Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: BRE to skrót od Bundesrepublik Deutschland, a PKV to skrót od Private Krankenversicherung. W związku z powyższym tłumaczenie może brzmieć: Niemiecki system ubezpieczeń zdrowotnych.

Napisany przez Latinl
Cześć,

dostałem atrakcyjny zwrot składek od mojego prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. W związku z tym nie przesłałem żadnych rachunków, aby je zabezpieczyć.

Czy istnieje teraz możliwość odliczenia tych faktur od podatku? Nie ma innej alternatywy, ponieważ zawsze jestem poniżej stanu przewidzianego kwotą.

Dzięki

Re: BRE to skrót od Bundesrepublik Deutschland, a PKV to skrót od Private Krankenversicherung. W związku z powyższym tłumaczenie może brzmieć: Niemiecki system ubezpieczeń zdrowotnych.

Napisany przez 2Escorpio
Oczywiście, możesz odliczyć rachunki za leczenie od podatku.

Oczywiście, aby to zrobić, musisz przekroczyć swój udział własny (pewien procent dochodu). Ale po prostu sprawdź to w Google, ponieważ z mojej wiedzy procent ten różni się w zależności od stanu cywilnego i dochodu.

Ja nawet kremy nawilżające itp. mogę przepisać sobie na receptę. Chociaż prywatne ubezpieczenie zdrowotne ich nie refunduje, przez odrzucenie wniosku mogę mimo wszystko odliczyć je od podatku lub zwiększyć ogólną kwotę odliczenia.

Mówiąc o kremach nawilżających, nie mam na myśli Nivea za 1,49 euro ^.^... Moje wydatki na kremy wynoszą około 100-150 euro/miesiąc.

Napisany przez Latinl
Cześć

Muszę zapytać ponownie.

Myślisz o czymś takim jak VAT. Koszty są około 4% od brutto kwoty u mnie. Niestety, nie osiągnę poziomu ponad 2.5k na koszty medyczne. Gdzie to należy wprowadzić? Koszty reklamowe?

PS: Teraz jesteśmy na TY

Napisany przez 2Escorpio
To zostanie u mnie normalnie rozliczone, ponieważ w ciągu ostatnich lat przekroczyłem / przekraczam minimalną stawkę. @ Kremy, zęby, soczewki kontaktowe

Wątpię, czy można to odliczyć, jeśli nie przekracza się tego limitu, ale nie jestem w 100% pewien.

Napisany przez tequila
Rachunki można składać. Czy opłaca się to, zależy głównie od TWOJEJ stawki podatkowej, wysokości kwoty ryczałtowej i łącznej kwoty rachunków.
Zadaj PYTANIE SWOJEMU doradcy podatkowemu!

Napisany przez Latinl
Nie mam nikogo poza Wiso i wami!

Napisany przez 2Escorpio
[cytat=Latinl">
nie mam nikogo oprócz Wiso i was!
[/cytat]
A co się stanie, jeśli wpiszesz to w Wiso? Teraz nie znam tego programu, ale chyba oblicza on, ile trzeba ewentualnie zapłacić lub ile można otrzymać z powrotem?

Mam na myśli, że jeśli trzeba wszystko sprawdzać w internecie za każdym razem dla każdej małej rzeczy, a program tego nie robi automatycznie, to może po prostu go nie potrzebujemy *g*.

Napisany przez Latinl
"
Und co się stanie, jak to wpiszesz do Wiso? Nie znam teraz tego programu, ale przecież oblicza on, co ewentualnie dostajesz z powrotem lub musisz zapłacić?

Myślę, że jeśli trzeba się najpierw za każdym drobiazgiem zasięgać informacji w internecie i program tego nie robi automatycznie, to nie ma to sensu *g*.

Potrzebuję przypadków praktycznych. Jako wydatki specjalne, podatkowo mi to nic nie daje. Może wrzucę to do PKV i zobaczę, co się stanie."

Napisany przez 2Escorpio

Potrzebuję przypadki praktyczne. Jako wydatki specjalne, to dla mnie podatkowo nic nie zmienia. Być może dodam to do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego i zobaczę, co się stanie

Czy trzeba nadal wprowadzać prywatne ubezpieczenie zdrowotne ręcznie? U mnie prywatne ubezpieczenie zdrowotne przekazuje automatycznie dane do urzędu skarbowego, jakie opłaty ponosiłem i ile z nich można odliczyć podatkowo.

Napisany przez Latinl

Czy zawsze trzeba ręcznie wprowadzać składki na ubezpieczenie zdrowotne do zeznania podatkowego? U mnie ubezpieczyciel automatycznie przekazuje informacje do urzędu skarbowego na temat opłat, jakie miałem, i ile z nich można odliczyć od podatku.

Tak, musisz to zrobić! Jednak w zeznaniu podatkowym możesz jeszcze podać dodatkowe informacje. Czy urząd skarbowy je zaakceptuje, to już inna sprawa

Napisany przez Mike Spezi
Moim zdaniem koszty leczenia można uwzględnić wyłącznie jako Wydatki poniesione w celu uzyskania przychodów zmniejszające podatek. Zazwyczaj staje się to zauważalne dopiero, gdy roczne koszty przekraczają około 2000 euro. Aby nie wprowadzić fiskusa w błąd, należy faktycznie porównać korzyści z kosztami poniesionymi.

Napisany przez Latinl

Moim zdaniem koszty leczenia mogą być uznane wyłącznie jako koszty poniesione w związku z nadzwyczajnymi obciążeniami, zmniejszającymi podatek.
Zazwyczaj staje się to zauważalne dopiero, gdy koszty przekraczają roczną kwotę około 2000 euro.
Aby uniknąć oszustwa na fiskusie, trzeba mniej więcej odjąć ogólne opłaty od poniesionych kosztów.

Prywatne ubezpieczenie zdrowotne (PKV) wydaje zaświadczenia podatkowe, na których również odliczane są ogólne opłaty. (w moim przypadku 6 MB pod kreską). Zasięgnąłem rady u doradcy podatkowego. Można oficjalnie spróbować dodać te koszty leczenia z powrotem i nie korzystać z opcji SO. Niektóre urzędy skarbowe zgadzają się na to, inne nie. Istnieje wiele różnych orzeczeń prawnych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata