Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Opłaty ETF

Napisany przez elStefano
Cześć,

mam zamiar zainwestować około 3500 euro w iShares Dax ETF. Cała operacja ma być średnio- do długoterminowa.

Nie jestem pewien, jakie opłaty mi grożą. Tak jak mi wiadomo, to opłata początkowa wynosi 2%, mogą również pojawić się opłaty depozytowe i prowizje za transakcje.

Na stronie iShares jest również mowa o opłacie zarządzania w wysokości 0,15%. O co chodzi z tą opłatą? Czy ktoś może mi to wyjaśnić?

Niestety, nie mogę jeszcze podać linku.

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

przy zakupie ETF-a zazwyczaj nie powinny występować opłaty za emisję jednostek.

Opłaty za transakcje i prowadzenie konta różnią się w zależności od banku i są tam określone w cenniku usług.

Inne pytanie: Jeśli dopiero zaczynasz inwestować, być może lepiej jest wybrać globalny ETF zamiast od razu przywiązywać się do rynku krajowego. Zerknij na przykład na Arero (WKN DWS0R4).

Pozdrawiam

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
0,15% p.a. to najprawdopodobniej opłata za zarządzanie funduszem inwestycyjnym.
To jest główny powód, dla którego BlackRock to robi.
Każdego dnia od całości wartości funduszu jest pobierane 0,15%/255 (przy założeniu, że rok ma 255 dni handlowych) dla funduszu inwestycyjnego.
Zostaje to uwzględnione bezpośrednio w cenie wykupu, więc nawet się tego nie zauważa i nie trzeba za to dodatkowo płacić.
Pozdrawiam, Paule

Napisany przez tequila
Mel powinien raczej najpierw zająć się samą konstrukcją ETF-ów. I niezależnie od tego, czy są one szeroko rozproszone czy nie: Skomplikowana struktura jak ARERO nie może być poważnie traktowana jako rekomendacja inwestycyjna dla początkującego!

Napisany przez elStefano
Dziękuję za odpowiedzi

BlackRock otrzymuje już opłatę emisyjną w wysokości 2%. Chciałbym tylko dokładnie wiedzieć, jakie koszty poniosę, poza opłatami bankowymi.

Ishares DAX jest obecnie dość wysoko, dlatego chciałbym poczekać, aż trochę spadnie. Co o tym myślicie? Czy macie inne zalecenia oprócz Ishares DAX?

Napisany przez EuroPaule

BlackRock dostaje już prowizję emisyjną w wysokości 2%. Chciałbym tylko dokładnie wiedzieć, jakie koszty na mnie spadną, pomijając opłaty bankowe.

Prowizji emisyjnej nie otrzymuje BlackRock. Otrzymuje ją dystrybutor, czyli bank lub doradca, przez którego kupujesz fundusz.

Cytat od elStefano

iShares DAX stoi obecnie dość wysoko, więc chciałem poczekać, aż trochę spadnie.

To nie iShares jest wysoko (jeśli tak to widzisz), ale DAX. Był już powyżej 8000 i niedawno także miał około 2300. Można zatem powiedzieć, że jest raczej na górze niż na dole.
Niemniej jednak w 1998 r. był już na tym poziomie i od tego czasu inwestowanie w niemieckie akcje nie przynosiło zysków - jeśli zainwestowałeś w złym czasie. W związku z tym jest jeszcze dużo miejsca do wzrostu... .

Ale według jakiego kryterium chcesz oszacować, czy jest tanio czy drogo? Technicznie (Twoje obecne podejście)? Dane fundamentalne, takie jak wskaźnik kurs-zysk lub wskaźnik księgowej wartości? Prognozy i oczekiwania dotyczące przyszłego wzrostu? A może makroekonomicznie (gospodarka / stopy procentowe)? Istnieje behavioral finance lub jakieś inne bardziej lub mniej egzotyczne pomysły.
Znajdziesz wystarczająco dużo powodów do uzasadnienia różnych obecnych wycen DAX. Od bardzo taniego po totalnie przewartościowany.
Wybierz po prostu pomysł, który najbardziej Ci odpowiada. W końcu tylko jeden (lub kilka) będzie właściwy. Tego jednak dowiesz się dopiero w przyszłości... .

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata