Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak anulować ubezpieczenie na życie związane z funduszem HDI lub dawną Aspectą - porady?

Napisany przez Passiv-Haus
Cześć,

z prywatnych powodów chcę teraz zrezygnować z mojego funduszu inwestycyjnego na życie, który został zawarty w październiku 2000 roku, i mam kilka pytań do profesjonalistów tutaj. Mam nadzieję na odpowiedzi i wskazówki.
Fundusz: Fidelity International Fund A ISIN: LU0048584097

Minęło już 12 lat, więc nie muszę płacić żadnych dodatkowych podatków, czy dobrze to rozumiem? Jak już wielu z was wie, Aspecta połączyła się z HDI Gerling i teraz oferuje mi darmową rezygnację lub aktualną wartość wykupu bez potrąceń, przekazało mi to dział obsługi klienta. Poprosiłem o podanie aktualnej wartości wykupu i musiałem z przerażeniem zauważyć, że jest o około 1900 € mniej niż wpłacone. Zrobiłem trochę researchu i natknąłem się na lv-doktor, którzy oferują wartość wykupu o 20% wyższą - czy to prawda i jak oni to robią?

Czy muszę pogodzić się z tym stratą 1900 € czy są jakieś alternatywy? Chcę zrezygnować w każdym razie, tylko jak to zrobić najlepiej? Wyparcie składek nie wchodzi w grę.

Bardzo dziękuję za wasze/Państwa odpowiedzi.
Nawet będę coś stawiał przy okazji

Re: Jak anulować ubezpieczenie na życie związane z funduszem HDI lub dawną Aspectą - porady?

Napisany przez BerndR
Oh,
to typowy problem tych tandetnych produktów:
Sprzedawca się cieszy, a klient wygląda na głupiego.
Co myślisz, gdzie poszły wszystkie pieniądze?
Aspecta to dodatkowo beznadziejne ubezpieczenie maklerskie,
co sprawia, że sytuacja staje się naprawdę kiepska.
A dla osób, które nigdy się nie uczą, jazda na spotkanie z doktorem od ubezpieczeń na życie!.

Domniemam...
To oznacza, że muszę zrezygnować i pogodzić się z tym stratą?

Napisany przez BerndR
Było tu kilka dyskusji na temat LV Doctor.

Problem polega na tym, że oni w ogóle nie wypłacają wyższej wartości wykupu, tylko dają obietnice.

W zasadzie jest to tylko usługa prawna

Moim zdaniem to sama tylko gorąca bułka;
pewnie nie siedzą teraz w Szwajcarii za darmo.

Są też tacy, którzy rzeczywiście wypłacają wyższe wartości wykupu bezpośrednio;
ale nie mogę powiedzieć, czy 12 lat trwania jest wystarczające.

Dobrze - Dziękuję bardzo - Wypowiedzenie zostanie teraz wysłane!

@ Admins:
Wątek ten może zostać usunięty, ponieważ na pewno nie będzie pomocny dla innych - Ponieważ LVDocs już wielokrotnie omawialiśmy tutaj aspekt, który niestety wcześniej nie zauważyłem.

Dziękuję za wasze zaangażowanie

Napisany przez Dorfbaron
Cześć, moja sprawa z HDI znajduje się obecnie przed rzecznikiem ubezpieczonych. Zrezygnowałem także wcześniej i otrzymałem wypłatę. Przez 10 lat od 30000 euro wpłaconych składek zostało mi odjętych 8000 euro na koszty administracyjne i koszty zakończenia. To może być jeszcze zgodne z prawem. W styczniu złożyłem odwołanie od całej umowy, ponieważ nie otrzymałem prawa do odstąpienia, ani nie podpisałem. Zobaczymy, co powie na to rzecznik. Oczekuję decyzji pod koniec marca. Czy masz możliwość odwrócenia umowy z powodu błędnego lub brakującego prawa do odstąpienia? Pozdrowienia, Thomas

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata