro, co daje prawo do kredytu hipotecznego w wysokości 30 000 euro w terminie X. Następnie przestać wpłacać. Uzupełnienie ma sens teraz, aby osiągnąć odpowiedni wskaźnik wyceny.

Waszym korzyścią będzie zatem pożyczka probrexitowa w wysokości 35 000 euro, co poprawi wskaźnik zabezpieczenia podczas negocjacji kredytowych z bankiem. 35 000 euro staną się kapitałem własnym i poprawią oprocentowanie kredytu w banku. Długoterminowo przyniesie to oszczędności na odsetkach w wysokości kilku tysięcy euro przez cały okres trwania kredytu.

W odniesieniu do punktu b.)
Panie C. Andreasie, czy mógłby Pan bardziej wyjaśnić ten punkt?
Chodzi mi o dokonanie uzupełnienia i pozostawienie salda na koncie?
Być może warto byłoby nadal regularnie wpłacać na umowę i użyć jej do spłacenia kredytu w ramach programu mieszkaniowego w Bawarii za 15 lat? Program ten został mi niedawno polecany, a warunki są korzystne. Patrz załącznik.

Dzięki,
Krzysztof

Napisany przez horstmann
Mogę się tylko zgodzić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata