Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy każdy wkład własny przy budowie domu jest również uznawany jako kapitał własny?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

mój szwagier chce rozpocząć budowę domu w naszej okolicy na jesieni.
Niestety, on i moja siostra nie mają oszczędności, ponieważ mają troje dzieci.
Mój szwagier jest doświadczonym stolarzem i ma ogólne zdolności rzemieślnicze. Mógłby więc wnosić dużo prac własnych, które nie musiałyby być wykonywane przez specjalistyczną firmę.

Czy banki uznają to przy ubieganiu się o finansowanie?
Czy tylko prace rzemieślnicze związane z dziedziną mojego szwagra będą brane pod uwagę jako wkład własny, czy też inne prace, które może wykonać sam?
Czy muszą one zostać jeszcze raz zatwierdzone przez specjalistyczną firmę?

Hannilein

Re: Czy każdy wkład własny przy budowie domu jest również uznawany jako kapitał własny?

Napisany przez baufibemu
Cześć Hannilein, również inne aktywności niż praca własna są brane pod uwagę. Każdy bank traktuje jednak temat pracy własnej inaczej. Powyżej określonej kwoty wymagane jest przedstawienie bankowi zestawienia pracy własnej. Bank chce upewnić się, że budowa zostanie zakończona zgodnie z planem. Wielu inwestorów przecenia jednak swoje możliwości związane z planowaną pracą własną. Dlatego banki stały się tutaj bardziej ostrożne i automatycznie uwzględniają część tej pracy w planie finansowym, która musi zostać dodatkowo sfinansowana. Dlatego powinniście przyjść do tego raczej krytycznie i nie być zbyt optymistyczni. Dodatkowe finansowanie jest kosztowne.

Najlepsze pozdrowienia

Napisany przez EmaliaS
Prace elektryczne muszą zostać zaakceptowane przez firmę elektryczną, zwłaszcza jeśli chodzi o skrzynkę zabezpieczeń.

Napisany przez andy1
Doświadczyłem tego niestety również w moim kręgu znajomych. Czasami choroba lub coś podobnego staje na przeszkodzie i prace własne nie mogą być wykonane w oczekiwanym zakresie. Dlatego powinno to być dokładnie przemyślane z wyprzedzeniem!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata