Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Wietnam

Napisany przez beat
Wietnam jako obiekt inwestycyjny jest obecnie bardzo popularny. Byłem tam przez trzy miesiące w 94, a potem jeszcze raz w 98. Doświadczyłem otwarcia i rozkwitu gospodarki rynkowej. Naprawdę imponujące zjawisko. Znamy to również z innych azjatyckich gospodarek. Ale Wietnam jest inny. Powody można znaleźć samemu. Jako wskazówka: wpływ francuski, wymiana edukacyjna z braterskim państwem NRD, wojna... Co mnie zaimponowało to pracowitość, żądza wiedzy, skłonność do pracy, zdolność biznesowa... Z tych i wielu innych powodów jestem bardzo optymistycznie nastawiony do Wietnamu. Oczywiście, rynek ten jest bardziej zmienny. Mogą pojawić się bańki spekulacyjne itp. Ale w ciągu 2-3 lat jest tu dużo potencjału. Tylko... z jakim pojazdem inwestycyjnym? To niesie ze sobą większe ryzyko. Wykres giełdy 3 miesiące Wykres giełdy 3 lata Kandydaci z mojej jeszcze młodej watchlist Kilka linków: Przegląd z Aktienboard Wykresy / Statystyki / Informacje od SSI https://www.ssi.com.vn/Home/Home.aspx Bloomberg z pewnym wsparciem analizy wykresów https://www.bloomberg.com/apps/cbuild...r1=VNINDEX:IND Czy ktoś inwestuje, czy ma zalecenia inwestycyjne? Na razie nie słyszałem wiele oprócz jednego kandydata, który również jest na mojej watchlist, za sprawą bety.

Napisany przez beat
Z artykułu Handelsblatt z dnia 30.01.2007 giełda w Wietnamie jest obecnie w centrum zainteresowania niemieckich inwestorów. Trzech niemieckich emitentów certyfikatów pozyskało duże dwucyfrowe milionowe kwoty, które teraz muszą zostać zainwestowane na wąskim rynku giełdowym. Skutkuje to gwałtownymi skokami kursów. O czym powinni pamiętać inwestorzy zainteresowani inwestycjami w Wietnamie. DUSSELDORF. Wietnam nadal należy do najbiedniejszych krajów Azji, chociaż zauważalna poprawa sytuacji zaczęła się przebijać. Od zakończenia zeszłego roku zdecydowanie zmieniła się sytuacja na tamtejszej giełdzie. Odkąd trzech niemieckich emitentów wprowadziło na rynek certyfikaty związane z papierami wartościowymi z Wietnamu, miliony euro z Niemiec przepłynęły do tego niewielkiego rynku. Według informacji branżowych, Niemcy stanowią zdecydowanie największą grupę spekulantów. Statystyki z platformy Euwax z Stuttgarcie, wiodącej giełdy instrumentów pochodnych w Niemczech, prezentują codziennie podobny obraz: Na pierwszych trzech miejscach pod względem najczęściej dokonywanych transakcji znajdują się codziennie trzy certyfikaty związane z Wietnamem. Tylko wczoraj, w poniedziałek, handlowano nimi na kwotę przekraczającą 6,6 miliona euro. Indeks Ho-Chi-Min ma kapitalizację rynkową wynoszącą niewiele ponad sześć miliardów euro - mniej niż jeden procent kapitalizacji wartości DAX-30. Gdy miliony euro wpływają na wąski rynek giełdowy, w pierwszej kolejności następują gwałtowne wzrosty cen. Bankierzy inwestycyjni nazywają to bezpłatnym lunchem - zaproszenie na darmowy obiad, co oznacza wzrosty cen. Oczywiście, ta zasada działa nie tylko w jednym kierunku. Produkt firmowany przez Berliner Landesbank - najbardziej niestabilny certyfikat związany z Wietnamem - w ciągu zaledwie kilku dni wzrósł z 137 euro do prawie 179 euro, aby potem spaść do poniżej 130 euro w ciągu zaledwie trzech dni. Dlatego eksperci również ostrzegają: Tylko inwestorzy gotowi wziąć wysokie ryzyko powinni podjąć decyzję o wejściu na ten pociąg, i to jeszcze raczej z niewielkimi kwotami. Rok temu miała miejsce podobna gorączka na egzotyczne inwestycje, wtedy dotyczyło to akcji z Dubaju. Jednak zgon ówczesnego władców spowodował zamknięcie giełdy, Deutsche Bank przez ponad tydzień nie mogła prowadzić transakcji. Nawet jeśli w Wietnamie nie ma szejka: W przypadku ostrych korekt kursów w dół, banki prawdopodobnie zdecydują się na zwiększenie spreadu - czyli różnicy między ceną zakupu i sprzedaży. Często występuje tzw. efekt butelki - gdy miliony euro nagle wyciągane są z wąskiego rynku, ceny mogą gwałtownie spaść. Regularna obserwacja kursów jest obowiązkowa. Trzy certyfikaty związane z Wietnamem - największy zbiorczy przegląd Deutsche Bank, poprzez swoją spółkę funduszową DWS, pozyskała ponad 50 milionów euro dzięki swojemu certyfikatowi indeksowemu opartemu na aktywnie zarządzanym indeksie DWS Vietnam Total Return (WKN DWS0GB). Tak zwane dywidendy netto (czyli dywidendy pomniejszone o lokalne podatki) są reinwestowane w całości. Opłata zarządcza wynosi 1,2 procenta rocznie. Brak zabezpieczenia walutowego, indeksy są obliczane w dolarach amerykańskich. Po debiucie notowanej średnio na poziomie około 50 euro w połowie grudnia 2006 roku, produkt wzrósł do niemal 80 euro, obecnie notując nieco poniżej 70 euro. Drugi produkt również pochodzi z Deutsche Bank. Oddział derivatów X-Markets stworzył indeksowe produkt oparty na stworzonych przez siebie dziesięciu wybranych spółkach wietnamskich (WKN: DB6GSC). Opłata wynosi 0,9 procenta, dywidendy nie są wliczane. Podobnie, od początku grudnia 2006 roku, certyfikat wzrósł z około 30 do niemal 55 euro, prawie podwajając swoją wartość. Pierwszym emitentem na rynku była Berliner Landesbank z ich certyfikatem Vietnam Opportunity (WKN: LBB1XG), który odzwierciedla wyniki funduszu Vina Capital zarządzanego przez firmę zarządzającą funduszami Vietnam Opportunity. Roczna opłata za zarządzanie wynosi jeden procent. Fundusz może również inwestować w przedemisyjne udziały. Obecnie produkt notuje na poziomie 156 euro. Certyfikat LLB wydaje mi się najbardziej atrakcyjny, ponieważ inwestycje są prowadzone również poza giełdą. Na tak młodej giełdzie należy spodziewać się wielu kolejnych debiutów giełdowych.

Napisany przez 2cybercrash
Jeśli słucha się o przepychankach przy Telewizji, takie inwestycje w akrobatykę są oczywiście konieczne. Dla mnie jednak z następujących powodów nie są: Te rynki są całkowicie kontrolowane, manipulowane, inwestowane przez zagraniczne banki. Informacje są rzadkie, bilansowanie to obca koncepcja. To, czego nie znam, pomijam, nawet jeśli przynosi zysk 1000% zanim spadnie o 5000%. Wolę po prostu udzielać pomocy rozwojowej, spekulować na stabilność i dobre relacje handlowe. Czy ma sens inwestować pieniądze w rzekomo najbiedniejsze kraje z myślą o zdobyciu ogromnych zysków? Kto w takim razie osiąga te zyski? Jakie sektory gospodarki? Wykorzystywanie taniej siły roboczej? Jakie są główne filary gospodarki Wietnamu, co może tu być produkowane, kto są odbiorcy? Rolnictwo? Turystyka? Surowce naturalne? Technologia? Przetwórstwo? Czy Wietnam ma jedynie tanich pracowników? Dodatkowo: wpisałem powyższe symbole w UBS Quotes Premium, zupełnie nie rozumiem tego całego rzeczy! Powodzenia dla fanów Wietnamu.

Napisany przez beta
Tutaj D-Inwestora ulubieńca: https://www.boersenportal.ch/index.htm?https://www.boersenportal.ch/forum/viewtopi c.php?p=10232#10232 Jestem zaangażowany w certifikat Vietnam Top Select na koszyk akcji: https://www.derivate.n-tv.de/showpage.asp?pageid=55&pkpnr=341312&inwpnr=118 I przyznam od razu: Nie mam pojęcia, na jakich wartościach opiera się ten koszyk. Ale już całkiem nieźle się rozwinął. Jest bardzo zmienny, trzeba to zaakceptować. Piszesz: Dla mnie była to wyraźna cecha: pracowitość, chęć nauki, ochota do pracy, zmysł biznesowy, przedsiębiorczość... Miałem okazję doświadczyć tego samego przez kilka lat w latach 80. w Japonii. To było niemalże chore. Ale bardzo imponujące. Moim zdaniem ryzyko jest jeszcze słabe. Oczywiście, poza politycznymi zabawami... Sytuacja staje się trudna dopiero wtedy, gdy chodzi o budowę i utrzymanie np. systemu ubezpieczeń społecznych. Wtedy zaczynają odgrywać rolę czynniki demograficzne. W Japonii zmiany w klasycznych rolach kobieta/mężczyzna doprowadziły do poważnych problemów gospodarczych. Brakło potomstwa, ponieważ kobieta nie była już gotowa występować jako maszyna do rodzenia. Skutek: Starzenie się społeczeństwa. No ale co z tego. Mogę tu wiele napisać, ale na razie Wietnam daleko jeszcze do tego, przeciwnie. Pełną parą do przodu, i to nie za 10 lat :-) Wietnam ma ogromny potencjał turystyczny, sektor finansowy i usługowy, a na końcu pojawia się sektor konsumpcyjny. Ponadto inwestycje głównie amerykańskich przedsiębiorstw zapewniają stabilność polityczną. Ponadto eksport (głodne Chiny) nabiera tempa. Czego można chcieć więcej? . . Oczywiście, więcej możliwości inwestycyjnych dla inwestorów indywidualnych ;-) Nie chcę słyszeć żadnych negatywnych opinii. Pozdrowienia

Napisany przez beta
cybercrash pisze: ..... Turystyka? Surowce naturalne? Technologia? Przetwórstwo? Jedyne, co ma Wietnam, to być może tanią siłę roboczą?
Przynajmniej mają linię lotniczą, w przeciwieństwie do nas :mrgreen: .

Napisany przez beat
cybercrash pisze: Czy ma sens inwestować pieniądze w rzekomo najbiedniejsze kraje w nadziei na zdobycie fenomenalnych zysków? Kto generuje te zyski? W jaki sposób i w jakich sektorach gospodarki? Wyzysk tanich sił roboczych? Jakie są filary gospodarki Wietnamu, co może być tu produkowane, kim są odbiorcy? Rolnictwo? Turystyka? Surowce mineralne? Technologia? Przetwórstwo? Czy Wietnam ma jedynie tanich sił roboczych?
Czy powinniśmy inwestować w kraj uboższy niż nasz kraj zamieszkania, nad tym moglibyśmy długo dyskutować, więc zostawmy to i po prostu zarabiajmy pieniądze. W 94 roku biedni Wietnamczycy nie stali żebrząc przy drodze. Po prostu starczało im na skromne potrzeby. Jeździli na rowerze, 4 lata później na motorowerze, teraz samochodem. Oczywiście mają też tanich pracowników. Ale jednocześnie są sprytni i wykształceni, co przyniesie bardziej wartościową pracę. I pomysłowi: Nie wyrzucają po prostu aluminiowych puszek do recyklingu, zamiast tego wycinają z nich elementy zabawek. Potem można na nich zobaczyć logo Heinekena lub wietnamskie 333 (baba). Zobacz, kto należy do największych producentów kawy, herbaty i frutów morza. Mają też ropę. Bogaci Tajowie wybierają się na wakacje do Wietnamu. Przemysł turystyczny kwitnie (niestety). To, czego jeszcze nie potrafią, tego się uczą. Nie, Wietnam nie leży gdzieś w Afryce. Mają niemal wszystko, o czym mówisz. W 94 roku Holcim - jak zawsze wychodząc naprzeciw przyszłości - zbudował tam, wspólnie z Morningstar, fabrykę cementu. Od tamtej pory produkcja działa zawsze w 100% wydajności. Przyniosło mi to również sporo gotówki (i wciąż przynosi). Czy mam wyrzuty sumienia? Oprócz zysków, tworzone są tam miejsca pracy (tanie?) oraz wietnamski partner - i państwo - też zyskują.

Napisany przez beta
Dziś w programie n-tv będzie krótki temat dotyczący Wietnamu: Link do strumienia (skopiuj do przeglądarki): stream.wmv.n-tv.de/ntvlive Wtorek, 30 stycznia 2007, godz. 18:30 & Środa, 31 stycznia 2007, godz. 15:30 Jeśli kogoś to interesuje..... Pozdrowienia https://www.n-tv.de/437.html

Napisany przez beta
Podsumowanie materiału n-tv w skrócie: Ten miły człowiek tutaj stwierdził, że po spodziewanym cofnięciu, dla inwestorów długoterminowych aktualnie dostępne są tylko te dwie oferty: ....przy czym, LBB-Zerti podlega również wartościom, które nie są notowane na giełdzie. Pozdrowienia

Napisany przez beat
Podczas moich poszukiwań doszedłem również do podobnego wniosku. Top Select Basket to 10 akcji z różnych sektorów, od trudzącego się przetwórcy mleka po handel energią elektryczną i przemysł. Bilanse poszczególnych firm są dobrze przedstawione na stronie SSI. Jednak taki koszyk nie jest zbyt dynamiczny. LBB Zerti stosuje kurs VOF notowany w Londynie, zarządzany w Wietnamie, jako bazę. Jest bardziej zdywersyfikowany. Posiada około 600 mln $ NAV. Inwestuje również w firmy, które nie są notowane. Wyniki w ostatnich latach były dość dobre. Dużym minusem jest Agio. Pod koniec 06 roku wynosiło ono aż 50%! Obecnie zmniejszyło się do około 25%. Trzeba więc wchodzić przy zmniejszaniu się Agio, a wychodzić przy jego zwiększaniu. Dochodzi jeszcze opłata za wyniki VOF w wysokości 20% powyżej 8% zysku. Musi więc być naprawdę dobre wyczucie czasu inwestycji!!! Pozostaje więc tylko Top Select Basket. Skład można znaleźć w DB (musi to być ta), dane finansowe, bilanse, wskaźniki cena/zysk, wykresy itd. - wszystko na stronie SSI, gdzie można również założyć portfel inwestycyjny. Gdyby inne giełdy oferowały to samo. Przeanalizuję to wszystko. Dobry wynik dnia, mam wszystko, czego chciałem.

Napisany przez 2cybercrash
Dziękuję za dodatkowe informacje, teraz przynajmniej wiadomo, gdzie się zadzwoniło! Te oryginalne konstrukcje muszą być oczywiście sprzedawane z wspaniałymi historiami, nawet jeśli w końcu zostaną wycofane i już nigdy nie będą widziane. Po prostu dziękuję za owoce i owoce egzotyczne, mam jeszcze moje krzywe banany w koszyku.

Napisany przez willi
Cześć Dla wszystkich zainteresowanych oto skopiowany certyfikat z Wallstreetonline. Od listopada zyskał 30%, a na swoim maksimum wzrósł o ponad 50%. Ale uwaga, Wietnam to bardzo wąski rynek z niewielką liczbą akcji notowanych na giełdzie. Certyfikat na VIETNAM OPPORTUNITY DL LBB1XG / DE000LBB1XG8 Stuttgart M N D 118,12 EUR 20.11.06 15:06 19:56 30.01.07 9.928 156,63 EUR -0,350 -0,22 % +38,51 EUR +32,60 %

Napisany przez beat
willi pisze: Certyfikat na VIETNAM OPPORTUNITY DL LBB1XG / DE000LBB1XG8
Dziękuję willi, to jeden z dwóch, o których wspomnieliśmy wcześniej.

Napisany przez willi
Nie mam pojęcia, ten certyfikat został wprowadzony we wrześniu 2006 roku.

Napisany przez beat
Ostatnio mieliśmy okazję przyjrzeć się Wietnamowi. Jak można było się spodziewać, zauważyłem tam obfite oceny. W fazie korekty, jak ta teraz, powinno to prowadzić do przesadnych opłat w Wietnamie. Przynajmniej według mojej logiki. Jednak giełda w Wietnamie nadal rośnie wesoło. To niekoniecznie sprawia, że staje się ona bardziej atrakcyjna dla mnie do kupna. Ale zawsze interesujące jest, jak koło nie kręci się wszędzie tak samo.

Napisany przez beta
To mnie specjalnie nie dziwi. Kapitalizacja giełdy wynosi tylko około 4 miliardów euro. Jest to niewielki, młody rynek, a wszyscy chcą w nim uczestniczyć. Czy coś takiego może w ogóle zatonąć przy tak dużej popycie? Czy muszą najpierw osiągnąć określony rozmiar, aby potem (prawdopodobnie poprzez reformy polityczne) się wyregulować? Zobaczymy. Pozdrowienia

Napisany przez beat
To mnie zawsze zaskakuje. Ale uważam twój pomysł za interesujący. Mimo to jest mi za gorąco, gdy producenci mleka porównywalni z firmą Emmi mają wskaźnik KGV wynoszący 65, znajdują się w spółce inwestycyjnej, która dodatkowo ma nadwyżkę wynoszącą od 30 do 50%, a dodatkowo mają około 30% gotówki. Nie jest to twoje narzędzie inwestycyjne, ale drugie z największym udziałem na rynku. Ale twoja teoria ma sens. Ponadto obcokrajowcy otrzymują ograniczone kontyngenty, co dodatkowo prowadzi do deficytu, co widać również po składzie koszyka, który z pewnością nie jest optymalny. Mimo to, kiedyś... tylko kiedy?

Napisany przez ADMCI4
Indeks VNIndex po dzisiejszym spadku nieco się podniósł. Kilka certyfikatów i instrumentów pochodnych znajduje się częściowo na półrocznym dnie. Jestem niepewny; czy dotarliśmy do dna i czy można bezpiecznie zainwestować w strategię długoterminową? Co sądzi na ten temat ekspert od Wietnamu? Czy obowiązuje zasada sprzedaj (jeszcze więcej) w maju? Jakie były właściwie powody ogromnych odpływów, które zaczęły się w połowie marca? VNI faktycznie uniknął zapaści na przełomie lutego i marca i ruszył w przeciwnym kierunku. Certyfikat VIECH od banku ABN AMRO, który został uruchomiony kilka tygodni temu i którego aktywa składają się wyłącznie z akcji, idzie w dół wraz z trendem. Nie zdołałem jeszcze poświęcić czasu na przeanalizowanie wartości spółek wymienionych w prospekcie, aby sprawdzić, która miała największą negatywną wydajność. Strony internetowe wietnamskich dostawców indeksów działają bardzo wolno... Może to znak, że są przytłoczeni boomem lub że ich technologia nie nadąża za naszą :-)

Napisany przez beat
Wszystko jest właściwie już zawarte - bezpośrednio lub pośrednio - wyżej... Utopijne wskaźniki KGV są łatwe do zredukowania Premia od obrotu gotówką jest godna redukcji Popyt niemieckich inwestorów osłabł. Ponownie się temu przyjrzę, gdy spadnie jeszcze o 20 do 30%. Jednak nadal nie mogę znaleźć odpowiedniego dla siebie instrumentu inwestycyjnego. Częściowo z powodu składu koszyka, częściowo ze względu na ogromne zasoby gotówki, częściowo wysoką premię, a także brak rzeczywistej przejrzystości.

Napisany przez ADMCI4
W wywiadzie z f&w na początku marca 07 roku Mark Mobius odpowiedział na pytanie o potrójne zwiększenie rynku w ciągu 14 miesięcy: Vietnam to kolejny przykład na to, jak spekulanckie febery na giełdzie mogą wybuchnąć wśród krajowych inwestorów i pchnąć momentalnych spekulantów do niewielkiego rynku. Korekta jest nieunikniona, a masakra, która dotknie wielu inwestorów. Nie oznacza to jednak, że dla Wietnamu nie nadejdzie świetlana przyszłość. Jednak rynek akcji musi przejść długi proces dojrzewania. Jakie sygnały skłoniłyby Cię do zachowania większej ostrożności wobec rynków wschodzących? Kiedy płacimy zbyt wygórowane ceny, należy zachować ostrożność. Spadające stopy dywidend oraz wzrost wskaźników Kurs/księga i Kurs/zysk zaciemniają perspektywę. Obecnie widzę to tylko sporadycznie, na przykład w przypadku indyjskich tytułów. Mój zmysł mówi mi, aby obserwować rynek i wejść po korekcie lub ewentualnie dopiero latem.

Napisany przez beta
Więc powiedzmy, że moment, w którym tu wskoczyłem, był wybrany przeze mnie delikatnie mówiąc do bani (skromnie?) :-) Z Frankfurt / Euwax Market > Certyfikat inwestycyjny > DB6GSC DB C 12/99 (Q8OZ) obecnie jestem około 15% w tyle. Ale niedawno było już około -35%. Długoterminowo wydaje mi się to jednak raczej pozytywne. Wahania są ogromne, ale nie daję się nimi zniechęcić, ... przynajmniej na razie. Tutaj znalazłem kilka reklamowych filmików od DWS. Z udziałem znanych przyjaciół: https://www.dwsgo.de/insights/MediaCenter.aspx W skrócie: Marc Faber martwi się, że nie jest już tak pesymistycznie nastawiony, a Markus Koch/DWS chce nam sprzedać Azję (z Wietnamem). To są tylko REKLAMÓWKI! Mimo to miłe. Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
VIECH ABN (VIECH) Open End To jest moja inwestycja. Wygląda interesująco, moim zdaniem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata