Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy papiery wartościowe są dobrym alternatywnym środkiem zabezpieczenia na starość?

Napisany przez ADMCI4
Po tym, jak już zawarłem umowę na emeryturę mieszkaniową i dodatkowe zabezpieczenie emerytalne w firmie, chciałbym zrobić coś innego dla mojego przyszłego utrzymania. ubezpieczenie na życie nie jest dla mnie opłacalne, ponieważ mam już ponad czterdzieści lat i nie mogę już zaoszczędzić wystarczająco dużo. Przyjaciel miał pomysł, aby teraz kupić obligacje o stałym oprocentowaniu z długim okresem zapadalności i sprzedać je z zyskiem na emeryturze. Dlatego chciałbym was zapytać, czy ta forma inwestycji naprawdę się opłaca. W większości przypadków oprocentowanie obligacji o stałym oprocentowaniu nie jest na tyle wysokie, aby być opłacalnym długoterminowym inwestycją. Co myślicie? Pozdrowienia, Patrioni

Re: Czy papiery wartościowe są dobrym alternatywnym środkiem zabezpieczenia na starość?

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

ogólnie rzecz biorąc, nie jest możliwe składanie wiarygodnych prognoz na tak długi okres czasu.
W przypadku papierów wartościowych o stałym oprocentowaniu (fachowy termin: obligacje) kluczowe jest przede wszystkim ocenienie zdolności kredytowej emitenta. Jest to bardzo trudne do oszacowania na dłuższą metę, co obecnie dobrze widać w sytuacji rynkowej. Dlatego obecnie istnieje ryzyko trudne do oszacowania.
To, co można ocenić, to obecny poziom stóp procentowych. Jest on historycznie niski. Oprócz tego, że oznacza to bardzo niskie odsetki, potencjał dalszego obniżenia stóp procentowych jest bardzo ograniczony.
Jeśli chcesz sprzedać swoje obligacje przed terminem ważności, ważne jest, ponieważ spadające stopy procentowe oznaczają zyski z kursów.
Jednakże rosnące stopy procentowe przyniosłyby straty z kursów. Jeśli prognozy są słuszne i ze względu na kryzys ilość pieniędzy w obiegu spowoduje wzrost inflacji, stopy procentowe również wzrosną, a obligacje poniosą straty kursowe.

Co ciekawe, większość Twojego planu kapitałowego emerytury (BAV) jest prawdopodobnie zainwestowana w obligacje. A co byś powiedział na plan oszczędnościowy w funduszu akcyjnym dla dywersyfikacji?
Co należy wziąć pod uwagę, przeczytasz tutaj.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Ariene
To zależy od papierów wartościowych. Papierów wartościowych zawsze wiąże się pewien stopień niepewności, ponieważ nikt nie może przewidzieć, jak będą się rozwijać w ciągu najbliższych 20 lub 30 lat. Ale oczywiście są takie, które są bardziej bezpieczne od innych.

Napisany przez Finance_2ME
Wszystko zależy od tego, jak zbudowane jest twoje majątek i jak bardzo zaznajomiony jesteś z papierami wartościowymi lub obiektem inwestycji. Dobra rada zawsze się opłaca. Osobiście zainwestowałem w obligacje zwykłe i zamienne oraz skorzystałem z doradztwa firmy Future Business. Mogę polecić ci skorzystanie z usług różnych firm lub innych źródeł doradztwa. Oto jeszcze link, jeśli również interesuje cię taka inwestycja.

Pozdrowienia

Napisany przez Weber1
Och, to jest naprawdę trudne do skomentowania. Ogólnie rzecz biorąc, papier wartościowy są dość niepewne. Jeśli ktoś popełni błąd i jeszcze trochę pechu spotka, może narobić sobie niezłego kaca. Długoterminowe prognozy są praktycznie niemożliwe. Co najwyżej średnioterminowe, ale nawet tam jest dużo spekulacji. Moja rada: nie zaryzykowałbym, zbyt niepewne dla mnie.

Napisany przez Begeld

Puh, da kann man wirklich schwer was zu sagen. Allgemein sind halt Wertpapiere relativ unsicher. Wenn mans falsch macht und dann noch etwas Pech hat kann man ganz schön auf die Nase fallen. Langfristige Prognosen sind eigentlich nicht möglich. Höchstens mittelfristig und selbst da ist viel Spekulation dabei. Mein Rat: ich würde das nicht machen, wäre mir zu unsicher.

Cześć Weber, zgadzam się z Tobą. Trzeba naprawdę znać się na rzeczy, żeby wszystko zrobić dobrze i w końcu zyskać.
Na pewno brzmi to kusząco:
Osoba, która chce bezpiecznie ulokować swoje pieniądze, powielić je i mimo to spokojnie spać, powinna inwestować w papier wartościowy o stałym oprocentowaniu. Coraz więcej inwestorów odkrywa tę dość stary sposób inwestowania jako bezpieczne i nowe rozwiązanie na wszystkie cele. Trzeba przyznać, że papiery wartościowe o stałym oprocentowaniu nie oferują oszałamiających zysków. Za to zapewniają duże bezpieczeństwo i gwarantowane płatności odsetek.
(Sprawdź tutaj)
Wybór złota jako formy inwestycji nie jest obecnie również najlepszym pomysłem

Napisany przez Ravemaster84

Kto chce bezpiecznie ulokować swoje pieniądze, je pomnażać i mimo to spokojnie spać, powinien postawić na obligacje.

Absolut mylące stwierdzenie. Papier wartościowy pozostaje papierem wartościowym, a ryzyko pozostaje ryzykiem. Takie firmy jak np. Conergy miały obligacje na rynku. Są to również obligacje o stałym oprocentowaniu.

Jednak tutaj jest pewne tylko jedno:
Ten przedmiot można co najwyżej zabrać ze sobą na toaletę, do tego się jeszcze nadaje.

Napisany przez Begeld

[...]Ale pewne jest tylko jedno:
To rzecz można najwyżej wziąć na klopa, do tego się jeszcze nadaje.

Można powiedzieć, że to jest stwierdzenie dnia

Napisany przez AV-Planer

Jest to zupełnie mylące stwierdzenie. Papier wartościowy pozostaje papierem wartościowym, a ryzyko pozostaje ryzykiem. Takie firmy jak np. Conergy miały obligacje na rynku. To również są stałe papiery wartościowe.

To zupełnie prawda. Stały papier wartościowy to zobowiązanie do zapłaty nominalnej sumy, w gruncie rzeczy nic innego jak pożyczka, i na razie niewiele mówi o bezpieczeństwie. Jeśli dłużnik ma trudności lub całkowicie zbankrutuje, to dotyczy drugiej części wpisu Ravemaster84.

Napisany przez McLinsey
Dobra alternatywa w żadnym wypadku, ale dobry dodatek.

Napisany przez andy1
Staram się również posiadać jak najmniejszą liczbę papierów wartościowych. Nie są one najbezpieczniejszym środkiem inwestycyjnym. Raczej staram się inwestować w złoto. Papier wartościowy może szybko tracić na wartości, ale także bardzo szybko zyskiwać na wartości. To dość dziwna sprawa, dlatego lepiej trzymać wartościowe papiery w niewielkiej ilości.
Pozdrawiam

Napisany przez Ravemaster84

Bardziej staram się inwestować w złoto. Papiery wartościowe mogą szybko tracić na wartości, ale mogą również bardzo szybko zyskać na wartości.

Rozwój ceny złota w ciągu ostatnich 3 miesięcy.
To tyle na temat tego, że papiery wartościowe mogą szybko tracić na wartości, a złoto wydaje się tego nie dotyczyć. Wartość złota faktycznie się ustabilizowała, ale złoto zdecydowanie nie jest bezpieczną ani stabilną inwestycją. Jeśli przypływ pieniędzy z banków centralnych osłabnie, cena złota prawdopodobnie ponownie będzie pod presją (moja osobista ocena!).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata