Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: podwyższenie oprocentowania salda z 3% na 4%

Napisany przez Marcellus5000
Cześć wszystkim,

Chodzi o umowę z kwotą budżetu oszczędnościowego w wysokości 12 000 €, z czego około 7000 € zostało już wpłacone. W chwili obecnej z innymi lokatami brakuje mi jeszcze 200 € do kwoty wolnej od podatku.

Umowa jest więc gotowa do wypłaty, ale chciałbym nadal przez kilka lat wykorzystywać ją jako lokatę, bądź czerpać zyski z 3-procentowych odsetek. W średnim okresie chciałbym jednak także móc uzyskać dostęp do pieniędzy i wypłacić salda, rezygnując z kredytu.

W mojej umowie budżetowej mam opcję
podwyższenia oprocentowania odsetek z 3 do 4 procent wstecz. Zarówno w momencie wypłaty, jak i już teraz.

Teraz zastanawiam się, co byłoby mądrzejsze pod względem podatku od zysków kapitałowych i kwoty wolnej od podatku.

Co się dzieje, jeśli teraz złożę wniosek o wsteczną podwyżkę oprocentowania odsetek? Czy różnica w odsetkach zostanie opodatkowana w bieżącym roku jako odsetki, co oznaczałoby konieczność zapłacenia 25% podatku od całej sumy? W takim przypadku na pewno przekroczyłbym kwotę wolną od podatku w roku, w którym to zrobię, i byłoby lepiej dokonać zmiany na 4% teraz, szczególnie po to, aby rozłożyć przyszłe podatki od zysków kapitałowych na przyszłe lata przekraczając kwotę wolną od podatku, czyż nie?
Czy może to zostać w jakiś sposób (przepraszam, jestem naprawdę laikiem w tej dziedzinie) opodatkowane wstecz przez lata?

Pozdrawiam i dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Marcellus5000,

bonus zostanie wypłacony przy przydziale, czyli cała kwota podlega podatkowi liniowemu. Jednak opodatkowaniu podlega tylko ta część, która przekracza kwotę wolną od podatku, więc z tych 1% nadal około 75% zostaje jako dodatkowy dochód!

Napisany przez Marcellus5000
Cześć noelmaxim,

Dzięki wielkie.

Jak już wspomniałem, mam teraz opcję podwyższenia oprocentowania (bez przydzielenia) i zakładam, że skorzystam na zwolnieniu podatkowym bardziej niż gdyby to miało być zrobione za jednym zamachem.

Pozdrowienia i dzięki

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata