Od kilku lat generalnie nie podróżuję za granicę, zarówno służbowo, jak i rekreacyjnie. Dlatego nie mam zbyt dobrego pojęcia na temat roamingu i pakietów roamingowych. Około 2 lata temu miałem następującą sytuację z moim wówczas iPhone 3 i umową w O2: Pojechałem na przedłużony weekend do Holandii i nawet przez krótki czas nie sprawdzałem specjalnie warunków roamingu. Myślałem sobie: Przez 3 lub 4 dni spokojnie sobie poradzę. Ledwie przekroczyłem granicę, otrzymałem SMS z informacją, że poza granicami Niemiec obowiązują inne ceny i ze względu na skargi wielu klientów dotyczące wysokich rachunków, uruchamiany jest rodzaj automatycznego blokowania lub przynajmniej powiadomienia, jeśli kwota wynosi około 60
euro w moim rachunku miesięcznym. Miałem jeszcze wtedy taki myk: Hej, ta informacja jest przydatna, nie zamierzam wiele rozmawiać przez telefon z mojego smartfona, tylko sprawdzić maile, więc ok - jestem dopiero przy 25
euro, więc mam jeszcze zapas. No ale już pierwszego dnia po kilku minutach korzystania z telefonu i czytania maili dostałem to powiadomienie. Przez pozostałe dni ograniczyłem się do absolutnie koniecznego minimum, a mimo to na koniec miesiąca miałem rachunek ponad 80
euro. Jestem tylko raz na krótko po drugiej stronie w bezpośrednim sąsiednim państwie UE i zdarzyło mi się coś takiego. Jak to robią rodzinne wyjazdy, które co roku na dwa tygodnie jedzie do Włoch lub Hiszpanii, z kilkoma osobami (w tym dzieci w szczególnie zakochanym w telefonach wieku nastoletnim)? Biorą na siebie rachunki w wysokości kilkuset
euro?!
Około 2 lata temu nie było jeszcze żadnych limitów dla korzystania z danych za granicą. A granica 60
euro jest mi znana głównie w przypadku korzystania z danych?
Cytat od Hubo_S
Mogę mówić tylko o moim własnym abonamencie komórkowym (Eplus), gdzie mam możliwość dodania pakietu roamingowego, jednakowoż nie jest to standardowe dla mnie przynajmniej...
Nie wierzę... są jednakże pakiety umożliwiające rozmowy Z Niemiec DO zagranicy (specyficzne kraje m.in. w UE), ale nigdy nie widziałem pakietu OD zagranicy DO Niemiec.