Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy możliwy jest zakup domu, czy nie?

Napisany przez Hauskauf32
Hej wszystkim,

szukając kilku odpowiedzi na nasze zamierzenia, natrafiłem na Wasze forum.

Chcielibyśmy kupić Dom w powiecie Rhein-Sieg i przedtem pojawia się kilka pytań.

Krótko o mojej sytuacji:

On 32 lata, zatrudniony na stałe od 12 lat w tej samej firmie.
Ona 31 lat, zatrudniona na stałe od 13 lat w tej samej firmie.

Dochód od Niego:
2950,- euro netto/miesiąc
30% rocznego dochodu zmiennego, wypłacane 2 razy w roku. Min. 80%, max 150%
Inne dochody: 400,- euro najem od Niej.

Dochód od Niej:
W miarę możliwości nie chciałaby działać jako kredytobiorca.

Gotówka: 20.000 - 25.000 euro (rachunek bieżący)

Wydatki od Niego:
1230,- opłata za mieszkanie (970,- + media)
500,- ubezpieczenie zdrowotne prywatne
300,- alimenty na dziecko
40,- internet/telefon
93,- prąd
30,- ubezpieczenia (tylko najbardziej niezbędne)

Auto jest uwzględnione w wynagrodzeniu netto, ponieważ jest służbowe.
Brak zobowiązań ratowych itp.
Brak planowanych dzieci!

ALE: Mam z poprzedniego małżeństwa zobowiązanie w postaci wpisu do BIK z 2010 roku zobowiązania, które doprowadziło do wypowiedzenia przez moją byłą żonę. Sumę tę regulowałem sumiennie i ostatecznie spłaciłem w 2010 roku w ramach ugody (która była prawie tak wysoka jak całe zadłużenie).

Teraz mamy na oku Dom, który prawdopodobnie będzie kosztować około 220-240 tysięcy euro. Zastanawiam się teraz, czy sfinansować 100% lub nawet koszty dodatkowe i przeznaczyć gotówkę na najpotrzebniejsze remonty (łazienka/podłogi) i przeprowadzkę.

Teraz pytanie brzmi: czy znajdziemy bank, który nas (mnie) w ogóle sfinansuje przy tych warunkach?
Dlaczego chcę wziąć kredyt tylko ja?
Żyjemy we wspólnocie partnerskiej, a małżeństwo dla mnie się skończyło. Dlatego chciałbym mieć też jasność w księdze wieczystej, co moja partnerka wręcz popiera.

Obecny najem mogłaby mi dalej płacić moja partnerka. Koszty utrzymania dzielimy 70:30.
Jeśli pojawia się pytanie o niską gotówkę:

Spłaciłem powyższe zadłużenie i zakupiłem kuchnię oraz inne wysokiej jakości meble do obecnego mieszkania...

Interhyp (czy mogę ich nazwać?) na podstawie moich informacji niezobowiązująco (kalkulacja w formie PDF) oszacował maksymalne obciążenie na poziomie 300.000,- euro przy 100% obciążeniu.

Czekam na Wasze opinie.

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

mam jeszcze kilka pytań.

Czy dochód twojej dziewczyny jest po opodatkowaniu, czy jeszcze muszą być odliczone podatki?

Czy twoja dziewczyna ma być całkowicie wyłączona z finansowania, czy mogłaby być ewentualnie poręczycielem?

Czy dobrze zrozumiałem, że Dom ma być sfinansowany w 100%, czyli nie ma żadnego kapitału własnego ani umów oszczędnościowych?
Jeśli tak, dlaczego nie został zgromadzony żaden kapitał własny?

Cześć Escorpio,

dzięki za odpowiedzi i pytania.

Dochód mojej dziewczyny nie został uwzględniony w mojej wiadomości? :-)
Tak nie powinno być, jeśli w jakiś sposób to działa...

Tak, dobrze zrozumiałeś, że obecnie posiadam kapitał własny w wysokości 20-25 tys. euro. Ale to maksymalna kwota na dodatkowe koszty...

Dlaczego już wspomniałem o spłacie kredytu, kuchni i mebli oraz dodatkowej działalności gospodarczej, którą prowadzę własnym sumptem...
Nie wspominając już o tym, że zarobki nie są takie same od 12 lat (zacząłem od małych kwot :-) ).

Tak, czynsz jest obecnym czynszem za nasze mieszkanie. To zostanie odjęte od finansowania!

Pozdrowienia

Napisany przez Latinl
Cześć

niestety muszę odnieść się do wpisu w Schufa... Może skonsultuj się z bankiem, co oni by na to odpowiedzieli? Przecież znają Twoje dane osobowe

Hej Latinl, dzięki za odpowiedź, moim domowym bankiem jest Commerzbank, która współpracuje z Interhyp, jeśli się nie mylę. Mmmm... Czy pomogłoby, gdyby moja dziewczyna dołączyła do umowy? Ona: Dochód 1,500 netto/mies. Wydatki: Raty za auto = ok. 200 € ubezpieczenie = ok. 90 € Wynajem ode mnie = 400 € Hobby = ok. 150 € Tankowanie = ok. 200 € Telefon = ok. 40 € Oprócz kredytu samochodowego, czysta historia kredytowa. Pozdrowienia

Szybka informacja, właśnie sprawdziłem.
Moja ocena wynosi 91,66%

To może nie jest ocena AAA, ale cóż...

Napisany przez Latinl
Cześć

kiedy twa przyjaciółka ci pomaga, wszystko staje się łatwiejsze.........

Nie, interhyp jest niezależnym pośrednikiem, który skierowuje do różnych banków. Po prostu udaj się bezpośrednio do interhyp i sprawdź, czy da się to zrealizować

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

Dochód mojej dziewczyny nie jest uwzględniony w moim wpisie? ?

Nie zrozumiałem tego właściwie...

Twój dochód:
Jeśli to możliwe, nie chciałabyś działać jako kredytobiorca.

EK: 20.000 - 25.000 euro (lokata terminowa)

...myślałem, że masz dochód w wysokości 20-25 tys. euro rocznie z odsetek z konta lokaty terminowej... dlatego pytałem, czy od tej kwoty odlicza się podatek... Tak, trochę byłam zaskoczony, ale nic nie jest niemożliwe, zwłaszcza że lokata terminowa pod względem bezpieczeństwa i oprocentowania nie jest wcale złym rozwiązaniem, jeśli chce się mieć do niej dostęp w każdej chwili.

Tak, zrozumiałem dobrze, że teraz wartość własna wynosi 20-25 tys. euro. Ale oznacza to maksymalnie koszty dodatkowe...

Okej, zrozumiałem

Dokładnie, czynsz jest aktualnym czynszem za nasze mieszkanie. Zostanie odjęty od finansowania!

Okej, również rozumiem.

Dlaczego już napisałem, spłata kredytu, kuchnia i meble, dodatkowa działalność gospodarcza, którą prowadziłem na własną rękę... Pomijając fakt, że nie zarabiam tak od 12 lat (zacząłem od małego ? ).

Ale teraz jesteś zatrudniona na stałe? @ Wynagrodzenie... Czy dochody nie są związane z pracą na własny rachunek?

Krótko na informację, ponieważ to jest bardzo aktualne.
Mój wynik wynosi 91,66%
Na pewno nie jest notą AAA, ale cóż...
Szczerze mówiąc, to dość słaby wynik, chociaż może wyglądać inaczej, ale to wynika z zakończonego wpisu w rejestrze SCHUFA.
Ogólnie rzecz biorąc, nie martwiłbym się o SCHUFA (wszystko jest zakończone), ponieważ nieruchomość + dochód są również odpowiedzialnością i zabezpieczeniem. Jednak oczywiście trzeba zdać sobie sprawę, że ze względu na zakończony wpis w rejestrze SCHUFA odsetki będą wyższe, niż gdyby go nie było... dlatego dobrze byłoby poczekać, aż po 3 latach zostanie on usunięty.
I aby przejść do sedna, z tobą i twoją dziewczyną (jeśli oboje pracujecie na etacie, a nie na własny rachunek), nie widzę problemu z uzyskaniem finansowania tego kredytu. Oczywiście wiele czynników o tym decyduje, więc nigdy nie można być tego pewnym w 100%.
Ogólnie mógłbym ci zalecić zawieszenie 400 euro czynszu na miesiąc składania wniosku kredytowego... Bank nie będzie zbytnio brał pod uwagę 400 euro przychodu z czynszu, gdyż może on zakończyć się każdego dnia... jednocześnie 400 euro będzie brakować w dostępnym budżecie twojej dziewczyny na miesiąc i bank również nie będzie tego uwzględniał. Myślę, że znajdziecie w tym przypadku prywatne rozwiązanie bilansowe. Ale proszę, nie po prostu nie podawać tych informacji i dalej przekazywać te środki, to byłoby oszustwem... Przelew lub umowa najmu musi rzeczywiście zostać zakończona w tym czasie... co zrobicie potem, to wasza sprawa i nikt wam nie będzie wtrącał się w to.
Ważne: Oczywiście tylko w przypadku wspólnego złożenia wniosku o kredyt. Jeśli chcesz złożyć wniosek samodzielnie, to oczywiście podaj dochód z czynszu... nawet drobnostka może robić kuku!
Jeśli chodzi o finansowanie bez twojej dziewczyny... cóż... uważam, że jest to możliwe, ale niech moja ręka teraz nie idzie za to w ogień!
Pozdrawiam escorpio

Hey,

Źle to zrozumiałem...

...myślałem, że ma dochód 20-25 tys. euro rocznie z odsetek z konta oszczędnościowego... dlatego pytałem, czy od tego pobierane są jeszcze jakieś podatki... I tak, byłem trochę zdziwiony ale nic nie jest niemożliwe, zwłaszcza że jeśli chodzi o bezpieczeństwo i wynagrodzenie, konto oszczędnościowe nie jest takie złe, jeśli chce się mieć do niego dostęp w każdej chwili.

:-) Nie do końca, ma 1 500 euro netto/miesiąc.

Cytat Escorpio

Czy jesteś teraz na stałe zatrudniony? @ Wypłata... Czy dochody nie są z działalności wolnej lub samodzielnej?

Będę używać po prostu Duzego :-) Jestem zatrudniony na stałe od 12 lat, prowadzenie działalności było próbą założenia drugiego źródła dochodu. Przy czym wszystko sfinansowane własnym kapitałem.

Cytat Escorpio

To szczerze mówiąc już dosyć słaby wynik, nawet jeśli wygląda inaczej, ale to wynika z zakończonego wpisu w rejestrze dłużników.

Ogólnie mówiąc, nie martwiłbym się zbytnio o rejestr dłużników (gdy wszystko jest zakończone), ponieważ nieruchomość + dochód są również zabezpieczeniem. Ale oczywistością jest, że zakończony wpis w rejestrze dłużników zwiększa oprocentowanie, niż gdyby go nie było... dlatego dobrze byłoby poczekać, aż po upływie 3 lat wpis zostanie usunięty.

Tak, jeśli sobie uświadomię, że z 3% (słownie trzy) jestem już zadowolony...
Niestety znaleźliśmy nasz wymarzony Dom i czekanie będzie trudne, chyba że bank nas do tego zmusi.

Cytat Escorpio

Aby przejść do sedna, z twoją dziewczyną razem (o ile oboje macie umowę o pracę, a nie prowadzicie działalności), nie widzę problemu w uzyskaniu finansowania tego kredytu. Oczywiście wiele czynników odgrywa rolę, więc nigdy nie można tego powiedzieć z pewnością w 100%.

Ogólnie zaleciłbym ci wstrzymanie 400 euro miesięcznej opłaty najmu na miesiąc złożenia wniosku kredytowego... Bank nie będzie bardzo zainteresowany 400 euro dochodu z najmu, gdyż mogą one skończyć się każdego dnia... jednocześnie, oczywiście, te 400 euro będą brakować w miesięcznej kwocie dostępnej dla twojej dziewczyny, co sprawi, że bank również nie będzie mógł tego uwzględnić. Myślę, że znajdziecie prywatnie inne sposoby rozliczenia. Ale proszę, nie po prostu nie podawać tego i nadal przekazywać pieniądze, to byłoby oszustwo... przelew lub umowa najmu muszą być faktycznie zakończone w tym czasie... co robicie potem, to wasza sprawa i nikt nie może wam się w to mieszać.
Ważne: Oczywiście tylko, jeśli składacie wniosek o kredyt razem. Jeśli chcesz złożyć go samodzielnie, oczywiście podaj dochody z najmu... Małe kroczki też coś znaczą!

Dzięki za informacje. Za te 400 euro nie ma umowy najmu, tylko są one przesyłane na moje konto przez moją dziewczynę (striktnie ściśle lewa kieszeń / prawa kieszeń) ale bankowi to chyba obojętne.

Cytat Escorpio

Jeśli chodzi o finansowanie bez twojej dziewczyny... hm... uważam to za możliwe ale na obecnie nie stawiałbym na to głowy!

Pozdrowienia Escorpio.

Dzięki, raczej nie podejmiemy ryzyka, ponieważ dzisiaj obejrzeliśmy nasz wymarzony Dom i jeśli ekspert ds. wyceny nieruchomości wyrazi zgodę, chcielibyśmy go kupić...

Pozdrawiamy
Zakup Domu32

Napisany przez Latinl
Cześć, muszę niestety sprzeciwić się. Przy ocenie kredytowej zapytanie do Schufy ma bardzo duże znaczenie. Dlatego moja rada to najpierw skonsultować się w banku domowym / biurze pośrednictwa. Niektórzy już doświadczyli niemiłego zaskoczenia.

Cześć, muszę niestety sprzeciwić się escorpio. W ocenie zdolności kredytowej ważne jest wysokie znaczenie zapytania w Schufa. Dlatego moja wskazówka - najpierw porozmawiaj ze swoim bankiem / pośrednikiem. Niektórzy już doświadczyli niemiłego zaskoczenia.

Dzięki Latinl,

jutro porozmawiam z pośrednikami. A jeśli istnieje iskierka konkretnych nadziei, pójdę z rzeczoznawcą przez cały Dom.
Czy ktoś ma tutaj jakiś typ na rozsądnego pośrednika, który zna się na trudnych przypadkach?

Najgorsze, co może się wydarzyć, to otrzymanie odmowy finansowania po tym, jak wydało się kilkaset euro na rzeczoznawcę. To jednak osobiste ryzyko, jakie byłbym gotów podjąć.

Pozdrawiam
KupującyDom32

Napisany przez Latinl
Ja zrobiłbym to inaczej. Jeśli masz dokumenty dotyczące nieruchomości, to polecam sprawdzić swoją sytuację. Nie podejmujesz tam żadnych zobowiązań finansowych... jeśli wszystko jest w porządku, to możesz iść z tym do banku

Cześć wszystkim,

teraz po dłuższym czasie znów się zgłaszam. Niestety pośrednik finansowy nie okazał się zbyt godny zaufania i pozostawił mnie - prawdopodobnie z powodu braku prowizji - na lodzie. Dom już nie jest dostępny, ale teraz po krótkiej przerwie znowu mam ochotę i możliwość poszukiwania nieruchomości.

Niezbyt wiele zmieniło się w warunkach. Moje dochody obecnie wynoszą około 3.050 euro miesięcznie, a kapitał własny to około 30.000 euro. Usunięty wpis w rejestrze dłużników będzie miał 3 lata za 3 dni, ale najprawdopodobniej pozostanie do końca roku.

Pozostaje więc pytanie, czy możliwe jest uzyskanie finansowania w tych warunkach? Czy ktoś zna pośrednika finansowego, który mógłby się mną zająć?

Pozdrowienia,
ZakupDomu32

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Pierwszym kontaktem powinien być Twój bank domowy. Zna Cię dobrze.

Napisany przez Ferhat1181
hmm... to nie powinno być problemem
ani nie widzę tu w ogóle żadnego problemu

Napisany przez Iudexx
Cześć Hauskauf32,

Jestem pośrednikiem prohyp (siostrzaną interhyp). Według moich doświadczeń, po upływie trzech lat wpis powinien zostać usunięty. Dlatego finansowanie ogólnie jest możliwe. Jednak każdy pośrednik lub bank potrzebuje bardziej szczegółowych informacji od ciebie, aby ocenić nieruchomość lub ciebie. Mogę ci w tym pomóc. Jeśli chcesz, skontaktuj się ze mną krótko.

W poszukiwaniu nieruchomości mogę również pomóc. Mam sieć agentów nieruchomości, która na pewno znajdzie dla ciebie odpowiednią nieruchomość albo ją wybuduje.

Pozdrawiam, iudexx

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Zauważyłem, że pośrednicy zazwyczaj mogą robić wszystko, ponieważ nie pożyczają swoich własnych pieniędzy. Dlatego pośrednicy widzą w każdym zainteresowanym osobie możliwość zarobienia prowizji. To, czy zainteresowany później zbankrutuje, bo po prostu za ciasno policzył, jest dla nich obojętne, ponieważ to pieniądze banku.

Napisany przez Iudexx
W każdej branży są oczywiście czarne owce, ale nie można wrzucać wszystkich do jednego worka. Jeśli pośrednik wykonuje dobrą pracę, zasługuje również na swoją prowizję. Każdy pośrednik ponosi odpowiedzialność wobec swojego klienta, dlatego konieczne jest dokładne ustalenie, czy finansowanie jest możliwe. Zgodnie z zasadami Basel II banki są zobowiązane do zaostrzonej kontroli swoich klientów i ustalenia możliwości płatności.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata