Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Jakie warunki dotyczą posiadaczy karty kredytowej studenckiej?

Napisany przez ADMCI4
Mój syn studiuje od roku i chciałby teraz mieć kartę kredytową. Musi odbyć wiele semestrów za granicą, więc karta byłaby bardzo praktyczna. Jednakże jego dochód składa się tylko z Bafög, zasiłku rodzinngo i dodatku od babci, obawiam się, że może nie dostać karty kredytowej. Jeśli jednak dostanie, czy jako student otrzyma specjalne warunki, które w praktyce nie będą mu pomocne za granicą? Pozdrawiam, Petters

Napisany przez Arbitrage
Wszyscy więksi dostawcy kart kredytowych oferują specjalne karty kredytowe dla studentów. Jednakże często nie są one koniecznie atrakcyjniejsze od standardowych produktów danej banku. Jako przykład można podać Barclaycard for Students, gdzie w przeciwieństwie do standardowego produktu Barclaycard New Visa naliczana jest opłata roczna, a zakres świadczeń jest raczej ograniczony.

Karty kredytowe, zwłaszcza prawdziwe karty kredytowe pozwalające na rozłożenie płatności na raty, wymagają wysokiego stopnia finansowej rozsądności i dyscypliny. Jest to szczególnie często brakujący element u młodych ludzi - bardzo często lekkomyślne obchodzenie się z (plastikowym) pieniądzem prowadzi prosto do pułapki zadłużenia, zwłaszcza u studentów! Ponadto zazwyczaj wymagana jest nienaganna zdolność kredytowa, aby otrzymać taką kartę kredytową. Z tych powodów w przypadku Pana syna może być rozsądne wybranie karty kredytowej w formie karty przedpłaconej, która musi zostać naładowana, aby uzyskać odpowiednią pulę środków. Na niemieckim rynku istnieją już także bezpłatne karty przedpłacone, jako przykład można podać kartę Kalixa Prepaid Mastercard. Karty przedpłacone są wydawane niezależnie od zdolności kredytowej (bez sprawdzania punktacji kredytowej itp.).

Kolejną alternatywą są tzw. Debit Cards, które pobierają kwoty bezpośrednio z konta referencyjnego podobnie do zwykłej karty debetowej. Taką kartę debetową (VISA) oferuje na przykład Ing-DiBa w połączeniu z darmowym kontem osobistym.

Dobre porównania kart kredytowych w Internecie to: Porównanie kart kredytowych wszystkich dostawców kart kredytowych - cardscout.de, modern-banking.de - Porównanie banków internetowych i brokerów online

Napisany przez eurojunkie
Jako student złożyłem wniosek o zwykłą kartę kredytową Mastercard w moim banku (koszt 20 euro rocznie) i mogłem nią korzystać aż do 2000 euro. Nie miałem wtedy żadnych dochodów poza stypendium oraz pracą za 400 euro, więc nie sądzę, żeby było jakiekolwiek problemy.

Napisany przez 2Escorpio
A więc gdy student ma kilka semestrów za granicą, uważam, że karta prepaid w ogóle nie jest alternatywą. Co jeśli student musi pójść do lekarza? Skąd ma wtedy wziąć pieniądze? Z pewnością istnieją inne przykłady.
Jak już Eurojunkie napisał, większość banków wydaje studentom karty kredytowe, jeśli zdolność kredytowa jest w porządku.... limit dostępności jest po prostu mniejszy niż u pracowników. W ten sposób można również uniknąć ewentualnego zadłużenia.

Napisany przez Arbitrage
Zasadniczo zgadzam się z Państwem i sam nie jestem wielkim zwolennikiem kart przedpłaconych (jeśli już karta kredytowa, to prawdziwa...), ale tylko pod jednym bardzo ważnym, już wspomnianym warunkiem: dyscyplinowane zarządzanie pieniędzmi.

Ten punkt jest decydujący. U studentów / praktykantów / młodych ludzi zazwyczaj łączą się dwa czynniki, które mogą być problematyczne przy kartach kredytowych, zwłaszcza prawdziwych kartach kredytowych z opcją spłaty ratalnej: nieregulowane, raczej niskie dochody i wysokie ciśnienie konsumenckie. Szczególnie ten ostatni punkt doprowadził do prywatnej egzekucji długu wielu studentów, zanim jeszcze podjął się pierwszej prawdziwej pracy.

Karty kredytowe wymagają wysokiego stopnia dyscypliny finansowej. Jeśli jednak wśród przyjaciół i znajomych istnieje presja na ciągłe zmienianie telefonów komórkowych i umów, drogie życie nocne, modne ubrania i dodatki itp., potrzebne jest wysokie poczucie stabilności i dyscypliny, aby oprzeć się pokusie karty kredytowej. Ponieważ jedno jest pewne: karty kredytowe skłaniają do bezmyślnego obchodzenia się z pieniędzmi lub mogą łatwo spowodować utratę kontroli nad wydatkami.

Tylko jeśli rodzice są pewni, że ta dyscyplina jest obecna u ich potomstwa, zgodziłbym się na kartę kredytową. Mimo to zdecydowanie bardziej polecałbym kartę doładowywalną z udziałem w Niemczech najczęściej występującym limitem i unikał kart kredytowych z opcją spłaty ratalnej. Te ostatnie wymagają nawet od profesjonalistów finansowych wysokiego stopnia kontroli, zwłaszcza gdy nie ma możliwości codziennej weryfikacji księgowości (-> pomoże budżet domowy).

Napisany przez 2Escorpio

W zasadzie zgadzam się z Państwem i sam nie jestem wielkim fanem kart kredytowych prepaid (jeśli już korzystać z karty kredytowej, to należy to robić prawidłowo...), jednak tylko pod jednym bardzo ważnym, już wspomnianym warunkiem: dyscyplinowane zarządzanie finansami.

Ten punkt jest kluczowy. W przypadku studentów/praktykantów/młodych ludzi zazwyczaj występują dwa czynniki, które mogą być problematyczne w przypadku kart kredytowych, zwłaszcza tych prawdziwych, z opcją rozłożenia płatności na raty: nieskonsolidowany, raczej niski dochód i wysokie naciski konsumenckie. Szczególnie ten drugi punkt doprowadził do prywatnego bankructwa niejednego studenta, zanim jeszcze podjął pierwszą prawdziwą pracę.

Karty kredytowe wymagają wysokiego stopnia dyscypliny finansowej. Jednak gdy w kręgu przyjaciół i znajomych istnieje presja na coraz to nowsze telefony komórkowe i umowy, kosztowne życie nocne, modną odzież i dodatki itp., etc., wymaga to wysokiego stopnia stabilności i dyscypliny, aby oprzeć się pokusie kart kredytowych. Bo jedno jest pewne: karty kredytowe skłaniają do beztroskiego zarządzania finansami lub mogą łatwo spowodować utratę kontroli nad wydatkami.

Tylko wtedy, gdy rodzice są pewni, że ich potomstwo ma tę dyscyplinę, zgodziłbym się na kartę kredytową. Mimo to skłaniałbym się raczej ku standardowej karcie kredytowej z limitem możliwością otrzymania w Niemczech i unikał kart kredytowych z możliwością rozłożenia płatności na raty. Te ostatnie wymagają nawet od profesjonalistów finansowych wysokiego stopnia kontroli, zwłaszcza jeśli nie ma możliwości na bieżąco monitorować obciążeń (-> pomoże budżet domowy).

W zasadzie się zgadzam z Państwem. Jednak karty kredytowe nie są głównym problemem wśród studentów... o ile studiują, środki dostępne są dość ograniczone i zazwyczaj nie przekraczają 2000 euro... co jest kwotą dość przystępną i nie powoduje zbyt dużych problemów...

Oczywiście karta kredytowa jest jednak jednym z elementów, które powodują zadłużenie młodych ludzi... tyle że jeśli ktoś radzi sobie źle z pieniędzmi i zadłuża się... to wspomniana karta kredytowa raczej nie spowoduje znaczącego pogorszenia sytuacji... dużo bardziej problematyczne są umowy telefoniczne i finansowanie tych elektronicznych gadżetów.

Ja osobiście nie sięgnąłbym po kartę kredytową prepaid... bo na początku tego roku wyjechałem za granicę i miałem nagły problem z zębem, musiałem nagle zaliczyć kwotę około 3000 euro i naprawdę nie ma nic prostszego i praktyczniejszego niż z kartą kredytową... tym bardziej, że z pewnością jest ludzi, którzy w ogóle nie mają odłożonych 3000 euro i naprawdę mają problem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata