Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jakie pytania są dopuszczalne w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym?

Napisany przez ADMCI4
Moja żona kilka lat temu cierpiała na lekką depresję z lękami. Od tego czasu regularnie chodzi na terapię, a 13 lat temu była nawet w klinice psychosomatycznej z tego powodu. Teraz czuje się o wiele lepiej, ale nadal korzysta z terapeutycznego wsparcia. Teraz chcieliśmy przejść z ubezpieczenia zdrowotnego publicznego na prywatne i oczywiście zadają pytania. Jednak sposób wyrażania się tej firmy ubezpieczeniowej w kontekście zaburzeń psychicznych jest bardzo arogancki. Czy ktoś może mi powiedzieć, jakie pytania w ogóle mogą być zadane w tym przypadku? Czy tu nie chodzi o naruszenie prywatności pomimo wszystko?

Napisany przez Latinl
Cześć

ogólnie rzecz biorąc, powinieneś udzielać prawdziwych odpowiedzi na wszystkie pytania zdrowotne. W przeciwnym wypadku można się spodziewać problemów przy wystąpieniu z prośbą o świadczenia, gdy łagodna depresja będzie się powtarzać.

Nawet mogę sobie wyobrazić, że nie masz szans na dostanie się do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.

W każdym razie powinieneś skonsultować się z agentem ubezpieczeniowym specjalizującym się w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

co to za ochrona danych? Ubezpieczyciel nie pyta lekarza o to, tylko pytają twoją żonę i to ona sama musi zdecydować, co odpowiedzieć na pytania dotyczące zdrowia, a co nie. - I to samo może zrobić ubezpieczyciel, czy chce ją przyjąć, czy nie.

swoją drogą: Myślę, że pytania psychologiczne są ograniczone do ostatnich lat, ale teraz nie jestem pewien, ile.

pozdrawiam esco

Napisany przez tequila
btw: Sądzę, że pytania psychologiczne ograniczają się do ostatnich lat, ale teraz nie jestem pewien, ile dokładnie.

Zgadza się. Pojawia się jednak miłe pytanie o istnienie lub występowanie (...) chorób (...), a potem robi się już ciasno:

Teraz czuje się znacznie lepiej, ale nadal korzysta z terapii.

Napisany przez Latinl

Cześć,

co z prywatnością danych? ubezpieczenie nie zapytuje lekarza, ale twoją żonę, która musi sama zdecydować, co odpowiada na pytania dotyczące zdrowia, a co nie. - I dokładnie tak ubezpieczenie może zdecydować, czy ją przyjąć, czy nie.

Btw: Myślę, że pytania psychologiczne ograniczone są do ostatnich lat, ale teraz nie jestem pewien, ile dokładnie.

pozdrowienia, esco

Cześć,

nie chcę cię urazić, ale jako moderator tego forum powinieneś pomagać, a nie prowadzić autora w zgubę.

Naturalnie możesz to zataić, i naturalnie ubezpieczenie najpierw zaakceptuje własne zeznanie, a gdy przyjdzie pierwszy poważny przypadek potrzebujący sesji terapeutycznych, długich terapii i wreszcie kuracji, to będzie wielkie zamieszanie.

Nie mówimy tu o 4 kg więcej na wadze, ale o małych problemach psychologicznych.

Napisany przez 2Escorpio

Hej,

jaki jest tutaj prywatności danych? Ubezpieczyciel nie pyta lekarza, ale ciebie samego, a to ty musisz sam zdecydować, co odpowiadać na pytania dotyczące zdrowia, a co nie. - I tak samo ubezpieczyciel może zdecydować, czy cię przyjmie czy nie.

btw: Chyba, że pytania psychologiczne są ograniczone do ostatnich lat, ale nie jestem pewien, ile dokładnie.

Pozdrawiam, Esco

Odpowiedź od:

Cytat od Latinl

Cześć,

nie chcę cię urazić, ale jako moderator tego forum powinieneś pomóc, a nie pchnąć autora w problem.

Oczywiście, możesz to ukryć, i oczywiście na początku ubezpieczyciel zaakceptuje twoje własne oświadczenie, ale gdy pojawi się pierwsza poważna sytuacja wymagająca sesji, długotrwałej terapii, a ostatecznie kuracji, to dopiero się zacznie.

Nie mówimy tutaj o 4 kilogramach więcej na wadze, tylko o drobnych problemach psychicznych.

Hallo,

Powinieneś trochę pomyśleć nad tym, co mówisz i ewentualnie przeczytać dokładnie.

Gdziekolwiek napisałem, że powinien zrobić fałszywe oświadczenie, a jedynie, że sama musi zdecydować, co odpowiada na te pytania, a co NIE! Chodziło mi o ochronę danych, a nie wskazówkę dotyczącą uzupełniania jakichkolwiek dokumentów!

Jeśli jakieś pytanie NIE zostało z odpowiedzią, to zależy to od ubezpieczyciela, jak zareaguje, a zazwyczaj, odmową!

Twoja wypowiedź w moim kierunku graniczy już z oszczerstwem, a to tylko dlatego, że prawdopodobnie nie przeczytaliście lub nie zrozumieliście postu... tak nie można!

Esco

Napisany przez tequila
Twoja wypowiedź wobec mnie graniczy już niemal z oszczerstwem, i to tylko dlatego, że wydaje się, że nieprawidłowo przeczytałeś lub zrozumiałeś mój post... to nie ma sensu!

Zastanawiające, że wyraźnie pozwala się tu na miesiącami trwające wymiany obraźliwości, insynuacji i fałszywych oskarżeń bez ingerencji któregokolwiek z moderatorów. Ale gdy dotyczy to ciebie... Każdy niech sam sobie wyrobi opinię.

Mając to na uwadze: Oczywiście ubezpieczyciel pytający o zdrowie również kontaktuje się z lekarzami. I robi to wtedy, gdy wnioskodawca uwalnia ich ze swojej tajemnicy lekarskiej podczas składania wniosku i/lub pytania o zdrowie dają ku temu powód.

Napisany przez 2Escorpio

Z dziwnego powodu, wydaje się już jasne, że tu przez miesiące wymienia się obelgi, insynuacje i fałszywe oskarżenia, bez interwencji któregokolwiek z moderatorów.
Ale kiedy dotyczy to samego kogoś... Niech każdy sam sobie zrobi opinię.
Przy okazji: Oczywiście ubezpieczyciel pytają również lekarzy. I to wtedy, gdy wnioskodawca zwalnia ich z tajemnicy lekarskiej podczas składania wniosku i / lub pytania dotyczące zdrowia dają ku temu powód.

Osobiście, nie zwracam zbytnio uwagi na takie posty.

Ale dla krótkiego wyjaśnienia...

1. Wyraziłem jedynie swoją opinię / bronienie się i nie podejmowałem działań jako moderator... dlatego nie widzę powodu do porównywania użytkowników i moderatorów.

2. Miło jest usłyszeć twoją opinię na temat tego forum, i chętnie dyskutujemy również o rzeczach, które nie idą dobrze i które ewentualnie można / trzeba byłoby zmienić.
Tutaj jednak krytykujesz, że w przeszłości pozwoliliśmy na to wszystko... z drugiej strony, nigdy nie pisałeś do nas, nie zgłaszałeś niczego, po prostu nic!

Nie możemy niestety kontrolować wszystkiego w 100%, dlatego użytkownicy mają opcję zgłaszania postów... ale trzeba z niej korzystać, jeśli coś ci przeszkadza... jeszcze nie działa to przez telepatię.

escorpio

Napisany przez Latinl
Hej,

jestem tu stosunkowo nowy, mam solidną wiedzę zawodową i prywatną / doświadczenie.

Dla mnie każdy użytkownik jest równy. Bez względu na to, czy jest MODem czy zwykłym uczestnikiem forum.

Oczekuję jednak od doświadczonych uczestników, że w takich sytuacjach zrezygnują z takich wpisów.

Osoba zadająca pytanie powinna rzeczywiście starać się wypełnić ankietę zgodnie z prawdą. Niektórzy narazili swoje istnienie finansowe na ryzyko poprzez takie działania. Jeśli prywatna kasa chorych odkryje, że ktoś zmanipulował pytania, anuluje ubezpieczenie i zażąda zwrotu wszystkich świadczeń. Zdarza się szczęście, jeśli otrzymasz jeszcze podstawową stawkę.

Mówię to z doświadczenia, gdyż pewien pośrednik twierdził, że moich drobnych alergii na siano nie trzeba było podawać przy zmianie kasy chorych. Ja miałem małe konsekwencje (niewielka dopłata za ryzyko). Pośrednik był bezpieczny dzięki protokołowi doradczemu.

Depresje kosztują dużo pieniędzy, a jeśli osoba zadająca pytanie sama pisze, że jej żona od czasu do czasu się leczy, to jest to udokumentowana choroba.

Ja i inni ubezpieczeni w prywatnej kasie jesteśmy wspólnotą solidarną, która ponosi wszystkie koszty. Więc proszę, drogi pytający, zawsze mów prawdę.

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
Powiedz mi... czy ty w ogóle czytasz to, co piszę, czy masz oczy zamknięte w połowie postu?

Czy napisałam gdzieś, że MA COŚ wpisać?

Powiedziałam (już po raz DRUGI), że NIE MUSI nic wpisywać. To DOTYCZY OCHRONY DANYCH!!!!! Nawet poza tym, każdy ma prawo i WOLNOŚĆ decydować, które informacje NIE WYPEŁNIĆ... wtedy to będzie decyzja ubezpieczyciela zdrowotnego, czy bierze pod uwagę wniosek czy też nie.

NIGDZIE, naprawdę NIGDZIE, nie napisałam, że ma podawać fałszywe informacje.

To co tutaj robisz i co mi zarzucasz, to zniesławienie, i lepiej, żebyś to szybko przerwał, mówię to jako użytkownik / człowiek, a nie jako moderator!

Napisany przez Latinl
Po pierwsze, byliśmy w stosunku do Ciebie na Pan/Pani. Po drugie, w kontekście tego postu można uznać to za lekkomyślne:

Hej,

z jakim tu jest troską o ochronę danych? Ubezpieczyciel nie pyta lekarza, ale Twoją żonę, która sama musi zdecydować, co odpowiedzieć na pytania dotyczące zdrowia. - I to samo decyduje ubezpieczyciel, czy ją przyjmie czy nie.

Gdzie jest napisane, że musisz to zostawić puste? Ja niczego takiego nie znajduję. Musisz odpowiedzieć Tak lub Nie na pytania dotyczące zdrowia.

Jeśli zostawisz na depresję puste miejsce zamiast odpowiedzieć Nie lub Tak i mimo to zostaniesz przyjęty, to w przypadku wystąpienia szkody okaże się, że ma to poważne konsekwencje.

Niewyraźna odpowiedź nie uchroni przed fałszywymi informacjami w wniosku.

Jeszcze raz, rozmawiamy tutaj o depresji, która może kosztować kilka tysięcy euro. Żadne towarzystwo ubezpieczeniowe tego nie przyjmie z ulgą.

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio

Po pierwsze, byliśmy na Panu, nie na Tobie. Po drugie, tutaj z kontekstu wynika, że to lekkomyślny post:

Gdzie pisze, że powinno się to zostawić puste? Niczego nie znajduję. Pan/i musi odpowiedzieć Tak lub Nie na pytania dotyczące zdrowia.

Jeśli w przypadku depresji zostanie pominięte Nie lub pozostanie puste, a mimo to zostanie zaakceptowane, to będzie to miało duże konsekwencje w przypadku wystąpienia roszczeń.

Nieodpowiedziane pytanie nie chroni przed niewłaściwymi informacjami w wniosku.

Ponownie, mówimy tutaj o depresji, która może kosztować kilka tysięcy euro. Żadne towarzystwo tego nie zaakceptuje.

Pozdrowienia

I znów twoja odpowiedź potwierdza, że nie przeczytałeś/łaś tego dokładnie.

1. W moim pierwotnym postu chodziło o -> OCHRONĘ DANYCH Z WYJĄTKIEM

Napisany przez tequila
Musi udzielić odpowiedzi TAK lub NIE na pytania dotyczące zdrowia.

Cześć????? Ona NIE MUSI NIC. Zamiast tego może również stworzyć trzecią kolumnę z może lub to nie jej interes, jeśli ma na to ochotę. Tego i niczego innego Escorpio również nie napisał. Następnie należy społeczeństwu zdecydować, czy zaakceptować wniosek, czy nie. Prawdopodobnie nie zrobi tego. Ty i inni członkowie twojej grupy ubezpieczeniowej nie tworzą wspólnoty solidarnej.

Jeśli prywatny ubezpieczyciel odkryje, że udzieliłeś błędnych odpowiedzi na pytania, unieważni ochronę ubezpieczenia i zażąda zwrotu wszystkich świadczeń udzielonych do tej pory.

Ach tak? Proszę najpierw dowiedzieć się o terminach dotyczących zaskarżenia/unieważnienia itp.!!

Jeśli pozostawisz puste pole lub ustawisz NA narkotyki przy depresji i mimo to zostaniesz przyjęty, w przypadku potrzeby świadczeń będzie to miało znaczące konsekwencje.

Skąd pochodzi twoja dogłębna wiedza podstawowa? Jeśli pozostawisz to pytanie otwarte, ubezpieczyciel raczej nie będzie mógł cię skrzywdzić, jeśli przyjmie i wyda polisę zgodnie z wnioskiem.

To, co piszesz tutaj w części, to jest nonsens.

Napisany przez 2Escorpio
tequila... Dziękuję!

Napisany przez tequila
Chętnie
Gdzie można znaleźć te fajne emotikony???

Napisany przez 2Escorpio

Chętnie
Gdzie znajdują się te fajne emotikony???

Po prostu kliknij na górze, piąty przycisk od dołu i wstaw obraz / JPG / GIF Link. W przeciwnym razie emotikony są po prawej stronie pola tekstowego.

Napisany przez Latinl
Wątpię, czy autor pytania naprawdę zależy tylko na ochronie danych.

Chcieliśmy przejść z ubezpieczenia zdrowotnego publicznego na prywatne i naturalnie zadawano pytania. Jednak sposób w jaki ubezpieczyciel odnosił się do problemów psychicznych był bardzo arogancki.

Czy ktoś się orientuje, jakie pytania mogą być zadane w takich sytuacjach? Czy nie podchodzi to pod ochronę danych?

Powinni Państwo od razu poinformować o kryteriach wyłączenia, terminach itd.

Tak, nie znam się na tym, ale nie jest to problem, dlatego istnieją specjaliści, jak Pan.

Chciałbym, żeby zapytanie pojawiło się od razu. Jednakże wiąże się to z ryzykiem, jeśli celowo przekręca się pytania dotyczące zdrowia.

Moja żona kilka lat temu cierpiała na lekką depresję z lękami. Od tamtej pory regularnie uczęszcza na terapię psychoogiczną i była także kiedyś hospitalizowana z powodu problemów psychosomatycznych.

Tutaj wyraźnie mówi się, że regularnie przechodzi terapię. Dla mnie nadal jest chora i musi to podać.

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio

Dla mnie ta kobieta nadal jest chora i musi się chwalić.

Pozdrowienia

Na szczęście nie żyjemy w dyktaturze, gdzie ty jesteś dyktatorem

Napisany przez Latinl

Na szczęście nie żyjemy w dyktaturze, gdzie ty jesteś dyktatorem

Dziękuję za to

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata