Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Rajd na koniec roku 2005

Napisany przez webmaster
Rok giełdowy 2005 powoli dobiega końca, a inwestorzy wciąż liczą na zwyżkę pod koniec roku. Zagłosuj teraz.

Napisany przez ADMCI4
Zastanawiam się, czy powinienem już sprzedać moje fundusze, które kupiłem w 2001 roku, czy może poczekać jeszcze trochę (obecnie jestem około 5% pod kreską). Nie jestem pewien, czy kursy jeszcze dalej wzrosną. Kto słuchał dzisiaj DRS3? Tematy programu obejmowały: Mówiono o akcjach i wzrostach kursów przynajmniej do początku roku, a potem spadają? Co o tym myślicie?

Napisany przez richard100
Cześć Pascal, Mam dobre doświadczenia z wyznaczaniem sobie celów. Następnie konsekwentnie dążę do ich realizacji. Bez żadnego albo albo. W Twoim przypadku byłoby to po prostu: wyjście gdy jest w zielonej strefie, albo wyjście przy zysku 5%. Itd. Zastosowuję tę zasadę także w przypadku poszczególnych tytułów: Kup, gdy osiągniesz określoną kwotę, sprzedaj w tej samej sytuacji. W przeciwnym razie istnieje tendencja do zastanawiania się, działania emocjonalnego i w konsekwencji robienia dokładnie tego, co złe. Dla każdego tytułu w moim portfelu mam dokładnie określony cel sprzedaży. Jeśli jest osiągany, super, jeśli nie, następnym razem. :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Cześć Pascal Gdyby się tego tylko wiedziało.... Dzisiaj rano też słuchałam DRS 3. Między 7 a 8, myślę....Coś mnie to jakoś przypomniało hasło: Dopiero gdy to widzi wzrok, ....Można też powiedzieć, że jeśli DRS 3 rano informuje o szwajcarskim rynku akcji, to dobranoc. Pamiętam rok 2000, gdy zaczęły się pierwsze 10-20% spadki.....wtedy DRS 3 była całkowicie zdezorientowana-> Nagłe wydanie specjalne , ha ha. Ja im nie przykładałbym zbyt dużej wagi. Chociaż nie widzę żadnego krachu, ale w takim tempie raczej ciężko będzie kontynuować. Tendencja wzrostu stóp procentowych w strefie euro powstrzyma eksport. GM też nie sprawia zbyt wielkiej przyjemności... Kryzysowa waluta, złoto już na poziomie 490$......czy należy się zastanowić?? Przyda się odłożenie gotówki na czarną godzinę.

Napisany przez ADMCI4
Po prostu zastanawiam się, czy lepiej teraz zrezygnować z niewielką stratą, niż musieć siedzieć przez wiele lat z stratami w przypadku spadku giełd. Co do złota/kopalń: Zastanawiam się, czy powinienem zabezpieczyć osiągnięte zyski, aby później ponownie wejść w grę taniej. Obecny wzrost moim zdaniem odbywa się zbyt szybko, chociaż wierzę, że cena złota ma jeszcze duży potencjał wzrostu (inflacja, zadłużenie USA, itp.)

Napisany przez beta
pascal pisze: Stawiam sobie po prostu pytanie, czy lepiej jest teraz wyjść z minimalną stratą, niż musieć znosić straty przez kilka lat w przypadku spadku na giełdzie co do złota/kopalń: Zastanawiam się, czy powinienem wypłacić osiągnięte zyski, aby później ponownie wejść taniej. Obecny wzrost wydaje mi się zbyt szybki, chociaż wierzę, że cena złota ma jeszcze duży potencjał wzrostu (inflacja, zadłużenie USA, itp.)
Choć nie znam się na funduszach, myślę, że zależy to od rodzaju funduszu, czyż nie? Region, sektory/branże, itp. Wtedy chyba zależy też od tego, czy potrzebujesz pieniędzy. Masz czas?? Zawsze myślałem, że te rzeczy powinny być trzymane tak długo, jak to możliwe.... :roll: Więc nie sądzę, że nastąpi krach, korekta raczej. Oczywiście, zawsze może być inaczej: ptasia grypa mutuje, a handel światowy się zatrzymuje. Ale wtedy wszyscy będziemy pechowcy... Zapytaj Markusa o temacie złota/kopalń, on się na tym zna. Ja osobiście posiadam to w formie fizycznej, bo po prostu nie znam się na kopalniach ops:

Napisany przez ADMCI4
Cześć Beta Czy trzymasz złoto i srebro fizycznie? W skrytce bankowej czy w domu?

Napisany przez beta
Ha, tak tak. Gdzie powiedziałem teraz lepiej nie mówić, w każdym razie nie wszystko w tym samym miejscu 8) Tutaj nie mówimy o tonach, tylko o rezerwie. To są 3/4 monety, dlatego nie ma skrytki. Czasami są one wymieniane lub sprzedawane..... pozdrowienia

Napisany przez Dany1
Salamander pisze: Rok giełdowy 2005 powoli zbliża się do końca, a giełdowi inwestorzy wciąż liczą na rajd na koniec roku. Oddaj teraz swój głos.
Cześć Salamander hm...Rajd na koniec roku? Czy my już w nim nie uczestniczymy? Chyba nie można oczekiwać więcej.

Napisany przez 2cybercrash
Obserwujemy obecnie przekształcenia sektorowe, energia/ropa naftowa już doświadczyły obniżenia, a następnie ponownego ożywienia. Sektor medyczny został złamany przez aktywność funduszy/zabranie zysków. Inne sektory są przegrzane, na przykład pojedyncze wartości wysokotechnologiczne takie jak Apple/Google/Yahoo/Ebay/Amazon itp. oraz wartości biotechnologiczne, takie jak Genentech/Roche. Przed końcem roku fundusze planują kolejne akcje kształtowania wizerunku portfela inwestycyjnego. Tak więc właściwie nie mamy do czynienia z rajdem, ale z nieprzewidywalnymi oscylacjami cen w obie strony dla poszczególnych wartości. Indeksy mogą ulec lekkiemu wygładzeniu i spłaszczeniu. Ciekawe jest to, że sektor ubezpieczeniowy, który do tej pory był wyceniany bardzo nisko, teraz pojedynczo doświadcza pewnych wzrostów cen. Banki radziły sobie bardzo dobrze, czy tak będzie nadal, szczególnie gdy stopy procentowe w € mają rosnąć (zapowiedź ze strony Tricheta)?

Napisany przez ManfredBali
Saldo będzie nadal rosnąć. Ale pojedyncze odchylenia pokazują pewną nerwowość! Czy zatem trend złota jako środek ucieczki? U ADECCO nowy szef i już +4,5%? To nie jest normalne. W tej chwili skupiam się na dokupach i pozostawię resztę. Dobre akcje nie są tanie, dlatego wstrzymuję się z nowymi inwestycjami. Konsekwentnie dokupowane przy słabościach w: Deutsche Telekom (chce utrzymać niski koszt zakupu) Swiss Re (wierzę w właściwą strategię w sprawie GE-Deal). Von Roll (odrodzenie) Jestem rozczarowany Alcatelem: Czy naprawdę złożyli ofertę dla Thales czy znowu jest za tym rząd? To nie ma sensu, jeśli już, to lepiej z EADS. Także w przypadku Metro rachunek jeszcze się nie zamknął, ale teraz powinny być już zawarte wszystkie złe wieści (Praktiker)? Wydaje się, że Baer zamienia się w akcję masową? Pomimo P/E wynoszącego 22,7 (UBS 12,8) Pozdrowienia z Bali Manfred

Podsumowując, wszystko nadal będzie się rozwijać. Ale pojedyncze wahania pokazują pewną nerwowość! Stąd też tendencja do złota jako środka ucieczki? Nowy szef w ADECCO i już +4.5%? To nie jest normalne. W tej chwili skupiam się na dokupach przy takich cofnięciach i pozwalam pozostałe pozycje rosnąć. Dobre akcje nie są tanie, dlatego wstrzymuję się z nowymi inwestycjami. Konsekwentnie dokupowano przy słabościach: Deutsche Telekom (chce zachować niski punkt wejścia) Swiss Re (wierzę w właściwą strategię dotyczącą umowy z GE). Von Roll (odrodzenie) Jestem rozczarowany Alcatelem: Czy naprawdę złożyli ofertę na Thales czy znowu jest za tym rząd? To nie ma sensu, jeśli już, to raczej z EADS. Również Metro jeszcze nie odniosło sukcesu, ale teraz wszystkie złe wieści (Praktiker) powinny być w cenie, prawda? Baer wydaje się zmieniać się w akcję ludową? Pomimo wskaźnika P/E wynoszącego 22.7 (UBS 12.8) Pozdrowienia z Bali Manfred

Cześć Manfred Wczoraj dokupiłem jeszcze kilka sztuk AA po 35,30 CHF. Myślę, że mogą mieć jeszcze potencjał. Jeśli DT nadal będą spadać, również dokupię. Wymaga to cierpliwości. :cry: :lol: One na pewno się odbiją. Obecnie telekomunikacja nie jest na topie. Mam jeszcze kilka akcji Swiss Re po cenie 97 CHF. Dokupię, jeśli spadną poniżej 90 CHF. Pozdrowienia, Rich

Dziękuję Rich, sprawdzę to dzisiaj! :-) Oto kilka informacji o MVV, które jeszcze dokładnie nie przejrzałem (z biuletynu akcyjnego CS). Kilka mniej znanych może być interesującym dodatkiem. Wytłuszczyłem to, co mi się podoba. MVV ENERGIE pozyskuje świeże pieniądze poprzez zwiększenie kapitału Regionalny dostawca energii MVV Energie (WKN: 725590) planuje pozyskać świeże środki na rozwój swojej działalności poprzez zwiększenie kapitału. W ramach przyspieszonej oferty pięć milionów akcji ma zostać zaoferowanych instytucjonalnym inwestorom. Dzięki nowym akcjom kapitał spółki wzrośnie o prawie 10%. Dzięki temu firma spełni również warunki konieczne do awansu do indeksu MDAX, wyjaśnił rzecznik, ponieważ dzięki nowym akcjom udział wolny wzrośnie do ponad 20%. Dochód z emisji ma posłużyć finansowaniu projektów w obszarach ochrony środowiska i usług. MVV buduje drugą elektrociepłownię śmieciową w Leuna, która ma ruszyć w 2007 roku. Mój komentarz: 6. największy dostawca energii. Tylko małe wolumeny, spada od połowy października, Stopa dywidendy 4,29%! Czy rynek został krótkoterminowo zalewany? Ostatnie nagłówki: 15.11.2005 21:10:24 ADL ROUNDUP 3: MVV finalizuje zwiększenie kapitału - świeże środki na rozbudowę biznesu (więcej) 15.11.2005 20:30:04 ADL EnBW AG sięga po zwiększenie kapitału MVV i utrzymuje udział na poziomie 15% (więcej) 15.11.2005 18:55:25 ADL ROUNDUP 2: MVV finalizuje zwiększenie kapitału - świeże środki na rozbudowę biznesu (więcej) 15.11.2005 16:36:25 ADL MVV finalizuje zwiększenie kapitału - udział wolny wzrasta do 19 procent (więcej) 15.11.2005 09:11:22 ADL ROUNDUP: MVV spełnia warunki awansu do MDAX dzięki zwiększeniu kapitału (więcej) 15.11.2005 08:06:56 ADL MVV planuje pozyskać świeże środki poprzez zwiększenie kapitału (więcej) 15.11.2005 07:47:04 ADL euro adhoc: MVV Energie AG (niemiecki) (więcej) 08.11.2005 10:28:39 ADL Mannheimer dostawca energii MVV z wzrostem przychodów i zysków (więcej) 19.10.2005 14:05:09 ADL ROUNDUP: Regulator oczekuje większej konkurencji na rynku energii - ceny spadają (więcej) 19.10.2005 11:32:41 ADL WYWIAD: Regulator oczekuje większej konkurencji na rynku energii - ceny spadają (więcej) 19.10.2005 11:30:53 ADL Regulator oczekuje większej konkurencji na rynku energii - ceny spadają (więcej) 11.10.2005 10:30:41 ADL MVV obiecuje wyższą dywidendę w 2005/06 (więcej) 11.10.2005 09:22:25 AEF CEO MVV Energie Schulten planuje zwiększenie dywidendy w przyszłym roku (więcej) 07.10.2005 08:11:05 ADL Szef MVV z zadowoleniem przyjmuje działania Urzędu Ochrony Konkurencji wobec długoterminowych umów gazowych (więcej) Pozdrowienia Manfred

Napisany przez Dany1
ManfredBali pisze: Per Saldo wirds noch weiter aufwaertsgehen. Bei ADECCO ein neuer Chef und schon +4.5%? Ist doch nicht normal. Gruss aus Bali Manfred
Hallo Manfred So neu ist der Junge auch nicht...Vom Alter her, könnte er Dein Vater sein...;-)) Herzlicher Gruss nach Bali vom Lac Leman PS: Schreib mir dann noch, wie Du in einem anderen Beitrag ein so schönes Bild reingehängt hast. Eine gewisse Eifersucht kann ich nicht abstreiten...;-)

Cześć Manfred Dzięki za wskazówkę. Będę się temu przyglądał dokładniej. ? Pozdrowienia, Rich https://www.mvv-investor.de/de/

Dziękuję, Richu, sprawdzę to dzisiaj! :-) Oto kilka informacji dotyczących MVV, które jednak jeszcze nie są dokładnie przeze mnie sprawdzone (z biuletynu akcji CS). Kilka mniej znanych może być interesujących jako dodatek. Pogrubione oznaczyłem, co uważam za dobre. MVV ENERGIE pozyskuje świeże środki poprzez zwiększenie kapitału. Regionalny dostawca energii MVV Energie (WKN: 725590) chce pozyskać świeże środki na rozbudowę swojego biznesu poprzez zwiększenie kapitału. W przyspieszonym procesie sprzedaży pięć milionów akcji ma zostać umieszczonych u inwestorów instytucjonalnych. Dzięki nowym akcjom kapitałowym kapitał zakładowy zwiększy się o nieco mniej niż 10%. W ten sposób firma spełni również warunki konieczne do awansu do MDAX, wyjaśnił rzecznik, ponieważ dzięki nowym akcjom udział rozproszony wzrośnie powyżej 20%. Przychody z emisji mają zostać wykorzystane na finansowanie projektów w obszarach ochrony środowiska i usług. Tak MVV buduje drugą elektrociepłownię śmieciową w Leuna, która ma rozpocząć działalność w 2007 roku. Moja uwaga: 6. co do wielkości dostawca energii. Tylko niewielkie wolumeny, spadek od połowy października, rentowność 4,29 !!! Czy rynek został tymczasowo zalewany? Najnowsze nagłówki: 15.11.2005 21:10:24 ADL ROUNDUP 3: MVV finalizuje zwiększenie kapitału - świeże środki na rozwój działalności (więcej) 15.11.2005 20:30:04 ADL EnBW AG sięga po zwiększenie kapitału MVV i utrzymuje udział na poziomie 15% (więcej) 15.11.2005 18:55:25 ADL ROUNDUP 2: MVV finalizuje zwiększenie kapitału - świeże środki na rozwój działalności (więcej) 15.11.2005 16:36:25 ADL MVV finalizuje zwiększenie kapitału - udział rozproszony wzrasta do 19 procent (więcej) 15.11.2005 09:11:22 ADL ROUNDUP: MVV zwiększa kapitał w celu spełnienia warunków awansu do MDAX (więcej) 15.11.2005 08:06:56 ADL MVV chce pozyskać świeże środki poprzez zwiększenie kapitału (więcej) 15.11.2005 07:47:04 ADL euro adhoc: MVV Energie AG (niemieckojęzyczne) (więcej) 08.11.2005 10:28:39 ADL Mannheimer dostawca energii MVV z wzrostem przychodów i zysków (więcej) 19.10.2005 14:05:09 ADL ROUNDUP: Regulator oczekuje wzrostu konkurencji na rynku energii - ceny spadają (więcej) 19.10.2005 11:32:41 ADL WYWIAD: Regulator oczekuje wzrostu konkurencji na rynku energii - ceny spadają (więcej) 19.10.2005 11:30:53 ADL Regulator oczekuje wzrostu konkurencji na rynku energii - ceny spadają (więcej) 11.10.2005 10:30:41 ADL MVV obiecuje wyższą dywidendę w 2005/06 (więcej) 11.10.2005 09:22:25 AEF Szef MVV Energie Schulten planuje wzrost dywidendy w przyszłym roku (więcej) 07.10.2005 08:11:05 ADL Szef MVV wita działania Urzędu ds. Ochrony Konkurencji przeciwko długim umowom gazowym (więcej) Pozdrowienia Manfred

Napisany przez 2cybercrash
Jeśli chodzi o dodanie obrazu, obecnie jest to możliwe tylko poprzez podanie adresu internetowego. Obraz musi być opublikowany na własnym serwerze internetowym, a następnie można go zaadresować za pomocą polecenia img. Ponoć istnieje także ulepszony oprogramowanie forumowe, które ma zapewniać tę wygodę. Osoby, które nie posiadają własnej przestrzeni internetowej ani możliwości wgrywania plików, mogą spróbować zdobyć darmową przestrzeń u dostawcy usług internetowych.

Dotyczący MVV, tam można jeszcze ściągnąć fajny film.. :lol: Pozdrowienia Rich https://www.mvv-investor.de/de/wir-ueber-uns/imagefilm.php

Napisany przez ADMCI4
Nadal nie zmieniłem swojego pozytywnego nastawienia, ale kiedy widzę poranki takie jak dzisiaj, zaczynam się zastanawiać. W ciągu 15 minut SMI spada o 1% i stopniowo się podnosi. Czy niektórzy handlowcy są zdenerwowani?

Tutaj także uważam, że powinno być motto: Nie być zbyt chciwym. Obserwować rynek uważnie. Zawsze dobrze jest zdobyć zysk, nawet jeśli czasem trochę za wcześnie. Zysk to zysk. :lol: Największym błędem, który zazwyczaj jest popełniany, jest przekonanie, że natychmiast trzeba znów wejść. Z zyskiem 10% można przecież przez pewien czas pozostać na linii bocznej i czekać na okazje zakupu. Dzisiaj sprzedałem część moich akcji CSGN. Reszta pozostaje do 70. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Ankieta została otwarta po zamknięciu giełdy w Szwajcarii 21.11. Wtedy SMI zamknął się nieco poniżej 7500, a w piątek był nadal nieco poniżej 7500. Być może w tym lub przyszłym tygodniu nastąpią jeszcze drobne zmiany. Większość instytucji prawdopodobnie już zamknęła księgi na zeszły piątek. Teraz nadchodzi faza bardzo małych wolumenów. Interesujące jest, że opinie były praktycznie niezdecydowane - 8 do 7, podobnie jak SMI, który jest obecnie również niezdecydowany. Czy to przypadek, czy może to jakościowa pieczęć dla tego forum?

Napisany przez Karat
Hej Peitschi Opinie na temat końcoworocznej hossy wynoszą w tym forum 8 : 7 na korzyść hossy końcoworocznej. Praktycznie mówiąc, impas. Tak właśnie zachowuje się giełda w tej chwili. Nie wie, gdzie się udać, więc na razie stoi w miejscu. Możliwe, że ta zgodność ma związek z jakością członków tego forum. Moim zdaniem w tym forum jest więcej doświadczonych inwestorów, którzy spoglądają na giełdę z pewnym spokojem, nie wpadają od razu w panikę ani euforię. Tutaj z pewnością znajduje się raczej inwestorów z długoterminowym horyzontem inwestycyjnym, a nie tych, którzy szukają tylko szybkiego sukcesu lub potrzebują adrenaliny. Moim zdaniem właśnie ten fakt wyróżnia portal giełdowy od innych forum (Borsalino), co bardzo mi się podoba. Nie chcę czytać setki razy, czy ABB teraz rośnie czy spada albo jakieś inne bzdury, które zalewają całe forum. Zwłaszcza na giełdzie i w forum, mniej często oznacza więcej. Co mi pomogą 1000 i więcej członków, z których aktywnie uczestniczy może maksymalnie 1%, a z nich znowu tylko 1% jest przydatnych. Dla nas wszystkich tutaj, na portalu giełdowym, ważne jest uczestnictwo w forum wysokiej jakości. Karat

Napisany przez ADMCI4
Mamy już rajd, prawda? Nie musi odbywać się 24.! Po zamieszkach z ostatnich lat, w ostatnich miesiącach i tygodniach było stosunkowo niewiele ekscytujących wiadomości. Myślę, że rynek wykonał swoje zadanie. Teraz musi się wydarzyć coś, zanim będzie wiedział, czy powinien wzrosnąć czy spaść. Mam nadzieję, że teraz będziemy mogli cieszyć się spokojną przerwą, zamknąć książki i przeanalizować strategię. Mam jeszcze kilka akcji do sprzedania lub zmniejszenia. Dobrze, jeśli Allianz dotknie 130 euro. Myślę, że obecny ruch boczny będzie trwał jeszcze jakiś czas. Potem nastąpi coś wielkiego. Tak spokojny stan rzeczy nie może utrzymać się zbyt długo! Lancelot

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata