Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu pomimo długów

Napisany przez Totto1970
Cześć drodzy użytkownicy forum,
Problem z zakupem domu!! Chcielibyśmy nabyć Dom, który kosztuje 114.00,00 €. Chcielibyśmy również uwzględnić w finansowaniu nasz kredyt w wysokości około 33.000 €. Do tego dochodzą jeszcze dodatkowe koszty nabycia i prace renowacyjne. Całkowita suma wraz z domem to około 160.000 €.
Czy w ogóle jest to możliwe???

Oto kilka informacji dodatkowych.
Brak kapitału własnego!!!
Pani zatrudniona od 1997 roku zarabia netto 1850 €
Ja jestem samozatrudniony od 2005 roku, ostatnie 3 lata zarobki wynosiły 2500 €
Łączne dochody: 4300 € netto
Stałe wydatki oprócz wspomnianej raty kredytowej 1400 €
Koszty eksploatacyjne nieruchomości ok. 400 € (3,60 za mkw)
Koszty utrzymania dla 3 osób 1100 €
Informacje o domu: Zakup 114.00€ / Działka 438 mkw / 90 mkw powierzchni mieszkalnej bez poddasza (chcę rozbudować ok. 32 mkw) Rok budowy: 1936, konstrukcja murowana w pełni podpiwniczona

Chciałbym teraz już z góry podziękować za Wasze odpowiedzi.

Kupujący Dom (jeśli to możliwe)

Napisany przez Latinl
Nie chcę panu/pani zbyt dokuczać, ale po odliczeniu ostatecznie zarabia pan/pani 1800 zł netto miesięcznie, ale nie ma pan/pani oszczędności i ma pan/pani 33 000 zł długu.

Zdecydowanie nikt nie udzieli panu/pani kredytu bankowego. Poziom ryzyka jest tu już bardzo wysoki.

Napisany przez Totto1970
Według moich obliczeń, do dyspozycji pozostaje 1400 € na finansowanie:
4300 € wynagrodzenie netto
1400 € stałe wydatki
400 € koszty dodatkowe związane z zakupem obiektu
1100 € koszty utrzymania

Podsumowując, pozostaje 1400 € do dyspozycji, czy gdzieś źle policzyłem??

A te 33000 € powinny być sfinansowane.

Napisany przez Latinl
Cześć. Wydaje mi się, że ironia nie dotarła. Spróbuję jeszcze raz. 1400 euro miesięcznie i nic nie zaoszczędzone? Czy myślisz, że ktoś cię finansuje? A może ty?

Napisany przez Ravemaster84
Banki zadałyby Ci dokładnie takie pytania:
Dlaczego nie udało Ci się zbudować kapitału własnego mając 1400 euro nadwyżki? Jak zamierzasz spłacić ratę pożyczki z nadwyżką 1400 euro, skoro ta nadwyżka zawsze znikała? Dlaczego pomimo 1400 euro nadwyżki miesięcznie zgromadziłeś dług w wysokości 33000 euro?

Wtedy natrafisz na problemy z argumentacją.

Napisany przez Totto1970
To prawda. Jeśli dodamy 700 euro raty i 600 euro czynszu, to już mamy nadwyżkę. Długi powstały w wyniku rozwodu z moją byłą żoną, na początku mieliśmy wiele problemów. Zamiast alimentów, sąd zobowiązał mnie do spłaty długów. Dziękuję mimo wszystko za zainteresowanie. Te rzeczy nie mogłeś/mogłaś wiedzieć... Od pewnego czasu mam partnerstwo i już nie płacę alimentów.

Napisany przez Latinl
Cześć,

Dzięki Bogu, że tutaj nie mamy amerykańskich warunków.

Żaden bank nie udzieli Ci finansowania. Jeśli tak się stanie, to ich zarządzanie ryzykiem jest kiepskie, albo kupię ich akcje, bo za trzy lata będą bankrutem.

Więc jeszcze raz, dlaczego to niemożliwe:

- Jesteś samozatrudniony z niestabilnym dochodem
- Brak kapitału własnego
- Nadal pozostaje nadwyżka w wysokości 500 €. Nie wiem, jak doszedłeś do tych 1300 €, ja wciąż mam 1800 €, po odliczeniu raty i czynszu pozostaje nam 500 € na oszczędności. Jeśli liczy pan tak samo jak prowadzi pan gospodarstwo domowe, to smacznego.

Pozdrowienia

Napisany przez Totto1970
Hm. Nie ogarniam tego tutaj.
4300 euro netto. ( kobieta + ja )
Wynajem 600 wliczając wszystkie opłaty, 700 rata kredytu, 1400 stałe wydatki. Teraz mam 1600 euro do życia. Wynajem i rata kredytu zniknęłyby, gdyby kredyt został spłacony.
Pozostaje mi w sumie 2900 euro. Po odliczeniu kosztów utrzymania w wysokości 1100 euro, zostaje 1800 euro. I mam nie móc sobie na nic pozwolić? Albo mój komputer jest uszkodzony, albo od 2005 roku zawsze robiłem błędne rachunki.

Napisany przez Latinl
Cześć

jakoś nie mogę sobie z tym poradzić

Jesteś samozatrudniony od 2005 roku i nie masz żadnych oszczędności? Przewyższenie w wysokości 2500 €/miesiąc to sporo. Czy istnieją jakieś umowy oszczędnościowe? ubezpieczenie na życie, emerytura itp.?

Ta sytuacja jest nieszczęśliwa, a banki nie są zbyt zainteresowane finansowaniem samozatrudnionych bez wkładu własnego przekraczającego wartość domu.

Czy zapytałeś w swoim banku? Oni znają Twoje liczby najlepiej.

Pozdrowienia

Napisany przez Totto1970
12000 e znajduje się jeszcze na koncie g, powinno to być zarezerwowane jako rezerwy dla firmy.. Lv dostępne 33000 za 15 lat (gwarantowane. 1. Piętro ma być wynajmowane (320 zimno)

Napisany przez Latinl
Co na to mówi ich bank?

Napisany przez Totto1970
Zanim podejmę dalsze kroki, chciałbym najpierw zdobyć informacje. Koszty zakupu, dodatkowe opłaty. Zalety i wady. W końcu to duża akcja i w wieku 42 lat teraz jest odpowiedni czas, później mogłoby być za późno.

Napisany przez Latinl
Powinieneś raczej skonsultować się ze swoim domowym bankiem i zapytać, czy chcesz brać udział w tej akcji harakiri.

Nikt tutaj nie będzie Ci w stanie dużo pomóc. Ogólnie rzecz biorąc, powinieneś osiągnąć wyższą stopę oszczędzania. Przy takich dochodach to tylko 12k orzeszków

Napisany przez quotenschlager
Też bym tak poradził. Najpierw zapytaj w banku domowym. Być może równolegle można również bezpłatnie zapytać w firmie online zajmującej się finansowaniem budowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata