Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Kiedy kwota wolna od podatku zostanie wyczerpana przez podatek dochodowy?

Napisany przez eichi
Cześć!

Kiedy jest przyznawany podstawowy abonament przy wynagrodzeniu?

Czy dzieje się to automatycznie - bez własnego zaangażowania - do kwoty 8004€? Czy trzeba sobie to odzyskać podczas rozliczenia podatkowego na koniec roku? Czy można lub powinno się sobie przypisać 8004€ jako kwotę wolną od podatku na karcie podatkowej? Czy może właśnie nie?
Przypuszczam, że tak jest, ale nie mogę tego w 100% zweryfikować.

Co się stanie, jeśli ktoś zarobi 8005€ w ciągu roku, jeśli chodzi o podstawowy abonament?

Przypuszczam, że pierwsze 8004€ będą traktowane jak przy zarobku 8004€, a dopiero od 1€ będzie pobierany pełny podatek.

A także: Jak podstawowy abonament i ulga na dzieci się ze sobą łączą?

Napisany przez Ravemaster84

Kiedy będzie zwolniona ulga podstawowa za wynagrodzenie?

Czy dzieje się to automatycznie - bez własnej ingerencji - do pierwszych 8004 €? Czy muszę odzyskać to pod koniec roku poprzez złożenie zeznania podatkowego? Czy mogę lub powinienem wpisać sobie te 8004 € jako ulgę na podatkową kartę karty płac? A może właśnie nie powinienem?
Podejrzewam, że tak jest w pierwszym przypadku, ale nie mogę tego całkowicie potwierdzić.

Poprawne. Odpowiedź 1 jest prawidłowa. Ulgowa kwota prawdopodobnie teraz wzrośnie. (Podatki 2013: Ulgowa kwota podstawowa musi wzrosnąć o 348 euro | FTD.de)
Dlatego pracownicy otrzymujący wynagrodzenie zaliczkowe już otrzymują więcej netto w wypłacie. Tak samo jest z kosztem uzyskania przychodu w wysokości obecnie 1000 euro. Jeśli nie przekroczę tych 1000 euro, nie otrzymam ich, ponieważ te 1000 euro już są mi udzielane odliczając podatek dochodowy w ciągu roku.

Cytat od eichi

I: Załóżmy, że zarobię w ciągu roku 8005€, co się stanie w związku z ulgą podstawową?

Podejrzewam, że pierwsze 8004€ będą traktowane tak samo jak w przypadku wynagrodzenia w wysokości 8004€ i dopiero od 1€ zostanie naliczony pełny podatek.

Ebenfalls poprawne. Nie dotyczy to stawki granicznej, przy której cały dochód powyżej pewnej granicy jest opodatkowany według obowiązującej stawki, ale tylko proporcjonalnie. Do 8004 euro jest wolne od podatku, a wszystkie dochody przekraczające tę kwotę są opodatkowane proporcjonalnie. Porównywalne z kwotą ryczałtu dla dochodów z kapitałów.
Jednak po przekroczeniu 8004 euro całe dochody powyżej 8005 euro zostaną opodatkowane według kolejnej stawki podatkowej, jeśli je przekroczysz.
Przykład:
do 8004 wolne
od 8005 do 8009 x% dla wszystkiego powyżej 8004
od 8009 do 8013 x% dla wszystkiego powyżej 8004

Cytat od eichi

II: Jak ulga podstawowa i ulga na dzieci ze sobą współgrają?

Ulga na dzieci zmniejsza dochód podlegający opodatkowaniu. Następnie jest ona rozliczana z dodatkiem dla dzieci. Zobacz artykuł na stronie Tante Wikipedia. Ulga na dzieci ? Wikipedia

edytować:
Poprawiłem trochę, ponieważ sam nie byłem już pewien i musiałem poszukać informacji!

Napisany przez eichi
Wow, dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź.
Wygląda na to, że moje wyniki z badań nie były takie złe.

Napisany przez Ravemaster84
Mam nadzieję, że udało mi się to wszystko dobrze poukładać...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata