Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: długo-terminowa obligacja

Napisany przez DreamOn
Cześć,

mojemu bankowi zaproponowano obligacje subordynowane.

Okres obowiązywania wynosiłby 10 lat z oprocentowaniem 4,75% rocznie.

Obligacja pochodzi bezpośrednio od mojego banku.

Ale po przejrzeniu trochę tego forum, 4,75% nie wydaje się już tak atrakcyjne. Czy ktoś może to potwierdzić?

Napisany przez Ravemaster84
Zależy to od tego, z jakim bankiem mamy do czynienia.
To tak, jakbym zapytał: Ktoś chce ode mnie 10000 za swój samochód. Czy to dobra oferta? Jeśli to Audi A6 z 2012 roku, to tak. Jednak jeśli to VW Polo z 1996 roku, lepiej trzymać się z dala od tej oferty. Oczywiście mówię o podstawowej wersji.

Pamiętaj zawsze:
Gdy wchodzisz w dziedzinę obligacji, ryzyko względem lokat (lokata terminowa/lokata oszczędnościowa/rachunek bieżący) znacznie się zwiększa. Szczególnie w przypadku obligacji dłużnych. Oznacza to po prostu: Jeśli coś pójdzie nie tak, zawsze będą inni (uprzywilejowani) wierzyciele, którzy będą obsłużeni jako pierwsi. Jeśli zostanie jeszcze jakaś gotówka, wtedy do Ciebie trafi.

Jeśli chcesz ulokować swoje pieniądze na 10 lat, możesz zawrzeć lokatę terminową bezpośrednio w NIBC i otrzymasz tu 3,80%. Oczywiście nie będziesz mógł wypłacić tych środków ani spekulować, jak w przypadku obligacji. To zależy od twoich preferencji.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
w zasadzie jest to obligacja korporacyjna. Aby obliczyć odpowiedni zwrot, trzeba umieć ocenić ryzyko niewypłacalności przedsiębiorstwa.
Banki są obecnie dość nieprzewidywalne. To, co dzisiaj ma znaczenie, jutro może być zupełnie inne.
Poza tym, klauzula o odroczeniu oznacza, że otrzymasz swoje pieniądze jako ostatni, jeśli bank napotka problemy. Więc prawdopodobnie nic albo przynajmniej nie wszystko.

W tym kontekście, oprocentowanie 4,75% nie wydaje mi się być najlepszą ofertą.
Warto również zastanowić się, dlaczego bank kieruje takie oferty do inwestorów indywidualnych? Jeśli to jest bank typu spaarbank lub Volksbank, to byłoby to jeszcze jakieś wytłumaczalne. W przypadku dużego banku dla firm podejrzewałbym próbę wykorzystania niewiedzy inwestorów indywidualnych.

Pozdrowienia, Paule

Warto też zastanowić się, dlaczego bank kieruje takie rzeczy do inwestorów indywidualnych? Jeśli to jest bank spółdzielczy lub bank ludowy, to byłoby to w jakiś sposób normalne. W przypadku dużej banku biznesowego podejrzewałbym próbę wykorzystania niewiedzy inwestorów indywidualnych.
Pozdrowienia, Paule

Dlaczego miałoby to być normalne w przypadku banku spółdzielczego lub banku ludowego? Przecież mają oni więcej zysku, gdy ktoś kupuje fundusze DEKA lub Union.

Napisany przez DreamOn
Bank jest bankiem krajowym, a tak naprawdę było odwrotnie - zwróciłem się do niej, ponieważ oprocentowanie lokaty terminowej było zbyt niskie. Poprosiłem mojego doradcę, aby poinformował mnie, gdy pojawi się coś (relatywnie) bezpiecznego z lepszym oprocentowaniem. To, co mi przeszkadza, to po prostu to podrzędne - bank jest bardzo solidny, ale w dzisiejszych czasach zawsze może coś się zdarzyć, a także oprocentowanie, jak na obligację poddaną podrzędności, wydaje się nieco niskie. Dlatego moje pytanie brzmi, jak byście to ocenili.

Napisany przez EuroPaule

Dlaczego miałoby to być normalne w przypadku banku spółdzielczego lub banku ludowego? Przecież mają oni więcej zysków, gdy kupuje się fundusze DEKA lub Union.

Cześć,

Pierwsze to prowizje, drugie to refinansowanie. Bank potrzebuje tego drugiego, jeśli chce udzielać pożyczek lub dokonywać transakcji na własny rachunek.
Banki notowane na giełdzie zazwyczaj sprzedają swoje obligacje korporacyjne poprzez giełdę (inwestorom instytucjonalnym).
Banki VR oraz banki spółdzielcze tradycyjnie oferują własne obligacje dla swoich klientów i ustalają cele sprzedaży tych produktów dla swoich pracowników.

Pozdrowienia, Paule

@europaule
Dziękuję za wyjaśnienie. Już rozumiem. Dlatego często dostępne są też bardziej przyjazne dla inwestorów detalicznych rozbicia na 100/1000.

@dreamon
Przejrzyj stronę modern-banking.de - porównanie banków bezpośrednich i brokerów online. Jeśli chcesz mieć lepsze warunki, nie powinieneś ograniczać się do jednego dostawcy. Jeśli miałbym podjąć decyzję, to 4,75% za obligację podporządkowaną wydaje mi się za mało w porównaniu z 3,80% za lokatę bankową zabezpieczoną depozytem.
Rozsądnym podejściem mogłoby być również wykorzystanie drabinki lokatowej. Oczywiście jednak wymaga to większego wysiłku. Zobacz tutaj:
Bezpieczna i elastyczna lokata bankowa za pomocą drabinki lokatowej lub obligacji oszczędnościowych – Poradnik & Informacje na temat finansów

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata