Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jak znaleźć Fundusze inwestycyjne?

Napisany przez Rickson
Cześć,
to mój drugi post, jestem nie tylko nowym użytkownikiem, ale również nowym zadaniem jest dla mnie zajmowanie się inwestycjami lub inwestowaniem.

Mam więc kilka pytań dla kompletnych początkujących. Pierwsze pytanie brzmi: Jak znaleźć Fundusze inwestycyjne, jeśli chcę zainwestować w określoną dziedzinę biznesu? Zakładając, że chcę zainwestować w amerykańskie firmy działające w sektorze opieki zdrowotnej lub europejskie towary konsumenckie, ale za pomocą funduszy akcyjnych (ze względu na dywersyfikację i moją niezdolność do analizy danych fundamentalnych) - gdzie znajdę odpowiednie fundusze? Czyli takie, które szeroko dywersyfikują i obejmują liderów rynku, co pozwala inwestować w rozwój branży, a nie poszczególnych firm?

Albo zakładając, że chcę znaleźć fundusz, który szeroko dywersyfikuje inwestycje na chińskim rynku akcji, albo taki, który odzwierciedla indeks DAX lub portfel większej liczby firm z tego indeksu - jak w takich przypadkach postępować?

Moim celem jest znalezienie produktów ogólnodostępnych, nie specjalistycznych, ani niszowych itp. Chodzi mi o to, aby móc szeroko inwestować w znane przedsiębiorstwa z określonej branży, jeśli doszedłem do takiej czy innej oceny rynku (np. że akcje chińskie są ogólnie niedowartościowane lub że towary konsumenckie będą rosły itd.). Chcę więc inwestować w branże lub regiony gospodarcze, a nie w konkretne przedsiębiorstwa.

Dziękuję za pomoc!

Napisany przez EuroPaule

Pierwsze pytanie brzmi: Jak znaleźć Fundusze inwestycyjne, jeśli chcę zainwestować w określoną branżę? Zakładając, że chcę zainwestować w amerykańskie firmy opieki zdrowotnej lub europejskie towary konsumpcyjne, ale tylko na podstawie funduszy akcyjnych (ze względu na dywersyfikację i moją nieumiejętność analizy danych fundamentalnych) - gdzie mogę znaleźć odpowiednie fundusze?

Cześć,

Najlepszą pomocą powinna być strona moningstarfonds.de.
Morningstar wprowadził bardzo szczegółowe kategorie i sortuje te fundusze według tych kategorii na podstawie ich rzeczywistej zawartości (a nie oświadczeń marketingowych firm zarządzających funduszami).
Przydatna jest również Stylebox, czyli macierz dotycząca wielkości firm i stylu inwestycji.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Hubo_S
Właśnie dołączę na chwilę.

Czy jest możliwe inwestowanie małych kwot w fundusze (ewentualnie nawet akcje) online?

Zastanawiam się, czy chciałbym poznać dany fundusz (ewentualnie akcje) poprzez trochę zabawy.

Wyobrażam sobie to tak:

Mam konto w Comdirect. Oprócz mojego konta kredytowego, osobistego i oszczędnościowego chciałbym mieć obszar na fundusze.

Wtedy odkładam 500€ i kupuję oraz sprzedaję fundusze jednym kliknięciem. Czy coś takiego jest możliwe, bez podejmowania wielkich wysiłków (dzwonienie do banku, korespondencja pisemna, osobista wizyta itp.), tylko online.

Po prostu trochę pograć, żeby się zaznajomić i zobaczyć, jak wszystko się rozwija.

Jeśli to nie jest możliwe w Comdirect, czy w ogóle jest to wykonalne? A może bardziej chodzi mi o akcje? Jak widzicie, nie znam się jeszcze zbyt dobrze, ale chciałbym się douczyć.

Ponieważ nie chcę teraz ogłaszać upadłości osobistej, chciałbym oczywiście operować małą kwotą.

Być może macie dla mnie kilka przydatnych wskazówek.

Napisany przez Hubo_S
Chętnie pomogę w krótki sposób

Napisany przez 1cent
Cześć!

Świetnie, że interesujesz się swoimi finansami.
Ale uwaga, przy każdej sprzedaży trzeba opłacić prowizję.

Niektóre banki internetowe dokonują transakcji na funduszach tylko cyklicznie co miesiąc. Natomiast zawsze można je sprzedać. Zwróć uwagę na prowizję, niektóre brokerzy internetowi i banki bezpośrednie nie pobierają opłaty za sprzedaż.

Możesz również regularnie odkładać od 30 euro na różne fundusze (chociaż nie do końca rozumiem sens tak małej kwoty jak 30 euro).

Napisany przez Hubo_S

Cześć!

Super, że interesujesz się finansami.
Ale uważaj, przy każdej sprzedaży trzeba zapłacić prowizję.

Niektóre banki internetowe dokonują zakupu funduszy tylko cyklicznie co miesiąc.
Sprzedaż jest jednak zawsze możliwa. Zwróć uwagę na opłatę z tytułu emisji - w niektórych brokerach internetowych i bankach internetowych nie trzeba jej płacić.

Możesz również oszczędzać na różnych funduszach już od 30 euro (choć nie do końca rozumiem sens oszczędzania tak niewielkich kwot)

Po prostu chcę nabierać wyczucia w tej kwestii.

Co z opłatami przy sprzedaży... ok? Jak wysokie są te opłaty orientacyjnie?

A co to jest opłata z tytułu emisji?

Czy mogę wszystko załatwić w pełni online?

Napisany przez 1cent
Wszystko odbywa się online!

W kwestii opłat: Spróbuj zerknąć na ETF-y. Mają korzystniejszą strukturę kosztów i zazwyczaj osiągają podobne wyniki jak benchmark........

Napisany przez Rickson
Czy fundusze dachowe mają jakieś wady? Czy istnieje jakiś powód, dla którego inwestuje się w konkretny (znany, duży) fundusz, a nie w fundusz dachowy, który łączy znane fundusze z danego sektora?

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

Fundusze funduszy są tylko narzędziem do osiągnięcia celu inwestycyjnego. Wybiera się to narzędzie, gdy jest lepiej odpowiednie niż inne.
Pojawia się więc pytanie, co może zrobić fundusz funduszy lepiej niż pojedyncze fundusze?
Podstawową ideą jest szersze rozproszenie. Ale gdzie jest uzasadnienie tego argumentu?
Na przykład, gdy wezmę fundusz funduszy dla niemieckich funduszy akcyjnych, to jest to dosyć nonsens, ponieważ fundusze docelowe (czyli fundusze w funduszu) zazwyczaj inwestują w te same akcje.
Nawet w przypadku podejścia międzynarodowego, szersze rozproszenie w podobnych funduszach nie ma sensu.
Fundusz funduszy ma sens tylko wtedy, gdy inwestuje w fundusze docelowe o bardzo różnej strukturze.
Czy możesz to oszacować?
Sensowne mogą być pomysły takie jak te prowadzone przez menedżera Saurena. On szuka dla każdej dziedziny najlepszych menedżerów według jego zdania. Osobiście ten koncept mnie nie przekonuje, ale to tylko jedno zdanie i można to zobaczyć zupełnie inaczej.
Uważam, że fundusze funduszy takie jak Greiff elite UI są dobre. Tam różne strategie zarządzania majątkiem są ze sobą mieszan. To naprawdę daje rozproszenie, którego samemu trudno osiągnąć.

Z mojego punktu widzenia zupełnie bezużyteczne są fundusze funduszy, które inwestują tylko w fundusze własnej spółki funduszy. DeKa chętnie proponuje takie rozwiązanie. To jest tylko marketing, a podwyższone opłaty służą tylko spółce funduszy lub miejscu dystrybucji .... .

Wady funduszy funduszy: Do kosztów wynoszących 1-2% p.a. funduszu docelowego dodają się jeszcze koszty funduszu funduszy. Szybko dochodzi się do kosztów w wysokości 2-3% rocznie, które najpierw trzeba odrobić .... .

Fundusze funduszy są więc wszystkim innym niż panaceum. Raczej narzędziem dla sytuacji wyjątkowych.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez hubertus77
Giełdowe fundusze indeksowe (ETF-y) można zdecydowanie też krótkoterminowo handlować. Jednakże zdecydowanie odradzam krótkoterminowe inwestowanie w fundusze, które są sprzedawane bezpośrednio przez spółkę zarządzającą. Opłaty są po prostu zbyt wysokie (opłata za emisję, opłata za miejsce handlowe). Jeśli ktoś chce spekulować dla zabawy - co doskonale rozumiem - to lepiej nadają się do tego akcje. Na platformie Flatex można już za kilka euro dokonać transakcji.

Napisany przez EuroPaule

ja, zdecydowanie odradzam krótkoterminowe inwestowanie w fundusze, które są sprzedawane bezpośrednio przez spółkę zarządzającą, koszty są po prostu zbyt wysokie (opłata emisyjna, opłata za miejsce handlowe).

Cześć,

Faktem jest, że zwykłe fundusze nie są odpowiednie do krótkoterminowego handlu. Wynika to głównie z inercji w obliczaniu kursów i rozliczeń (regulacji walutowych...). Opłat emisyjnych nie trzeba płacić, jeśli przeprowadzamy transakcje przez rabatowy fundusz inwestycyjny / bank funduszowy (np. ebase). Przy tym sposobie rozliczenia nie ma opłat za miejsca handlowe. Zwykłych funduszy nie powinno się handlować na giełdzie, jeśli nie jest to konieczne.

Pozdrowienia, Paule

P.S.: Dobrym pomysłem byłoby zakupienie klawiatury z działającym klawiszem SHIFT. Pisanie małymi literami jest uciążliwe!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata