Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Nielegalne transakcje powiązane.

Napisany przez tomczek
Cześć,

planujemy z partnerem sfinansować zakup mieszkania na własność. Za pośrednictwem maklera finansowego znaleźliśmy bank (Commerzbank), który jest gotowy pomóc nam w uzyskaniu finansowania. Jesteśmy zadowoleni z warunków finansowania oraz oferowanych warunków. Kontakt i komunikacja odbywają się obecnie poprzez maklera. Proces finansowania nie został jeszcze zakończony. Potrzebna jest jeszcze druga weryfikacja i zatwierdzenie przez bank.

Jak dotąd wszystko idzie zgodnie z planem.

Przejrzałem dokumenty umowne i udało mi się rozwiązać pewne wątpliwości. Według maklera bank będzie najprawdopodobniej wymagał dodatkowego zabezpieczenia w postaci ubezpieczenia na życie na wypadek ryzyka. Otrzymaliśmy już ofertę w tej sprawie. Jednakże w dokumentach umownych nie znalazłem informacji o obowiązkowym ubezpieczeniu na życie.

Oferta ubezpieczenia na życie obejmuje całą kwotę kredytu i jest rozliczona na 20 lat. Miesięczna składka dla nas obojga wynosi 55 €. Ubezpieczycielem jest firma Allianz - partner Commerzbank. Porównanie polis wykazało, że inna firma oferuje równoważne ubezpieczenie na życie za jedyne 15 € miesięcznie. Oferta Allianz jest zdecydowanie nieakceptowalna. Na nasze pytanie, czy konieczne jest wykupienie ubezpieczenia na życie właśnie u Allianz, czy też możemy wybrać innego dostawcę, makler odpowiedział, że bank najprawdopodobniej wolałby skorzystać z usług swojego partnera, ale zapyta o to w banku. Oczekuję odpowiedzi na ten temat w przyszłym tygodniu.

Dla mnie wygląda to na nielegalną praktykę zniewalania klientów. Jeśli chodzi o zabezpieczenie kwoty kredytu, nie powinno być istotne, u kogo jest ona ubezpieczona. Obecnie nie jest dla mnie jasne, czy rzeczywiście jest to wymaganie banku, czy może makler próbuje dorobić na prowizji. Nie rozumiem także, dlaczego okres trwania polisy wynosi 20 lat, skoro okres zapadalności odsetek wynosi 10 lat, a spodziewany całkowity okres spłaty kredytu to 30 lat.

Teraz poszukuję decyzji sądowych lub przepisów prawnych, które zakazują tego typu praktyk. Czy możecie mi w tej sprawie pomóc?

Do kogo mogę zwrócić się ze skargą? Do Federalnego Urzędu Nadzoru Nad Usługami Finansowymi?

Dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Z poważaniem
Thomas

Napisany przez Latinl
Cześć

to wygląda na sytuację ""win-win"" dla brokera! To byłoby dla mnie nowością, gdyby Commerzbank wymagała ubezpieczenia na życie! Oczywiście ma sens, że główny zarabiający powinien zabezpieczyć się ubezpieczeniem na życie w przypadku śmierci, a nieruchomość stanie się wolna od długów (brzmi makabrycznie).

Czy rozmawiali Państwo z pośrednikiem, o co chodzi?
Czy próbowali Państwo skontaktować się bezpośrednio z Commerzbankiem?

Nie dajcie się naciskać przez brokera! On już otrzyma sowitą prowizję za sprzedaż.

Mogę Państwu jedynie zalecić, aby również zasięgnęli opinii na temat alternatywnych ofert finansowania budowy. Czy na przykład brano pod uwagę KfW Bank?

Po prostu zapytajcie tutaj, lub sprawdźcie bezpośrednio w internecie warunki na:

interhyp.de

PS: Ponieważ Commerzbank otrzymała fundusze publiczne, nigdy nie zaoferuje najlepszych warunków (nie może ze względu na UE)

Napisany przez Schlumpf
Pragnę również zdecydowanie zalecić skorzystanie z oferty innej banku. Pracuję w tej branży i taka sytuacja wygląda podejrzanie na sprzedawanie usług pakietowych. Jestem przekonany, że otrzyma Pan/Pani lepsze oferty dotyczące oprocentowania. Żaden bank nie może zmusić Pana/Panią do zakupu ubezpieczenia na życie.

Napisany przez 4Smokys
Cześć tomczek,
bank posiada mieszkanie na własność jako zabezpieczenie, jeśli nie będziecie w stanie dalej spłacać. ubezpieczenie na życie to sposób zabezpieczenia się nawzajem w razie śmierci, aby druga osoba nie musiała dodatkowo opuścić mieszkania z powodu niewypłacalności.
Nie powinieneś pozwolić sobie wcisnąć ubezpieczenia, decyzja czy i u kogo je zawrzeć należy do was.
Banki zarabiają na tym dodatkowe pieniądze i liczą na strach klientów.
To, że nie znalazłeś niczego w umowie, mówi samo za siebie.
Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata