Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Kiedy przysługuje prawo do dodatku świątecznego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

w sierpniu 2011 roku rozpocząłem nową pracę. Od tego czasu pracuję jako technik przemysłowy w dużej firmie. Pod koniec zeszłego roku moi koledzy otrzymali wszystkim premię świąteczną w postaci trzynastej pensji. Ja nic nie dostałem z tłumaczeniem, że nie jestem jeszcze zbyt długo związany z firmą.

Rozumiem, że nie otrzymałem pełnej premii świątecznej, ale czy nie przysługiwała mi przynajmniej część proporcjonalna? Przecież pracowałem dla firmy przez pięć miesięcy w ubiegłym roku. Czy to działa według zasady wszystko albo nic? Byłoby fajnie usłyszeć opinię eksperta na ten temat.

Pozdrawiam, Jobi

Napisany przez Ravemaster84
To zależy od tego, co zostało ustalone w umowie o pracę. Ogólnie rzecz biorąc, takie płatności jak premia świąteczna czy urlopowa są dobrowolnymi świadczeniami pracodawcy, o ile nie są ustalone w umowie.

Napisany przez Latinl
Cześć

ogólnie rzecz biorąc, to oczywiście głupie. Mnie to zdarzyło się lata temu jako początkującemu pracownikowi, gdy zacząłem pracę w trakcie roku i otrzymałem premię roczną w grudniu (równą około 1 pensji).

To, co u ciebie jest dziwne, to fakt, że byłeś zatrudniony w firmie przez cały rok. Ale Ravemaster ma rację. To powinno być uregulowane w umowie o pracę.

Ponadto wspominasz o dużej firmie. Macie własną umowę zbiorową? A może korzystacie z istniejącej (np. Verdi)?

To też jest uregulowane.

Rada zakładowa jest ostatnią instancją. Choć nie warto sobie zepsuć relacji z pracodawcą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata