Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy mój pies jest ubezpieczony na wypadek szkód w ramach ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Forum Finansowe,

Jestem dumna posiadaczką psa od niedawna i chciałabym dowiedzieć się tutaj, w jakich przypadkach ja lub mój pies jesteśmy faktycznie ubezpieczeni od szkód, jakie spowoduje.
Mamy prywatne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, które już pokryło szkodę spowodowaną przez naszego kota.
Czy nasz pies też jest ubezpieczony przez to ubezpieczenie, czy trzeba tutaj wykupić dodatkowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej posiadacza zwierząt?
Z jakimi miesięcznymi kosztami trzeba by wtedy się liczyć?

Pozdrowienia, GF

Re: Czy mój pies jest ubezpieczony na wypadek szkód w ramach ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej?

Napisany przez EasyD
Koty są uwzględnione w ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej na wypadek szkód prywatnych, psy nie. Poprzez tzw. klauzulę ostrożnościową nowe ryzyka (takie jak twój pies) są przynajmniej do końca bieżącego roku ubezpieczone zazwyczaj na znacznie niższą sumę ubezpieczenia (patrz warunki polisy). Najpóźniej do końca tego roku ubezpieczenia powinni Państwo zawrzeć ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej właściciela psa (które, zauważ, jest obowiązkowe w Dolnej Saksonii). Pod względem składki jest podobnie wysoka jak odpowiedzialność cywilna prywatna.

Napisany przez tequila
Cześć!
Nie, dla psa konieczne jest wykupienie osobowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej właściciela zwierzęcia. Pies jest początkowo ubezpieczony maksymalnie przez ubezpieczenie majątkowe, ale obowiązuje tu ograniczony okres i zazwyczaj niższe sumy ubezpieczenia.
Rozsądna stawka (również dla psów ras uznawanych za agresywne) wynosi od 60 do 70 € rocznie, a przy wyborze udziału własnego oczywiście jest tańsza.

Ktoś tutaj rzeczywiście był szybszy

Napisany przez Mike Spezi
Ja, tequila, aż 6 minut!
To odpowiada około 39000 metrów swobodnego spadku Austriaka, a ci mają już powoli!

pozdrowienia
mike

Napisany przez KlausH
Nie, powinieneś koniecznie wykupić ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej właścicieli zwierząt. Nie są one drogie i obejmują wszelkie możliwe szkody, jakie może wyrządzić pies.

Napisany przez tequila
Nie sądzę, żeby tak było, składki byłby nieprzewidywalne. Proszę zająć się tematem przed opublikowaniem, aby uniknąć nieporozumień.

Napisany przez KlausH

Wohl kaum,die Prämien wären unkalkulierbar.Beschäftigen Sie sich bitte vor dem Posten ein wenig mit der Materie,das beugt Missverständnissen vor.

Nie rozumiem Pana sprzeciwu, być może mnie Pan nie zrozumiał? Przeczytałem Pański post i ostatecznie napisał Pan dokładnie to samo co ja. Mianowicie, że odpowiedzialność cywilna właściciela zwierząt jest ważna (a szkody nie są objęte standardową odpowiedzialnością cywilną) i że takie ubezpieczenie nie kosztuje fortuny.

Które składki są więc nieprzewidywalne? Być może ja także źle Pana rozumiem, ale Twój komentarz jest dla mnie zagadką. A może miałeś na myśli kogoś innego?

Napisany przez tequila
Cześć Klaus,
powinienem był zacytować część Twojego wpisu, do której się odnosiłem. To zapobiegłoby nieporozumieniom takim jak ten, więc nadrobię to teraz:

i ponoszą odpowiedzialność za wszelkie możliwe szkody, jakie pies może wyrządzić.

To nie jest prawda. Każdy dostawca określa określone wyłączenia, które nie są objęte ochroną. Jeśli więc naprawdę wszystkie możliwe szkody byłyby ubezpieczone, prowadziłoby to do przedstawionej przeze mnie niemożliwości przewidzenia składek.

Napisany przez Berlinerjung
Niestety nie, musisz wykupić ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej dla psa. Nie ma na to rady, ponieważ jak sama nazwa wskazuje, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej dla psa jest obowiązkowym ubezpieczeniem dla posiadaczy psów.

Napisany przez tequila
Jeśli poszlibyśmy tym rozumowaniem, to dla każdego „prywatnego” zawarcie prywatnego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej byłoby obowiązkowe. Wcale nie jest. Tutaj nie chodzi również o obowiązkowe ubezpieczenie, lecz o wynikający z BGB obowiązek ponoszenia odpowiedzialności, stąd nazwa.
Istnieją kraje związkowe, w których ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej jest naprawdę obowiązkowe. Na przykład Berlin, Dolna Saksonia lub Hamburg. W innych krajach związkowych ten obowiązek dotyczy tylko psów bojowych.
Jednak ponieważ nie wiemy, z którego kraju związkowego pochodzi użytkownik, to to stwierdzenie jest na razie zbyt ogólne.

Napisany przez dersimon

Niestety nie, musisz wykupić ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej dla swojego psa. Nie ma na to rady, ponieważ, jak sama nazwa wskazuje, ubezpieczenie to jest tzw. obowiązkowym ubezpieczeniem, jeśli jest się właścicielem psa.

Zgadza się!

Napisany przez Ophelia
Cześć,

W 2014 roku możliwe jest już zabezpieczenie psa w ramach prywatnego ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej. Jednak polisy te są dostępne tylko w połączeniu z ubezpieczeniem majątkowym. Istnieją także ograniczenia dotyczące ras psów. Dlatego zaleca się rozważenie zawarcia osobnego ubezpieczenia dla właścicieli psów. Poziom świadczeń w takim ubezpieczeniu jest znacznie lepszy.

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,

W roku 2014 zaoferowano ubezpieczenia, w których w ramach prywatnej odpowiedzialności cywilnej można dodatkowo ubezpieczyć psa. Jednak polisy te istnieją tylko w połączeniu z ubezpieczeniem majątkowym.

Bezmyślność werbalna ma swoje imię... Ophelia, czy mógłbyś nam przyjaźnie powiedzieć coś więcej na temat tego połączenia (jeden dostawca byłby dobrym początkiem)?

Napisany przez verschaukelt
Uważam, że Ophelia źle się wyraziła.

Niektórzy dostawcy oferują opcję dodatkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej właściciela psa. W trakcie składania danych wniosku dodatkowo pytają o to i dodatkowo zawierają to ubezpieczenie za dodatkową składkę. Zamykając kilka umów ubezpieczenia mienia wspólnie, można uzyskać niewielką zniżkę - choć wszyscy zdajemy sobie sprawę, że te zniżki zostały wcześniej uwzględnione w składce, ale wygląda to dobrze - 10 lub 20% zniżki. Tak samo jak te hojne rabaty, jakie występują w handlu detalicznym.

Obecnie wiele ofert obejmuje opiekę nad obcymi psami - czyli przez tydzień można wziąć psa na wakacyjną opiekę, np. W ramach ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej to jest wliczone i uwzględnione w kalkulacji składki - tak jak opiekunka do dziecka.

Wszystkie umowy mające związek z mieniem powinny być oddzielnie traktowane jako osobna umowa - i zatem mogą być odpowiednio rozwiązane osobno - nawet jeśli polisa jest określana jako program ochrony osobistej, ubezpieczenie rodzinne, pakiet kompleksowy... lub w inny sposób łączony.

Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej właściciela psa w ramach ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej dla wszystkich byłoby mało sensowne, nie mam nawet psa, a mimo to mam płacić za właścicieli psów?

W niektórych krajach związkowych obowiązek posiadania ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej właściciela psa został obowiązkowo wprowadzony dla właścicieli psów.

Napisany przez mikaela
W dobrej polisie OC prywatnej twój pies jest objęty ubezpieczeniem. Jednak tylko wtedy, gdy ustalisz to z ubezpieczycielem. Sprawdź tutaj, które firm oferują taki rodzaj ubezpieczenia, być może znajdziesz tam swoją?

Napisany przez Konrad4
Chcę odwrócić sytuację.

Jak wygląda sytuacja prawna, gdy własny pies zostaje zraniony lub zabity z winy innego - precyzując, nie z powodu innego psa? Przypuszczam, że ubezpieczenie przeciwnika zaoferuje wtedy cenę zakupu związanego z opieką nad zwierzętami jako odszkodowanie. W naszym przypadku doprowadziłoby to do konieczności rozstrzygnięcia sądowego, co może być trudne ze względu na brak odpowiednich biegłych. Właściciel rasowego konia ma znacznie łatwiej egzekwować odpowiednie roszczenia, ponieważ istnieją profesjonalni biegli w tej dziedzinie. Sądy czasem korzystają z analogicznych zastosowań w orzeczeniach dotyczących koni w przypadku np. zniszczenia psa. Za rasowego psa, psa hodowlanego, mistrza, ocenianego na międzynarodowych wystawach FCI, płaci się ceny sięgające pięciocyfrowych kwot.

Napisany przez katalog49
Oto artykuł:

https://www.tierimrecht.org/56_57_TIR_1_11_low.pdf

Napisany przez Konrad4
Oczywiście, dziękuję, jednak szwajcarskie prawo różni się od niemieckiego prawa.

Napisany przez katalog49
Przepraszam, ale w ogóle na to nie zwróciłem uwagi.

Napisany przez HolgerS
ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej nie wypłaci odszkodowania, jeśli twój pies wyrządzi szkody. W takim przypadku musisz wykupić ubezpieczenie OC właściciela zwierzęcia. Jest to naprawdę bardzo zalecane. Twój pies może bardzo szybko wyrządzić szkodę, nawet jeśli jest to zazwyczaj niewielka szkoda. Wtedy warto być ubezpieczonym.

Napisany przez Konrad4

Prywatne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej nie wypłaca odszkodowania, jeśli Twój pies wyrządzi szkody. Musisz więc wykupić ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej właścicieli zwierząt. Jest to naprawdę bardzo zalecane. Może się zdarzyć bardzo szybko, że Twój pies spowoduje szkodę - nawet jeśli zwykle jest to niewielka szkoda. Wtedy warto być ubezpieczonym.

Proszę przeczytać mój post 16 w tej sprawie. Chciałbym otrzymać uzasadnioną odpowiedź.

Napisany przez WikaAG
Chciałbym odpowiedzieć na to konkret:
Zwierzęta domowe (psy, koty, ptaki i inne zwierzęta mieszkające w domu z ubezpieczającym) MOGĄ być objęte ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej. W takim przypadku konieczne jest zapytanie u ubezpieczyciela, czy w ramach zawartej umowy objęte jest ubezpieczenie odpowiedzialności za zwierzęta. Ale NIGDY nie zalecam moim klientom tego robić, ponieważ jeśli na przykład pies jest ubezpieczony przez polisę odpowiedzialności jednego z klientów, mogłoby to wypchnąć ubezpieczającego z ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Dlaczego tak jest? Ponieważ zazwyczaj zwierzę powoduje więcej szkód. To oznacza, że jeśli z powodu psa zdarzają się 2-3 szkody w roku, to firma ubezpieczeniowa może zerwać umowę, ponieważ ryzyko jest zbyt duże. I wszystkie następne firmy ubezpieczeniowe mogą przeprowadzić ocenę ryzyka i uzyskać informacje od poprzedniego ubezpieczyciela. Nowa firma albo nie przyjmie klienta, albo zaoferuje usługę jedynie po nierealnie wysokich cenach. I byłoby to zgubne dla ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Dlatego ZAWSZE warto wykupić osobne ubezpieczenie odpowiedzialności za zwierzęta.

Twój przyjazny agent z sąsiedztwa. W razie pytań proszę o kontakt poprzez wiadomość prywatną.

Napisany przez uwehaensch

Zwierzęta domowe (psy, koty, ptaki i inne zwierzęta mieszkające w domu z ubezpieczającym) MOGĄ być ubezpieczone przez ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej.

Nie i błąd! Po pierwsze, chodzi tu nie o zwierzęta, a o odpowiedzialność właściciela i po drugie, nigdy nie dotyczy to psów.

Cytat od WikaAG

W takim przypadku należy zapytać u towarzystwa, czy w ramach zawartej umowy zostało dodatkowo ubezpieczenie od odpowiedzialności za zwierzę. Jednak nigdy nie zalecam swoim klientom tego robić, ponieważ jeśli na przykład pies jest ubezpieczony przez ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej klienta, może to wykluczyć ubezpieczającego z ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zwierzę zazwyczaj powoduje większe szkody. Oznacza to, że jeśli pies spowoduje 2-3 szkody w ciągu roku, to towarzystwo zakończy umowę, ponieważ ryzyko jest zbyt duże. A wszystkie kolejne towarzystwa mogą dokonać oceny ryzyka i uzyskać informacje od poprzedniego towarzystwa. Nowe towarzystwo albo nie przyjmie tego klienta, albo zrobi to tylko za absurdalnie wysokie ceny. I byłoby szkodliwe zepsuć sobie ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Dlatego zawsze przy zwierzętach ZAWSZE warto dodatkowo ubezpieczyć odpowiedzialność cywilną za zwierzę.

Chcesz być agentem ubezpieczeniowym? Twoje wyjaśnienia są kompletną nonszalancją, są pełne błędów, a Twoje porady pozbawione są zarówno jakiejkolwiek podstawy zawodowej, jak i praktycznej wykonalności.

Napisany przez WikaAG
Panie Haensch, chciałbym tylko przypomnieć, że nie jesteśmy tutaj w profesjonalnym forum dyskusyjnym, a w forum. Oznacza to, że nie musi Pan negatywnie wypowiadać się na temat konkurencji. Powinien Pan pozostać obiektywny i w razie różnych opinii poprzeć je dowodami, a nie bezpodstawnymi twierdzeniami. Jak już powiedziałem, jesteśmy tutaj w forum. Oznacza to, że staram się bezinteresownie pomagać innym obywatelom (chciałem to tylko wspomnieć), co oznacza również, że nikt nie jest zobowiązany przyjąć moich rad. Oferuję jedynie fachową wiedzę dla zainteresowanych osób i nie oceniam innych. Może zdarzyć się, że będą jakieś błędy gramatyczne, ponieważ staram się odpowiadać jak najszybciej. W rezultacie - błędy wpadają przy nieuwadze podczas pisania. Ocena językowa powinna być adekwatna, ale szanuję, że inni mogą zrozumieć, gdy w trakcie przerw w mojej pracy staram się udzielać wskazówek, które czasem nie są na najwyższym poziomie językowym, jak już wspomniałem. Jeśli to Pana denerwuje, chciałbym tylko powiedzieć, że Pana opinia mnie nie interesuje, ponieważ do tej pory nie wyraził Pan żadnej profesjonalnej opinii na mój temat, a jedynie negatywne opinie. Można to w prosty sposób porównać do hejtera na Facebooku. Czuję się zaszczycony, że poświęca Pan swój czas, aby hejtować mnie. Niemniej jednak, jak już wspomniałem, nie jest Pan w najmniejszym stopniu w moim polu zainteresowań.

Napisany przez uwehaensch

Panie Haensch, chciałbym tylko przypomnieć, że nie znajdujemy się tutaj w dyskusyjnym kręgu zawodowym, ale w forum. Oznacza to przede wszystkim, że nie musisz wyrażać się negatywnie o swoich konkurentach. Powinieneś pozostać czysto merytoryczny i jeśli masz inne zdanie, poprzyj je dowodami, a nie jakimiś twierdzeniami. I jak już powiedziałem, jesteśmy w forum. Oznacza to, że staram się pomóc innym obywatelom bez wynagrodzenia (dla jasności). Oznacza to również, że nikt nie musi przyjmować moich porad. Oferuję jedynie specjalistyczną wiedzę dla zainteresowanych ludzi i nie oceniam innych. Może się zdarzyć, że występują pewne błędy gramatyczne, ponieważ staram się udzielić odpowiedzi najszybciej jak potrafię. W związku z tym: błędy mogą się wkradać przy nieuwadze pisania. Pewna biegłość w języku powinna być zachowana, ale szanuję, że może Pan i inni zrozumieć, że podczas moich przerw od pracy staram się udzielać porad, które, jak już wspomniałem, nie są zawsze na najwyższym poziomie gramatycznym. Jeśli to Pana irytuje, chciałbym tylko powiedzieć, że nie interesuje mnie Pana opinia, ponieważ nie wyraził Pan dotąd żadnej merytorycznej uwagi na mój temat, lecz tylko negatywne opinie. To trochę jak z hejterem na Facebooku. Cieszę się, że chce Pan poświęcić swój czas na hejtowanie mnie. Jednak jak już wspomniałem, nie znajduje się Pan w najmniejszym stopniu w moim obszarze zainteresowań.

Faktycznie, jest to forum, na którym jako specjalista występujesz i z tego powodu będziesz oceniany jako taki. Udzielając tutaj fachowej porady, narażasz się na to, że inni specjaliści mogą ją ewentualnie skrytykować, zresztą nie tylko negatywnie. Ale jeśli ta fachowa rada jest tak grubo błędnym bełkotem, jak w Twojej powyższej odpowiedzi, wtedy dostaniesz tutaj odpowiedni feedback, nie tylko ode mnie, a zgodnie z intencją pytającego.

Napisany przez WikaAG
Jak już wspomniałem, jeśli zwracasz uwagę na detale takie jak gramatyka czy poprawność pisowni, to czasem nie mam możliwości, aby to było perfekcyjne. Staram się po prostu wyjaśnić, ponieważ, jak powiedziałeś, jesteśmy na forum. W forum osoby świeże w danej dziedzinie zadają pytania, więc prosta odpowiedź jest najlepsza, ponieważ zakładam, że osoba pytająca nie ma dużego doświadczenia w dziedzinie ubezpieczeń i finansów. Tak czy inaczej, będę unikać współpracy z Tobą w przyszłości, ponieważ to po prostu strata czasu. To, co piszesz, nie jest pomocną opinią, gdyż jeżeli chciałbyś postępować w sposób uprzejmy, tak jak powinieneś rozmawiać ze wszystkimi ludźmi, to wyznaczałbyś mi moje błędy i oferował pomoc. Ode mnie zależy, czy ją przyjmę, ale to, co piszesz tutaj i gdzie indziej, nie jest opinią, a szczerze mówiąc, jest to jedynie negatywny stosunek wobec mnie. Dlatego też postanawiam nie zwracać już uwagi na Twoje komentarze. Mimo wszystko życzę Ci wszystkiego dobrego na dalszej drodze.

Napisany przez katalog49
Jeśli zdradzisz się tutaj jako pośrednik ubezpieczeniowy, to w znacznym stopniu dyskwalifikujesz się, jeśli spojrzysz na swoją odpowiedź na pytanie. Nie obchodzi mnie, czy znasz poprawną pisownię czy gramatykę. Ale tego rodzaju odpowiedzi, które nie mogą być bardziej błędne, rzeczywiście wpływają na całą grupę zawodową. I dlatego rozumiem reakcję pana Haenscha bardzo dobrze.

Napisany przez strizzi
Dla twojego psa konieczne jest zawarcie osobistego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, tzw. ubezpieczenia odpowiedzialności właściciela zwierzęcia. Uważam, że to ubezpieczenie nie jest konieczne i nie jest zalecane, po prostu marnowanie pieniędzy!

Napisany przez katalog49
Naprawdę głupie gadanie! W wielu landach związkowych ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej dla psów jest obowiązkowe. Jak więc marnuje się tam pieniądze? Czy Twoje ubezpieczenie OC samochodu też jest marnowaniem pieniędzy?

Napisany przez didi317
Cześć GF575, niestety nie. Konieczne jest zawarcie ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej właściciela psa. To ubezpieczenie pokryje szkody wyrządzone przez twojego psa. Kilka tygodni temu miałem dokładnie ten sam problem, kiedy mój pies spowodował szkodę. Byłem bardzo zadowolony, że mam ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej właściciela psa. Gdy się zastanowię, jakie sumy mogą w takich sytuacjach spaść na właściciela psa, te kilka groszy na ubezpieczenie nie jest wielkim problemem. Moje ubezpieczenie znalazłem na stronie FitinFinanzen.com. Tutaj znajdziesz przejrzyste zestawienie poszczególnych przypadków pokrywanych szkód.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata