Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycje dla dziecka.

Napisany przez nigema
Cześć!
Mam następujący problem albo pytanie:
Od narodzin naszego syna w 2000 roku mój żona i ja systematycznie oszczędzaliśmy pieniądze. W międzyczasie udało się uzbierać spore oszczędności.
Obecnie jesteśmy w trakcie rozwodu, a moje zamiary podziału oszczędności na pół spotkały się z odmową ze strony VoBa.
Pieniądze zostały zainwestowane na nazwisko mojego syna, więc moja żona i ja nie mamy już do nich dostępu.
Mój syn ma 12 lat.
Czy to jest prawidłowe postępowanie?
Muszę dodać, że na początku oszczędzania ja i moja żona ustaliliśmy, że obaj możemy podejmować decyzje niezależnie od siebie.
Moja żona - bez mojej wiedzy i informacji dla banku - po prostu zmieniła tę zasadę. Teraz żaden z nas nie może dysponować pieniędzmi bez zgody drugiej osoby. Czy bank nie powinien poinformować drugiej strony o jednostronnej zmianie umowy?
Czy ktoś definitwynie wie, czy taka praktyka, również po stronie banku, jest legalna?
Okres trwania części pieniędzy kończy się w 2016 roku.
Co stanie się z pieniędzmi, jeśli jeden z nas chce zainwestować, a drugi je wypłacić?
Bardzo byłbym wdzięczny za rzetelne informacje!
Pozdrawiam
Z.

Napisany przez Ravemaster84
Trzeba tu rozróżnić między kontem I a kontem LUB. W przypadku konta I obie osoby muszą podjąć decyzje i podpisać. W przypadku konta LUB jedna z nich może dokonywać wypłat itp. bez udziału drugiej. Zmiany z I na LUB zawsze zachodzą razem.

Generalnie stwierdzenie VoBa, że nie możecie dotknąć pieniędzy, jest nieco bez sensu. Przynajmniej jedno z was ma prawo opieki i z tym związane uprawnienia.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

jeśli konto zostało otwarte na imię dziecka, a rodzice tylko tymczasowo zajmują się nim do osiągnięcia pełnoletniości, wtedy naprawdę nie jest tak łatwo uzyskać dostęp do pieniędzy.
Pieniądze należą wtedy do dziecka, a nie do rodziców. Zdarzały się przypadki, kiedy trzeba było interweniować w sądzie opiekuńczym, aby to wyjaśnić (nawet bez rozwodu). Niektórzy rodzice już wpadli w tę pułapkę, myśląc, że unikną podatku od zysków kapitałowych (i ich poprzedników) .... .

Nie wiem, czy bank miał obowiązek informacyjny. Ogólnie rzecz biorąc, banki bardzo starannie przestrzegają wszystkich obowiązków, ponieważ są poddawane bardzo surowym kontrolom zarówno wewnętrznym, jak i zewnętrznym.

Pozdrowienia Paule

Napisany przez nigema
Cześć!
Przede wszystkim dziękuję za Wasze odpowiedzi.
Moim celem nie jest zabranie pieniędzy mojemu synowi, chcę po prostu samodzielnie zarządzać, inwestować lub coś w tym stylu moją częścią pieniędzy (50%).
Wcześniej napisałem również, co będzie, jeśli pieniądze staną się wolne w 2016 roku, a moja jeszcze żona będzie chciała je dalej inwestować, a ja nie, co w takiej sytuacji?

Z.

Napisany przez EuroPaule

Moim zamiarem nie jest zabranie pieniędzy mojemu synowi, chcę po prostu samodzielnie zarządzać, lokować lub cokolwiek innego z mojej części pieniędzy (50%).

Cześć,

Nie należy tego również zakładać.
Musisz rozgraniczyć 2 poziomy prawne.
1. Jaki to rodzaj lokaty i kto jest właścicielem umowy.
Załóżmy, że to jest umowa lokaty bankowej do 2016 roku i umowa jest na Twojego syna.
2. Kto jest odpowiedzialny prawnie (nie dotyczy umowy bankowej) za sprawy syna?
Aby podzielić pieniądze, umowa musiałaby zostać wypowiedziana. Ponieważ syn jest jeszcze niepełnoletni, wszyscy opiekunowie muszą się zgodzić (tak naprawdę nawet wtedy, gdyby jeden mógł samodzielnie dysponować kontem, LUB-konto).
Musicie się więc dogadać, dopóki nikt z Was nie ma wyłącznego prawa do opieki.

Z cytatu nigema

Pisałem wcześniej, że jeśli pieniądze uwolnią się w 2016 roku i moja jeszcze żona chce je dalej lokować, a ja nie, co w takim przypadku?

Wtedy zasadniczo pojawia się pytanie, kto ma prawo opieki nad synem. Ponieważ to jego pieniądze, decyzja leży po stronie tego organu do osiągnięcia pełnoletności.
Jeśli to macie wspólnie, to znów musicie się dogadać.
Jeśli to Twoja żona ma, to Ty prawdopodobnie wychodzisz z tego tematu.

Nie powinno mieć to znaczenia, kto w jaki sposób przyczynił się do majątku dziecka. Czy ewentualnie babcie, dziadkowie, wujkowie, ciocie itp. powinni teraz wyciągnąć swoją część i zarządzać nią osobno dla chłopca, tylko dlatego, że rodzice nie są w stanie podjąć wspólnej decyzji?

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Giroboy
@Paule: Zgadzam się z Tobą. W 2016 roku dziecko będzie miało 16 lat, jeśli dobrze liczę. Do tego czasu jest wystarczająco dużo czasu, żeby nauczyć chłopaka odpowiedniego obchodzenia się z pieniędzmi. Być może wtedy będzie mógł sam podjąć mądrą decyzję, co zrobić ze swoimi oszczędnościami. Konsumować czy inwestować - to powinna być jego decyzja.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata