Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy samochody muszą mieć obowiązkowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej we wszystkich krajach Europy?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Moi rodzice opowiadali mi, że wcześniej nie wszędzie w Europie było obowiązkowe ubezpieczenie samochodów. Tylko posiadacze względnie nowych samochodów decydowali się na luksus ubezpieczenia. W przypadku Niemiec to nie było i nie jest obowiązkowe, ale jak jest dzisiaj w innych krajach europejskich? Po ukończeniu studiów chciałbym pracować przez kilka lat we Francji, Anglii i Hiszpanii. Czy tam koniecznie muszę ubezpieczyć mój samochód, czy mogę samodzielnie zdecydować, zwłaszcza jeśli chodzi o stary samochód?

Re: Czy samochody muszą mieć obowiązkowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej we wszystkich krajach Europy?

Napisany przez Martin710
Więc jeśli chodzi o wszystkie europejskie kraje, nie mogę ci tego udzielić z pewnego źródła.

Ale: Wewnątrz UE przynajmniej, zgodnie z Dyrektywą ubezpieczenia pojazdów mechanicznych 2009/103/WE, wszystkie samochody muszą mieć obowiązkowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Czyli Hiszpania, Anglia itp.

Nie mogę powiedzieć, jak sprawa wygląda teraz w krajach takich jak Białoruś czy Mołdawia, ale przypuszczam, że chcesz pracować tylko w europejskich krajach wysoko uprzemysłowionych, w których możesz także coś zarobić.

Napisany przez Kay Neahnung
Mogę ci tylko powiedzieć, że dopóki jesteś w UE, jesteś bezpieczny.

W krajach takich jak Macedonia, Serbia obowiązuje ustawowe obowiązek ubezpieczenia pojazdu mechanicznego, ale wielu jeździ bez ubezpieczenia (dlatego pewnego razu musiałem sam pokryć koszty uszkodzeń w wyniku kolizji, gdzie ktoś (stojący) wjechał we mnie, bo ten dobry człowiek nie miał ubezpieczenia lub jego ubezpieczenie wygasło tydzień wcześniej).

Ubezpieczenia w niektórych krajach są również ograniczone czasowo, np. są odnawiane co rok.

Ale jeśli jesteś w UE, to bym się tym mniej martwił

Napisany przez 2Escorpio

Czy muszę tam ubezpieczyć swoje auto obowiązkowo, czy mogę sam zdecydować o tym w przypadku starego auta?

Co to ma wspólnego z wiekiem twojego auta? Ubezpieczając odpowiedzialnością cywilną nie ubezpieczasz swojego auta, ale pojazd osoby winnej wypadku, jeśli jesteś winny kolizji.

Poza tym, w Unii Europejskiej obowiązek posiadania ubezpieczenia OC jest teraz obowiązkowy wszędzie, więc i tak bym to zrobił. Prawo do otrzymania odszkodowania pozostaje nawet bez ubezpieczenia, a jeśli na przykład rozbijesz nowy samochód klasy E, musiałbyś sam zapłacić 50 000 euro.

Pozdrawiam, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata