- pt lis 23, 2012 4:22 pm
Hej wszystkim,
szukając kilku odpowiedzi na nasze zamierzenia, natrafiłem na Wasze forum.
Chcielibyśmy kupić Dom w powiecie Rhein-Sieg i przedtem pojawia się kilka pytań.
Krótko o mojej sytuacji:
On 32 lata, zatrudniony na stałe od 12 lat w tej samej firmie.
Ona 31 lat, zatrudniona na stałe od 13 lat w tej samej firmie.
Dochód od Niego:
2950,- euro netto/miesiąc
30% rocznego dochodu zmiennego, wypłacane 2 razy w roku. Min. 80%, max 150%
Inne dochody: 400,- euro najem od Niej.
Dochód od Niej:
W miarę możliwości nie chciałaby działać jako kredytobiorca.
Gotówka: 20.000 - 25.000 euro (rachunek bieżący)
Wydatki od Niego:
1230,- opłata za mieszkanie (970,- + media)
500,- ubezpieczenie zdrowotne prywatne
300,- alimenty na dziecko
40,- internet/telefon
93,- prąd
30,- ubezpieczenia (tylko najbardziej niezbędne)
Auto jest uwzględnione w wynagrodzeniu netto, ponieważ jest służbowe.
Brak zobowiązań ratowych itp.
Brak planowanych dzieci!
ALE: Mam z poprzedniego małżeństwa zobowiązanie w postaci wpisu do BIK z 2010 roku zobowiązania, które doprowadziło do wypowiedzenia przez moją byłą żonę. Sumę tę regulowałem sumiennie i ostatecznie spłaciłem w 2010 roku w ramach ugody (która była prawie tak wysoka jak całe zadłużenie).
Teraz mamy na oku Dom, który prawdopodobnie będzie kosztować około 220-240 tysięcy euro. Zastanawiam się teraz, czy sfinansować 100% lub nawet koszty dodatkowe i przeznaczyć gotówkę na najpotrzebniejsze remonty (łazienka/podłogi) i przeprowadzkę.
Teraz pytanie brzmi: czy znajdziemy bank, który nas (mnie) w ogóle sfinansuje przy tych warunkach?
Dlaczego chcę wziąć kredyt tylko ja?
Żyjemy we wspólnocie partnerskiej, a małżeństwo dla mnie się skończyło. Dlatego chciałbym mieć też jasność w księdze wieczystej, co moja partnerka wręcz popiera.
Obecny najem mogłaby mi dalej płacić moja partnerka. Koszty utrzymania dzielimy 70:30.
Jeśli pojawia się pytanie o niską gotówkę:
Spłaciłem powyższe zadłużenie i zakupiłem kuchnię oraz inne wysokiej jakości meble do obecnego mieszkania...
Interhyp (czy mogę ich nazwać?) na podstawie moich informacji niezobowiązująco (kalkulacja w formie PDF) oszacował maksymalne obciążenie na poziomie 300.000,- euro przy 100% obciążeniu.
Czekam na Wasze opinie.
Pozdrowienia
szukając kilku odpowiedzi na nasze zamierzenia, natrafiłem na Wasze forum.
Chcielibyśmy kupić Dom w powiecie Rhein-Sieg i przedtem pojawia się kilka pytań.
Krótko o mojej sytuacji:
On 32 lata, zatrudniony na stałe od 12 lat w tej samej firmie.
Ona 31 lat, zatrudniona na stałe od 13 lat w tej samej firmie.
Dochód od Niego:
2950,- euro netto/miesiąc
30% rocznego dochodu zmiennego, wypłacane 2 razy w roku. Min. 80%, max 150%
Inne dochody: 400,- euro najem od Niej.
Dochód od Niej:
W miarę możliwości nie chciałaby działać jako kredytobiorca.
Gotówka: 20.000 - 25.000 euro (rachunek bieżący)
Wydatki od Niego:
1230,- opłata za mieszkanie (970,- + media)
500,- ubezpieczenie zdrowotne prywatne
300,- alimenty na dziecko
40,- internet/telefon
93,- prąd
30,- ubezpieczenia (tylko najbardziej niezbędne)
Auto jest uwzględnione w wynagrodzeniu netto, ponieważ jest służbowe.
Brak zobowiązań ratowych itp.
Brak planowanych dzieci!
ALE: Mam z poprzedniego małżeństwa zobowiązanie w postaci wpisu do BIK z 2010 roku zobowiązania, które doprowadziło do wypowiedzenia przez moją byłą żonę. Sumę tę regulowałem sumiennie i ostatecznie spłaciłem w 2010 roku w ramach ugody (która była prawie tak wysoka jak całe zadłużenie).
Teraz mamy na oku Dom, który prawdopodobnie będzie kosztować około 220-240 tysięcy euro. Zastanawiam się teraz, czy sfinansować 100% lub nawet koszty dodatkowe i przeznaczyć gotówkę na najpotrzebniejsze remonty (łazienka/podłogi) i przeprowadzkę.
Teraz pytanie brzmi: czy znajdziemy bank, który nas (mnie) w ogóle sfinansuje przy tych warunkach?
Dlaczego chcę wziąć kredyt tylko ja?
Żyjemy we wspólnocie partnerskiej, a małżeństwo dla mnie się skończyło. Dlatego chciałbym mieć też jasność w księdze wieczystej, co moja partnerka wręcz popiera.
Obecny najem mogłaby mi dalej płacić moja partnerka. Koszty utrzymania dzielimy 70:30.
Jeśli pojawia się pytanie o niską gotówkę:
Spłaciłem powyższe zadłużenie i zakupiłem kuchnię oraz inne wysokiej jakości meble do obecnego mieszkania...
Interhyp (czy mogę ich nazwać?) na podstawie moich informacji niezobowiązująco (kalkulacja w formie PDF) oszacował maksymalne obciążenie na poziomie 300.000,- euro przy 100% obciążeniu.
Czekam na Wasze opinie.
Pozdrowienia