Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Prawo do odstąpienia od umowy bhw dispo maxx.

Napisany przez tommi12
Cześć, mam nadzieję, że ktoś mi tutaj pomoże. Oto co się wydarzyło: mój ojciec (90 lat) był w zeszłym tygodniu w Postbanku w sprawie uzyskania większego oprocentowania dla swojej książeczki oszczędnościowej. Dzisiaj przyszedł listonosz i przyniósł list, który osobiście wręczył ojcu po okazaniu dowodu osobistego. W liście była umowa oszczędnościowa na budowę. Mój ojciec nie wiedział, o co chodzi, w końcu chciał tylko wyższego oprocentowania i jasno dał do zrozumienia, że nie chce ani funduszu, ani oszczędności budowlanych. Nasuwa mi się pytanie, co to za proceder, sprzedawać 90-latkowi oszczędności budowlane na kwotę ponad 85 000 euro!!! z miesięczną ratą oszczędności w wysokości 255 euro. Co więcej, jego książeczka oszczędnościowa została unieważniona. Nie otrzymał również kopii tego, co podpisał. Teraz moje pytania: Nie znalazłem informacji o prawie do odstąpienia od umowy, ale przecież ona istnieje, prawda? To jest przecież ustawowe. Co stało się z pieniędzmi z książeczki oszczędnościowej? Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże i powie, czy to w ogóle jest zgodne z prawem.Z góry dziękuję

Napisany przez Ravemaster84
Saldo książeczki oszczędnościowej został z pewnością użyty na opłatę zakończenia umowy oszczędnościowej budowlanej. Powinno to wynosić 850,-. Pozostały stan konta został prawdopodobnie natychmiast wpłacony, aby twój ojciec mógł również otrzymać wyższe odsetki...

Prawo do odstąpienia rozpoczyna się po otrzymaniu wszystkich dokumentów, w tym przypadku umowy oszczędnościowo-budowlanej. Odstąpienie powinno być złożone na piśmie za pośrednictwem listu poleconego za potwierdzeniem odbioru. Osobiście zalecam również odwiedzenie miłego doradcy, ale to już zależy od każdego z osobna.

Napisany przez tommi12
To już niemal podejrzewałem, że pieniądze w jakiś sposób mają znaczenie. Ale nie mam doświadczenia z umowami oszczędnościowo-budowlanymi.
Wypowiedzenie zostanie wysłane w poniedziałek pocztą.
Jednak zawsze myślałem, że otrzymuje się informację o prawie do odstąpienia pisemnie, ale w tym przypadku wcale nic o tym nie było, dlatego nie byłem pewien.

Czy zawsze się podpisuje kartę konsultacyjną? Takie praktyki znam z moich ubezpieczeń, gdzie otrzymuje się coś do ręki.

Powoli zaczynam wierzyć, że wszystko to jest celowe, aby ich wskaźniki do końca roku zgadzały się.
Planowana jest wizyta u tej miłej pani.

Dziękuję, Tommi12

Napisany przez Ravemaster84
Nie, takiego arkusza konsultacyjnego (protokół konsultacji) nie należy podpisywać! Ten protokół doradca powinien ci tylko wydać.

No cóż, dzisiaj przypadkowo dostałem umowę oszczędnościową (chciałem tę umowę naprawdę *fg*) i otrzymałem tam tylko Ogólne Warunki. Tam także znajduje się pouczenie o odstąpieniu od umowy.

Wielu doradców nie doradza. Oni sprzedają. Nie można tego ludziom zarzucać, bo też muszą się utrzymać (mówiąc kolokwialnie). A do przeciągnięcia przez stół zawsze potrzebni są dwaj: jeden, który przeciąga, i drugi, który się przeciągnąć pozwala.

Napisany przez C. Andreas
Okres odstąpienia od umowy wynosi zazwyczaj 14 dni

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata