Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy w ogóle jest to możliwe

Napisany przez huzelpuzel
Cześć! Mam ważne pytanie dotyczące zakupu mieszkania na własność! Znalazłem swoje wymarzone mieszkanie. Niestety nie mam żadnego wkładu własnego, a moje miesięczne wynagrodzenie wynosi około 1500 euro. Pracuję w sektorze publicznym. Posiadam ubezpieczenie na życie w R+V Versicherung, emeryturę Riester w R+v oraz umowę oszczędnościową budowlaną, która niestety wynosi tylko 3000 euro. Mieszkanie kosztuje 85 000 euro. Wyliczyłem, że wraz z dodatkowymi kosztami dla pośrednika i podatków, kwota kredytu dla mnie wyniesie około 95 000 euro. Moje pytanie brzmi teraz, czy w ogóle byłoby to możliwe przy tak niskim wynagrodzeniu, abym nie zaciągnął zbyt dużych zobowiązań finansowych. Dziękuję za pomoc

Napisany przez Schlumpf
Wiele rzeczy jest możliwych :-) Czy mieszkasz sam, czy masz rodzinę? Czy masz inne kredyty do spłacenia? Czy zastanowiłeś się już, ile chciałbyś miesięcznie na to wydać?

Pozdrawiam

Cześć! Nie, nie mam dzieci. Mój partner zamieszkałby jednak ze mną w mieszkaniu i płacił mi czynsz. Nie mam już żadnych bieżących kredytów. Obecnie wynajmuję mieszkanie i płacę 420 euro miesięcznie. Mam tylko obawy, że można się finansowo przesadzić. W przypadku tego mieszkania, co miesiąc trzeba płacić 80 euro na rzecz zarządu budynkiem! Ile musiałbym odkładać każdego miesiąca? Jak długo zajęłoby spłacenie takiej kwoty?

Napisany przez Latinl
Cześć

Skorzystaj z niezależnej konsultacji na miejscu. Nic nie kosztuje, a po zawarciu umowy pośrednik otrzymuje prowizję.

Można także uwzględnić korzystne kredyty KfW.

Dobra wskazówka:
interhyp.de

Napisany przez Spessartraeuber
Pytanie brzmi, jakie mają wydatki.

Stwórz listę wszystkich kosztów, jakie ponoszą, i zobacz, ile zostaje każdego miesiąca.
Nie zapomnij uwzględnić kwot, które występują tylko raz w roku.

Wówczas można zobaczyć, czy jest to możliwe.
Czas spłaty zależy od tego, jak szybko spłacą dług.

Na przykład przy założeniu kredytu na 20 lat z oprocentowaniem 4%, musieliby zapłacić 578,51 € miesięcznie, aby spłacić dług kompletnie po 20 latach.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego zwrócić kalkulacyjnie po 20 latach, lepiej ustawić tak wysoką spłatę na początku przy dochodzie netto 1.500 miesięcznie? Należy wziąć pod uwagę między innymi koszty dodatkowe, w szczególności opłaty za utrzymanie budynku oraz koszty rezerwy na utrzymanie nieruchomości wspólnoty właścicieli, mimo wszystko:

Dlaczego płacić czynsz, oszczędzać się równocześnie w planie emerytalnym Riester i BSV? Zwłaszcza że huzelpuzel zdaje się mieć solidną pozycję wyjściową i nie zaczyna zastanawiać się nad zakupem domu o wartości 200.000 euro!!!!!!

Na co ma czekać huzelputzel? Oczywiście istnieje wiele pytań, które trzeba wyjaśnić z wyprzedzeniem, aby móc udzielić uzasadnionej odpowiedzi na pytanie o wykonalność i sensowność, jednak zachęcam do dalszego zastanowienia się nad tym pomysłem.

No cóż, myślę, że to daje nadzieję, gdyż liczyłem także na około 500 euro. To byłaby też kwota czynszu, którą musiałbym płacić za wynajem mieszkania. Czy ma sens, żeby zakup był na mnie i mojego partnera? Do tej pory zrezygnowałem z tego ze względu na pozostający u niego kredyt w wysokości 6000 euro i to, że jego praca w Bundeswehr kończy się już w 2016 roku? Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata