Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy zagrożony jest konkurs Commerzbanku?

Napisany przez HansHartl
Cześć,
ponieważ mam kapitał przekraczający fundusz gwarancyjny w Commerzbanku, planuję w poniedziałek wpłacić część środków na konto w Sparkasse, aby nie przekroczyć 100 000 EUR w przypadku bankructwa.
Co o tym myślicie? Czy są to uzasadnione obawy i czy już się spieszy?
Dzięki i miłego weekendu

Napisany przez eichi
Czy Twoje pytanie dotyczy tego, czy Commerzbank jest zagrożona bankructwem, czy Commerzbank jest zagrożona bankructwem? (przepraszam, ale to musiało być) Ale skąd w ogóle taka myśl? Czy istnieje jakaś aktualna informacja, która wskazywałaby na bankructwo?

Napisany przez 2Escorpio

Ale: Skąd w ogóle masz ten pomysł? Czy istnieje jakaś aktualna informacja, która mogłaby sugerować bankructwo?

Wydaje mi się, że Commerzbank ma sporo pieniędzy zainwestowanych w Grecji i jeśli Grecja nie poradzi sobie, Commerzbank może mieć naprawdę duży problem... przynajmniej tak kiedyś słyszałem.

W każdym razie zawsze warto (niezależnie od wszystkiego) trzymać w banku tylko tyle kapitału, ile jest zabezpieczone.

Napisany przez Hubo_S
Hui, ja nie dowiedziałem się o tym, ciekawe, ale jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić...

Napisany przez isar11
Same w sobie byłoby to dla mnie nowością. Ale pojawił się jednak taki pomysł, że Grecji powinno się anulować jej długi. W takim przypadku mogłoby to spowodować zamieszanie w niektórych bankach w Europie.

Napisany przez 2Escorpio

Ogólnie rzecz biorąc, było to dla mnie nowością. Jednakże pojawiła się propozycja, aby odpuścić Grecji jej długi. W takim przypadku mogłoby to spowodować turbulencje w niektórych bankach w Europie.

Na szczęście została ona odrzucona przez Niemcy. W końcu musi być już koniec.

Napisany przez isabs

Wydaje mi się, że Commerzbank ma sporo pieniędzy zainwestowanych w Grecji i jeśli Grecja sobie nie poradzi, Commerzbank może mieć naprawdę duży problem... przynajmniej tak słyszałem.

W każdym razie zawsze jest zalecane (niezależnie od wszystkiego) trzymać w banku tylko taką ilość kapitału, które jest zabezpieczone.

Większość inwestycji w Grecji, zdaje się, że Commerzbank obecnie zmniejszyła. W ten sposób ryzyko zostało zminimalizowane. Finansowo nie stoją oni najlepiej. Jednak bankructwo raczej nie wchodzi w grę, ponieważ Republika Federalna Niemiec mogłaby ewentualnie interweniować...

Napisany przez 2Escorpio

Większość inwestycji w Grecji, moim zdaniem, została już zlikwidowana przez Commerzbank. W ten sposób ryzyko zostało zminimalizowane. Finansowo sytuacja nie wygląda najlepiej. Jednak bank raczej nie zbankrutuje, ponieważ Niemcy mogliby ewentualnie pomóc...

Nie wiem, jaka jest obecna sytuacja... wiedziałem tylko, że mieli tam bardzo dużo inwestycji w Grecji.

Napisany przez DagobertDuck
Uważam, że bardzo mało prawdopodobne jest, że Commerzbank musiałaby ogłosić bankructwo, niezależnie od tego, czy zainwestowała dużo pieniędzy w Grecji czy nie. Obecnie nie znam żadnych informacji sugerujących, że bankructwo byłoby choćby w jakikolwiek sposób bliskie.

Napisany przez 2Escorpio

To, że Commerzbank musiałaby ogłosić upadłość, wydaje mi się bardzo mało prawdopodobne, bez względu na to, czy zainwestowała dużo pieniędzy w Grecji, czy nie. Aktualnie nie znam żadnych informacji, które sugerowałyby zbliżającą się upadłość.

*uśmiech* Niezależnie od Commerzbank... czy uważasz, że Europa przelewa tak dużo pieniędzy do Grecji, bo tak dobrze smakują im oliwki?

Być może tak, ale głównym powodem jest to, że wiele banków bardzo dużo się zadłużyło w Grecji, i gdyby Grecja zbankrutowała, wywołałoby to ogromny efekt domina... oczywiście nie wszystkie banki dotknięte tym problemem komunikują tę sytuację. (Oczywiście są także inne powody).

Ponadto Commerzbank nie jest tak stabilnym bankiem, więc czy coś takiego rozważa... kto to wie.

Napisany przez Latinl
Nie sądzę, że politycznie jest zamierzane stworzenie drugiego co do wielkości prywatnego banku w Niemczech (Dreba & Coba), a następnie pozwolenie mu zbankrutować *KEKS*

Redukcja miejsc pracy to jeszcze skutki migracji. Żadne przedsiębiorstwo nie może sobie pozwolić na dwa działy marketingu itp. Zepsuta zabawę robi UE, która stworzyła warunki dla odłączenia Eurohypo, finansowania statków, itp. W innym wypadku one byłyby jeszcze w grze.

Nikt nie powinien podważać, że ratowanie Grecji, Irlandii, Cypru to w rzeczywistości ratowanie banków. Zdecydowanie odbywa się to pod płaszczykiem ratowania UE.

Napisany przez DagobertDuck
*uśmieszek* Poza Commerzbankiem... Czy sądzisz, że Europa przelewa tyle pieniędzy do Grecji, bo tak dobrze smakują im oliwki?

Oczywiście, że nie wierzę w coś takiego, gdzie ja niby to sugerowałem?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata