Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie nieruchomości

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

mam pytanie dotyczące finansowania. Moja dziewczyna dostaje w prezencie od rodziców Dom i musimy wypłacić jej brata. Według wyceny wynosi to 200 000, więc musimy zapłacić bratu 100 000. Chciałbym zapłacić te 100 000 i być wpisanym do księgi wieczystej jako współwłaściciel. Posiadamy około 80 000 jako kapitał własny, z czego chcielibyśmy zatrzymać 20 000 jako zabezpieczenie, pozostaje więc 60 000, które chcielibyśmy użyć. Chciałbym więc pożyczyć 80 000 na Dom lub remont. Ponieważ w najbliższych latach Dom będzie wymagał również nowego ogrzewania i okien, planuję jeszcze 23 000, które chciałbym pożyczyć za pomocą kredytu KFW.

Teraz moje pytanie(y): Mam już 3-4 oferty lub informacje. Najtańsza jest do tej pory od Interhyp z 20-letnim okresem wiązania oprocentowania 3,13% zgodnie ze specyfikacją PAngV. Oferowano mi także opcje związane z umowami oszczędnościowymi... Co o tym sądzisz? Czyli spłata w ciągu 10 lat i okres oszczędzania itp. Jako ratę zawsze podawałem i obliczałem około 450-480 euro miesięcznie. Jakie okresy wiązania oprocentowania powinienem brać pod uwagę i na jak długo?

Napisany przez BerndR
Warianty oszczędności mieszkaniowej są mało przejrzyste;

Który okres spłaty odsetek wybrać, myślisz, że są tu ludzie z jasnowidzkimi zdolnościami?

Napisany przez ADMCI4
nie, ale opinie lub poglądy...

Napisany przez C. Andreas

Opcje oszczędności mieszkaniowych są niejasne;

Który okres oprocentowania powinien się wybrać, myślisz, że istnieją tu ludzie z nadprzyrodzonymi zdolnościami przewidywania?

Czy ktoś wybrał Zero?

Napisany przez baufibemu
Cześć Larry75, czy na pewno potrzebujesz jeszcze budować oszczędności? Przy obciążeniu hipotecznym wynoszącym około 50% i podanej miesięcznej raty, po 20 latach kredyt (80 000 euro) zostanie spłacony. Przy tych wartościach istnieje dwudziestoletnie zobowiązanie do oprocentowania w wysokości około 2,90% efektywnie. Dlatego wystarczy zwykły kredyt ratalny. Nawet w przypadku 100 000 euro nie ma potrzeby posiadania umowy oszczędnościowej, ponieważ także tutaj resztkowa kwota po 20 latach jest niewielka. To samo dotyczy połączenia kredytu KfW. Pozdrawiam.

Napisany przez ADMCI4
Postanowiłem się teraz.
Niestety, nie znalazłem lepszej oferty niż 19-letnie zobowiązanie oprocentowane na 3,05%.
Dzięki

Napisany przez baufibemu
Cześć,
w takim razie powinieneś był bardziej szukać, lub lepiej.

Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Gdzie powinna być stopa procentowa?

Napisany przez baufibemu
Wejdź na kalkulator oprocentowania.

Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
To wychodzi 3,14 ;-)

Napisany przez baufibemu
Na jaki numer kodu pocztowego?

Napisany przez ADMCI4
33335 to kod pocztowy

Napisany przez baufibemu
Ok, dzięki.
Dziwne, u mnie wychodzą inne wartości.
Sprawdzę to jutro w systemie i dam znać.
Zobaczę też regionalne banki.

Pozdrowienia

Napisany przez fvf-makler
Sprawdź stronę KfW.de w sekcji Energooszczędne remonty.
Skoro i tak planujecie modernizację, ta opcja jest najbardziej elegancka.

Budowanie/remontowanie energooszczędne jest moim zdaniem KONIECZNOŚCIĄ!!!!!

Pośrednik FVF

Napisany przez ADMCI4
do tego są przeznaczone 20 000 (ogrzewanie i okna)
Reszta zostanie opłacona z 80 000 (kuchnia, podłoga i inne)

Napisany przez baufibemu
Cześć Larry75,

więc przy całkowitej spłacie 80 000 euro w ciągu 19 lat oprocentowanie wynosi 2,87%. Oznacza to składkę efektywną wynoszącą 2,94%. Miesięczna rata to 456 euro. Pozostałe zadłużenie to 0 euro.

To, czego jeszcze nie do końca zrozumiałem, to sprawa 23 000 euro pożyczki KfW. Czy ta kwota jest już uwzględniona w 80 000 euro, czy zostanie dodana na wierzch, tak że w rzeczywistości byłoby to 103 000 euro?
W przypadku KfW obowiązuje jednak minimalna suma transzy KfW w wysokości 25 000 euro.

Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Nie, 80 000 służą do wypłaty bratu lub na remont.
23 000, które są przeznaczone na ogrzewanie i okna, będą zrealizowane za pomocą kredytu KFW.

Napisany przez ADMCI4
Teraz widzę 2.93 ;-)

Napisany przez BerndR
Teraz widzę 2,93

Powiedz mi,
naprawdę uważasz ludzi tutaj za głupków?

Napisany przez BerndR
Przepraszam,
ale ten kalkulator oprocentowania wydaje się być dziełem Baufibemu.

Oczywiście to nie działa;
często jest to też wykorzystywane do prowokowania ofert, aby złapać ludzi na haczyk.

Tylko wiążące oferty są porównywalne.

Napisany przez baufibemu
To prawda, często tak się robi. Ale nie zawsze. Czasem jednak okazuje się, że działa. :eek:

Najlepsze pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję Berndr ....
I takie rzeczy są tolerowane tutaj? Bardzo dziwne....

Napisany przez BerndR
To prawda, często tak się robi. Ale nie zawsze :smile:. Czasami jednak się uda :wink:. I działa to jeszcze. :eek:

Znamy wszyscy te triki.

A propos, tutaj jeszcze brakuje kilku informacji o ryzyku, mądralo

Napisany przez baufibemu
Gdzie?

Pozdrowienia

Napisany przez BerndR
Dziękuję Berndr ....

A taka rzecz jest tu tolerowana? Bardzo dziwne....

Tu nie przeszkadza zamyślonym przedstawicielom ubezpieczeń, gdy ludzie wyrażają swoją opinię, którzy nie chcą sprzedawać produktów ani prowadzić lobbingu.

Ale to nie moja sprawa;
w końcu to forum zobowiązało się do edukacji niemieckiej populacji w sprawach finansowych.

Gdyby tutaj wyrzucano nawet tych niewielu specjalistów poza sprzedażą produktów i lobbingiem,
byłoby to naprawdę absolutne świadectwo nędzy tego forum.

Tylko jedno powinno być jasne,
moje współczucie wobec niemieckiej populacji, która oczekuje darmowej porady, a jednocześnie nakazuje stosowanie formy grzecznościowej,
pozostaje ograniczone.

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję.
Temat można zamknąć...

Napisany przez BerndR
Proszę bardzo.

Masz potrzebę finansową o takim rozmiarze, że nikt się nią nie interesuje.

Zapytałeś w Interhyp o ofertę, która jako hurtownik nie przyceniła się zbyt mocno;
teraz chcesz jednak uzyskać lepszą ofertę u pośrednika, który regularnie musi nałożyć wyższe marże.

I to wszystko przy potrzebie finansowej i rzekomej różnicy w stopie procentowej, co może prowadzić do dodatkowego obciążenia, być może zaledwie 2 euro miesięcznie.

Mimo tego chcesz, żeby wszyscy ludzie się teraz zamieszali, aby miło i za darmo odpowiadali,
przy czym nawet nie potrafisz odróżnić niezobowiązującej oferty od oferty zobowiązującej.

No i jeszcze chcesz uzyskać korzystny kredyt KfW;
zresztą, KfW nie nazywa się przypadkowo najgłupszym bankiem w Niemczech.

Napisany przez baufibemu

Zgłosiłeś zapytanie ofertowe do Interhyp, którzy jako hurtownicy nie dodają wiele marży;
a teraz chcesz uzyskać niższą ofertę u pośrednika, który regularnie musi doliczyć więcej marży.

Już samo to pokazuje, że nie masz pojęcia o czym mówisz. Ale tak trzymaj, zawsze to zabawne.
I w końcu musisz gdzieś wyładować swoją frustrację.

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Z podstawą zgadzam się z Berndem R., jednak nie w takiej formie i w ogólności!

Ktoś, kto otrzymuje ofertę w niższym zakresie w Interhyp, gdzie mniej zależy na opracowaniu koncepcji (np. w przypadku pełnego finansowania lub bardziej złożonych finansowań, np. dla inwestorów kapitałowych) lub lokalnej obsłudze, która została stworzona na podstawie dostępnych dokumentów (przyjmuję, że oferta powstała w ten sposób), jest bardzo dobrze poinformowany. Zwłaszcza, gdy zna się stopę procentową i czas zabezpieczenia odsetek w zależności od stopnia obciążenia - a był on tu znany, bo został podany - moim zdaniem naprawdę nie ma sensu kwestionować ofertę z powodu różnicy 0,05% odsetek i wywoływać z tego zbędną dyskusję.

Napisany przez baufibemu
Aha, różnica w oprocentowaniu między 3,05 a 2,94 wynosi zatem 0,05.
Interesujące.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Przestańmy teraz, wystarczy. Nawet na papierze mam 2,88%, ale czy jest to zrównoważone, to już oboje wiemy, można to kwestionować. Następnie należy skontaktować się z użytkownikiem prywatnie, poprosić o przesłanie dokumentów i złożyć wiążącą ofertę warunków, jeśli tego życzy, a jeśli po złożeniu dokumentów oferta firmy Interhyp nie będzie obowiązywała, użytkownik zawsze może się do nich zgłosić, jeśli wcześniej tego nie zrobił.

Uważam, że ze względu na 0,11% można zastanowić się, czy warto, ale decyzję tę podejmie sam użytkownik! Faktem jest, że bez dokumentów ich oferta, tak samo jak Interhyp, może być tylko niezobowiązująca, w moim przypadku byłaby taka w każdym razie!

Napisany przez BerndR
Ok,
w porządku.

Ale moim zdaniem trudno jest uznać niezobowiązujące oferty z komputera za równoważną wiążącą ofertę.

Napisany przez tequila
Nie ma sprawy Bert. Wszyscy wiemy, że jesteś
1. głupi i
2. naprawdę nie masz pojęcia.
Dlatego większość tutaj traktuje Twoje wpisy jako czarny humor.

Napisany przez BerndR
Zasadniczo zgadzam się z punktem Bernda R, jednak nie w takiej formie i w tak globalny sposób. Muszę jednak przyznać rację, że forma nie była zbyt odpowiednia. Jednak osoby, które chcą się wszędzie doradzać za darmo, a następnie zbierają oferty od 8 różnych instytucji finansowych, aby porównywać je ze sobą i próbować zaoszczędzić 0,1% podczas finansowania, potrafią czasami irytować. Moim zdaniem wciąż nie jest jasne, czy oferty są wiążące i porównywalne. Po drugie, nie jest dla mnie jasne, jak można złożyć ofertę wiążącą prawnie, nie znając całego ryzyka, np. jakie dochody będą generowane i z jaką stabilnością.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata