Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Premia mieszkaniowa, pytania w tej sprawie

Napisany przez Tom1963
Cześć.

Jestem urzędnikiem, singiel, dochód brutto 32 000 EUR.

Od 12/2012 jestem żonaty, od 01/2013 żonaty + 1 dziecko i dochód brutto 36 000 EUR. Moja żona przebywa wówczas na urlopie rodzicielskim przez 1 rok (650 EUR zasiłku rodzicielskiego), ewentualnie z dodatkową pracą za 400 EUR.

Od 10/2012 oszczędzam 362 EUR na kontrakt budowlano-oszczędnościowy (SH).

Zamierzam ubiegać się o wsparcie dla tego roku (1086 EUR na kontrakt budowlano-oszczędnościowy) oraz dla kolejnych lat.

Pytania:

1. Czy na dzień bilansowy, tj. 31.12., obowiązuje status małżeństwa z rozliczeniem podatkowym nałożonym wspólnie (od 2013 + dziecko) czy jest to obliczane proporcjonalnie?

2. Premia mieszkaniowa: wynosi 8,8%, maks. 90 EUR. Jeśli posiadam kolejny kontrakt budowlano-oszczędnościowy, czy jest możliwe otrzymanie dodatkowej premii, czy te 90 EUR można otrzymać tylko raz?

3. Ulga w oszczędzaniu pracowniczym: Czy jako urzędnik też mogę otrzymać tę ulgę, czy tylko moja żona? Technicznie rzecz biorąc, nie jestem pracownikiem, a ona otrzymuje zasiłek z tytułu urlopu macierzyńskiego.

4. Zasiłek Riester: Co to dokładnie jest i jak to się oblicza?
Nie jestem pewien, czy kontrakt budowlano-oszczędnościowy oferowany przez Schwäbisch Hall kwalifikuje się do systemu Riester.

Czy muszę wcześniej podjąć jakieś kroki, czy po prostu mogę ubiegać się o zasiłki na wiosnę 2013 roku?

Dzięki, Thomas

Napisany przez obelix

Dzień dobry.

Jestem urzędnikiem, stanu wolnego, dochód brutto 32 000 EUR.

Od 12/2012 żonaty, od 01/2013 żonaty + 1 dziecko i dochód brutto 36000 EUR. Moja żona przez rok będzie na urlopie rodzicielskim (650 EUR świadczenia rodzicielskiego), ewentualnie z pracą za 400 EUR.

Od 10/2012 oszczędzam 362 EUR na kontrakt hipoteczny (SH).

Zamierzam ubiegać się o dopłatę na kontrakt hipoteczny za ten rok (1086 EUR na kontrakt hipoteczny) oraz na przyszłe lata.

Pytania:

1. Czy stan cywilny żonaty z wspólnym rozliczeniem (od 2013 + dziecko) obowiązuje w dniu 31.12. czy jest to proporcjonalne?
Cały rok 2012 jest uznawany za stan żonaty.

2. Premia jak mieszkaniowa: 8,8%, maks. 90 EUR. Jeśli posiadam kolejny kontrakt hipoteczny, czy do premii będzie doliczone czy 90 EUR można uzyskać tylko raz?
Premia mieszkaniowa = 8,8% do max. 512 EUR rocznie na osobę. Dla małżeństw wynosi to 8,8% z 1.024 EUR (= 90,11 EUR). Nie ma możliwości uzyskania więcej. Niezależnie od ilości oszczędzanych kontraktów hipotecznych.

3. Zasiłek oszczędnościowy pracownika: Czy jako urzędnik mogę go otrzymać czy tylko moja żona? Nie jestem pracownikiem, a ona otrzymuje zasiłek rodzicielski.
Urzędnik również może otrzymać zasiłek oszczędnościowy pracownika. Zasiłek oszczędnościowy pracownika przysługuje na świadczenia oszczędnościowe, które pracodawca wpłaca na umowę oszczędnościową. Zazwyczaj miesięcznie wpłacanych jest 40 euro. Zasiłek oszczędnościowy pracownika wynosi 9% z 470 euro (nie z 480 euro). Limit dochodowy dla małżeństw = 35.800 euro.

4. Dotacja riesterowska: Co to dokładnie jest i jak to się liczy?
Nie jestem pewien, czy kontrakt hipoteczny Schwäbisch Hall jest kwalifikowalny do dotacji riesterowskiej.
Niełatwo to wyjaśnić w skrócie. Dla Riester są dostępne specjalne taryfy u towarzystw hipotecznych. Te taryfy są certyfikowane i przeznaczone wyłącznie do Riesterowania.
Obliczenia zależą od dochodu z poprzedniego roku. Ponieważ ślub odbył się w 2012 roku, cały rok jest uznawany za stan żonaty.
Rozróżnienie jest między bezpośrednio (~pracownicy ubezpieczeni) i pośrednio uprawnionymi (= małżonek osoby bezpośrednio uprawnionej). Czas opieki nad dziećmi wynoszący trzy lata na dziecko jest również uznawany jako bezpośredni. Każdy oszczędzający na Riesterze potrzebuje własnego kontraktu w swoim imieniu.

Przykład na 2012 rok: On, dochód z poprzedniego roku = 32.000 euro
4% od dochodu z poprzedniego roku = 1.280 euro
po odliczeniu podstawowej dotacji w wysokości 154 euro, prowadzi to do własnej wpłaty w 2012 roku w wysokości 1.126 euro. Jeśli wpłynie mniej niż 1.126 euro, podstawowa dotacja w wysokości 154 euro jest udzielana proporcjonalnie.

Obliczenia dla żony są identyczne, z uwzględnieniem jej dochodu z poprzedniego roku.

Następnie każde dziecko urodzone od 2008 roku otrzymuje dodatkową dotację w wysokości 300 euro.

To tylko w skrócie. Riester jest bardzo złożony i niestety trochę skomplikowany.

Czy muszę coś zrobić wcześniej czy mogę po prostu ubiegać się o dotacje na wiosnę 2013 roku?
Wszystkie wpłaty (oszczędności pracownicze, mieszkaniowa, Riester) muszą być dokonane w tym roku. Wniosek należy złożyć/warto złożyć w przyszłym roku.

Dziękuję, Tomasz

Cześć,

Niektóre odpowiedzi zamieszczam bezpośrednio w tekście.

Generalnie zalecam konsultację na miejscu. Moje uwagi mają charakter informacyjny i służą jako orientacja.

Napisany przez Tom1963
Dziękuję raz jeszcze.

Więc już korzystam z VL (6,65 EUR / miesiąc) na własną umowę.
Ja płacę 40 EUR, a pracodawca pokrywa część kosztów.

Prawdopodobnie nie dostałem dopłaty oszczędnościowej, bo zarabiam za dużo (teraz już nie).

Riester już nie będzie aktualny, mój kontrakt oszczędności budowlanej nie zawiera opcji Riester i został już zrealizowany w ramach finansowania budowy.

Ale jestem zainteresowany otrzymaniem premii mieszkaniowej.

3x362 EUR = 1086 EUR na rok 2012, to wystarczy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata