Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Czy abonament na telefon komórkowy obowiązuje także za granicą?

Napisany przez ADMCI4
Aktualnie korzystam z karty prepaid od znanego niemieckiego dyskonta.
Dotychczas mi to wystarczało, ale w ostatnim czasie wysyłam dość dużo SMS-ów i muszę szybko kupić kartę doładowującą. Dlatego prawdopodobnie byłoby tańsze, gdybym zakupił przynajmniej taryfę na SMS-y.
Ponieważ wkrótce wybieram się na wakacje, zastanawiam się czy z taką taryfą będę mógł dzwonić i wysyłać SMS-y za granicą bez dodatkowych opłat. Czy istnieje może taryfa na tzw. opłaty roamingowe?

Napisany przez 2Bolitho
Większość taryf obejmuje tylko połączenia krajowe. Niektórzy dostawcy oferują jednak także pakiety dla połączeń międzynarodowych. Po prostu sprawdź i dokładnie przeczytaj.

Napisany przez andy1
Nie czytałem jeszcze o taryfie ruchomego opłaty abonamentowej. W każdym razie zwykłe taryfy abonamentowe nie obowiązują za granicą. Czasami warto kupić kartę prepaid za granicą lub zapytać swojego dostawcę o taryfy międzynarodowe.

Napisany przez 2Escorpio
Oferty abonamentowe za granicą nadal nie istnieją.... jednakże w przypadku UE w niedalekiej przyszłości tego nie wykluczam.... ale poza tym na pewno nie.... nadal istnieją miejsca na świecie, gdzie trzeba płacić 4,99 euro za minutę za roaming.

Ale jeśli chodzi tylko o wiadomości SMS... wiele smartfonów oferuje tanie alternatywy, takie jak WhatsApp, Skype itp., a w przypadku wielu operatorów można (przynajmniej w UE) tanio dokupić sobie pakiet internetowy na smartfona. Na przykład, ja płacę 5 euro za tydzień, żeby móc korzystać z internetu na swoim iPhoneie w UE @ umowa Vodafone.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Hubo_S
Tak, mogę mówić tylko o swojej taryfie na telefon komórkowy (Eplus) i mam możliwość dodania pakietu roamingowego, ale nie jest on domyślnie dostępny, przynajmniej w moim przypadku...

Napisany przez Rue-Rue
Od kilku lat generalnie rzadziej wyjeżdżam za granicę, zarówno służbowo, jak i na wakacje. Dlatego nie jestem tak dobrze poinformowany na temat roamingu i pakietów zagranicznych. Około 2 lata temu, mając wtedy iPhone 3 z umową O2, miałem następującą sytuację: Pojechałem na wydłużony weekend do Holandii i w ciągu krótkiego czasu nie sprawdziłem specjalnie warunków roamingu. Pomyślałem: 3 lub 4 dni to już jakoś wytrzymam. Ledwo przekroczyłem granicę, dostałem SMS z informacją, że poza Niemcami obowiązują inne ceny i ze względu na skargi wielu klientów z powodu wysokich rachunków, automatycznie zostanie włączona jakaś blokada lub przynajmniej powiadomienie, gdy koszty moich połączeń zbliżą się do 60 euro na moim miesięcznym rachunku. Pomyślałem sobie: Hej, ta informacja jest przydatna i nie planuję dużo rozmawiać przez telefon z mojego smartfona w te dni, tylko sprawdzę maile, więc ok - mam jeszcze około 25 euro luzu. No ale już pierwszego dnia po kilku minutach korzystania z telefonu i czytania maili pojawiło się to powiadomienie. W związku z tym przez resztę dni ograniczałem się tylko do rzeczy niezbędnych i mimo to na koniec miesiąca moje rachunki wyniosły ponad 80 euro. Człowiek tylko na chwilę jest za granicą w bezpośrednim sąsiednim państwie UE i wychodzi na to. Jak to robią rodzinny, którzy co roku latem wyjeżdżają do Włoch lub Hiszpanii na 2 tygodnie (w tym dzieci w wieku nastoletnim szczególnie zakochane w telefonach komórkowych) ??? Czy akceptują rachunki w wysokości kilkuset euro?!

Napisany przez 2Escorpio

Od kilku lat generalnie nie podróżuję za granicę, zarówno służbowo, jak i rekreacyjnie. Dlatego nie mam zbyt dobrego pojęcia na temat roamingu i pakietów roamingowych. Około 2 lata temu miałem następującą sytuację z moim wówczas iPhone 3 i umową w O2: Pojechałem na przedłużony weekend do Holandii i nawet przez krótki czas nie sprawdzałem specjalnie warunków roamingu. Myślałem sobie: Przez 3 lub 4 dni spokojnie sobie poradzę. Ledwie przekroczyłem granicę, otrzymałem SMS z informacją, że poza granicami Niemiec obowiązują inne ceny i ze względu na skargi wielu klientów dotyczące wysokich rachunków, uruchamiany jest rodzaj automatycznego blokowania lub przynajmniej powiadomienia, jeśli kwota wynosi około 60 euro w moim rachunku miesięcznym. Miałem jeszcze wtedy taki myk: Hej, ta informacja jest przydatna, nie zamierzam wiele rozmawiać przez telefon z mojego smartfona, tylko sprawdzić maile, więc ok - jestem dopiero przy 25 euro, więc mam jeszcze zapas. No ale już pierwszego dnia po kilku minutach korzystania z telefonu i czytania maili dostałem to powiadomienie. Przez pozostałe dni ograniczyłem się do absolutnie koniecznego minimum, a mimo to na koniec miesiąca miałem rachunek ponad 80 euro. Jestem tylko raz na krótko po drugiej stronie w bezpośrednim sąsiednim państwie UE i zdarzyło mi się coś takiego. Jak to robią rodzinne wyjazdy, które co roku na dwa tygodnie jedzie do Włoch lub Hiszpanii, z kilkoma osobami (w tym dzieci w szczególnie zakochanym w telefonach wieku nastoletnim)? Biorą na siebie rachunki w wysokości kilkuset euro?!

Około 2 lata temu nie było jeszcze żadnych limitów dla korzystania z danych za granicą. A granica 60 euro jest mi znana głównie w przypadku korzystania z danych?

Cytat od Hubo_S

Mogę mówić tylko o moim własnym abonamencie komórkowym (Eplus), gdzie mam możliwość dodania pakietu roamingowego, jednakowoż nie jest to standardowe dla mnie przynajmniej...

Nie wierzę... są jednakże pakiety umożliwiające rozmowy Z Niemiec DO zagranicy (specyficzne kraje m.in. w UE), ale nigdy nie widziałem pakietu OD zagranicy DO Niemiec.

Napisany przez DagobertDuck
Dla niektórych krajów istnieją już takie podejścia, ale dla mnie o wiele wygodniejsze będzie kupienie karty prepaid w danym kraju i ewentualne dokupienie pakietu internetowego (5-10€/miesiąc). To powinno być tańsze rozwiązanie, a jeśli chodzi o internet, posiadanie drugiego numeru telefonu raczej nie stanowi problemu.

Napisany przez 2Escorpio

Przynajmniej dla niektórych krajów takie podejścia są już obecne, ale moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest wzięcie karty prepaid w danym kraju i opcjonalnie dokupienie pakietu danych ( 5 - 10€ / miesiąc ), co powinno być tańszym rozwiązaniem, a kwestia drugiego numeru w przypadku Internetu raczej nie powinna być przeszkodą.

Niestety nie wszystkie kraje doszły jeszcze do tego etapu.

W zeszłym roku na przykład w Tunezji nie było jeszcze dostępnych micro kart prepaid ... więc byłem tam w dość kłopotliwej sytuacji *g*.

Istnieje również wiele krajów, które nie oferują pakietów danych prepaid albo nie ma możliwości wykonywania połączeń międzynarodowych z powodów bezpieczeństwa itp.

Napisany przez PiaSei
Osobiście nie znam jeszcze żadnych taryf abonamentowych, które obejmują również zagranicę. Ale, jak już wspomniałem, istnieją dostawcy, u których przy umowie można dodatkowo zakupić specjalną taryfę.

Napisany przez Dahut
W zasadzie taryfy ryczałtowe obejmują tylko Niemcy. Niektórzy dostawcy oferują opcję dokupienia taryf zagranicznych, ale są one dość drogie. Ponadto trzeba dokładnie przeanalizować warunki i kraje. Na przykład istnieją taryfy dla Europy, które nie obowiązują w Szwajcarii. Warunki dotyczące SMS mogą się różnić od warunków dotyczących połączeń głosowych. Najdroższym elementem za granicą jest zazwyczaj korzystanie z danych.

W obrębie Europy ceny połączeń muszą teraz mieć określone ceny za minutę, na co zwracają uwagę niemieccy operatorzy komórkowi. Dla osób rzadko podróżujących za granicę, opłaca się przypuszczalnie nie dodawać dodatkowej taryfy.

Jeśli przebywasz dłużej w tym samym kraju, zdecydowanie opłaca się kupić na miejscu kartę prepaid. W tym celu twój telefon komórkowy/smartfon nie może być zablokowany na kartę SIM.

Napisany przez Martin710
Być może opłaca się również kupić kartę SIM do prepaid za granicą.

W Tajlandii z pewnością, bo za euro dostaje się nowy numer wraz z 50 centami startowego tego.

W Europie nie mam doświadczeń, ale moja przyrodnia siostra z Ameryki kupiła tutaj w Niemczech kartę prepaid. Zrobiła to na podstawie swojego amerykańskiego dowodu osobistego i kosztowało ją to 10 euro, z czego 5 euro to było startowe doładowanie.

Myślę, że można się tego w przybliżeniu spodziewać również w innych krajach UE.

Napisany przez Henning_T
Cześć wszystkim!

Więc jeśli planujecie wakacje, warto sprawdzić ofertę u dostawcy. U mnie jest ustawiona automatyczna blokada kosztów w roamingu, co oznacza, że nie mogę przypadkowo zadłużyć się za granicą na ogromne sumy. Dla dłuższych pobytów za granicą zawsze polecam także kartę prepaid u lokalnego dostawcy!

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio

Cześć wszystkim!

Jeśli chodzi o wakacje, warto zasięgnąć informacji u operatora. Ja mam ustawiony automatyczny limit kosztów w roamingu, co oznacza, że nie mogę przypadkowo zadłużyć się za granicą na ogromne kwoty.
Dla dłuższych pobytów za granicą zawsze polecam korzystanie z karty przedpłaconej lokalnego operatora!

Pozdrowienia

Osobiście nie jestem zwolennikiem takich ograniczeń kosztów. Choć to dobre zabezpieczenie przed niemiłym zaskoczeniem, co zrobić, gdy limit kosztów zadziała, a nagle zajdzie pilna konieczność? Jak się skontaktować z rodziną w domu i załatwić sprawy?

Napisany przez adalbert64
Cześć wszystkim,

sam/a się na tym nie znam, ale znajomy musi często jeździć służbowo za granicę i od swojego dostawcy (O2) mógł dokupić pakiet roamingowy. Musisz po prostu przejrzeć różne oferty różnych dostawców i poczytać. Życzę wszystkim miłego dnia i zdrowego Nowego Roku.

Napisany przez tiemann
Roaming w Europie jest coraz bardziej ujednolicanie, a od ostatniego roku jest już stosunkowo niedrogi, ale oczywiście nie jest wliczony w abonament telefoniczny, do 2015 roku władze chcą całkowicie połączyć krajowe i międzynarodowe połączenia w UE!?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata