Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Kiedy można w Niemczech płacić kartą kredytową w dyskoncie?

Napisany przez ADMCI4
Kiedy niedawno robiłem zakupy w Lidlu podczas wakacji we Francji, byłem zaskoczony, że można tam płacić kartami MasterCard i Visa.
Super, pomyślałem. Tutaj w Niemczech, z tego co wiem, nie można płacić kartą kredytową w żadnym dyskoncie. Dlaczego istnieje ta różnica? Przecież żyjemy w zjednoczonej Europie, więc powinno być możliwe, żeby w tych samych sklepach w różnych krajach można było płacić jednolicie. Czy istnieje więc sensowny powód, dlaczego to w Niemczech nie jest możliwe?

Napisany przez Doso
W Niemczech panuje bardzo ostra konkurencja w handlu detalicznym artykułami spożywczymi. Marże są bardzo niskie. Przy płatnościach kartami kredytowymi zawsze pobierane są kilkuprocentowe opłaty. W innych krajach jest to już uwzględnione w cenach i dlatego nie stanowi problemu. W Niemczech konkurencja jest tak zacięta, że te koszty nie mogą być po prostu przerzucane na klientów, ponieważ ci zaczną robić zakupy gdzie indziej.

Napisany przez 2Escorpio

W Niemczech panuje bardzo zacięta konkurencja w handlu detalicznym artykułami spożywczymi. Marże są bardzo niskie. Przy płatnościach kartą kredytową prowizje są zawsze pobierane w wysokości kilku procent. W innych krajach jest to już uwzględnione w cenach i nie stanowi to problemu. W Niemczech konkurencja jest tak zacięta, że tych kosztów nie można po prostu przerzucić na klientów, ponieważ ci zaczną robić zakupy gdzie indziej.

To zasadniczo prawda, ale w innych krajach często jest dwa systemy w jednej karcie.

W Niemczech w naszych kartach EC mamy zintegrowany system Girocard (następca EC Cash) oraz inny system dla transakcji zagranicznych... często jest to Maestro, VPay lub Cirrus.

W przypadku Francji, w karcie bankowej Carte bleue jest zintegrowany krajowy system oraz system dla transakcji zagranicznych. Jednak zamiast Maestro i innych, Francuzi mają zintegrowane karty Visa lub Mastercard w różnych wersjach (kredytowa, debetowa).

Kiedy dokonuje się płatności kartą bankową / EC, zawsze najpierw działa krajowy system. Oznacza to, że w Niemczech wielu sprzedawców akceptuje karty EC (Girocard) oraz Maestro... w takim przypadku rozlicza się za pomocą Girocard, co jest tańsze dla sprzedawcy.

W przypadku Francji jest podobnie, sprzedawcy korzystają z systemu Carte bleue, a nie z Visa / Mastercard, co sprawia, że opłaty za transakcje są znacznie niższe.

Oczywiście są również kraje, takie jak np. Stany Zjednoczone, które korzystają z jednego systemu (Visa / Mastercard), ale tam opłaty za transakcje są znacznie tańsze niż w innych krajach.

Pozdrawiam, escorpio

Napisany przez theFloyd
Nie widzę sensu płacenia w Niemczech kartą kredytową.
Wręcz przeciwnie. Karta debetowa zapewnia mi nawet więcej ochrony.
Załóżmy, że karta kredytowa zostanie skradziona. Złodziej robi zakupy w internecie, więc posiadacz karty kredytowej ponosi odpowiedzialność do 100 euro. Tak postanowiła UE.
Niektóre banki zrezygnują jednak z tego obciążenia. Ale zwłaszcza banki internetowe na tym trwają, mogę powiedzieć z doświadczenia.
W każdym razie, w przypadku utraty karty kredytowej można wyrządzić większe szkody niż w przypadku utraty karty debetowej.

Napisany przez 2Escorpio

Nie widzę sensu płacenia kartą kredytową w Niemczech.
Wręcz przeciwnie. Karta debetowa (EC-Karte) oferuje mi nawet większe zabezpieczenie.
Załóżmy, że ktoś ukradnie kartę kredytową. Złodziej dokonuje zakupów w internecie, w efekcie posiadacz karty kredytowej odpowiada za 100 euro. Tak tego wymaga UE.
Niektóre banki wyłączają tę odpowiedzialność. Jednakże zwłaszcza banki internetowe (Direct-Banken) nalegają na tym, mogę to potwierdzić na podstawie własnego doświadczenia.
Tak czy inaczej, za pomocą skradzionej karty kredytowej można wyrządzić większe szkody niż w przypadku karty debetowej (EC-Karte).

Hej,

średnio odpowiedzialność przy kartach kredytowych wynosi 50 euro za każdy przypadek.

W przeciwieństwie do karty kredytowej, karta debetowa (EC Karte) nie oferuje ubezpieczenia, które pokryje szkody! Tylko obciążenia mogą być odwoływane, a kwota pieniężna zostanie zwrócona, jeśli można udowodnić, że karta debetowa została skopiowana przez bankomat... w innych przypadkach, posiadacz konta odpowiada w 100%.

Kolejną dużą wadą karty EC jest to... że nie można jej zablokować dla obciążeń w przypadku zgubienia lub nadużycia.

Ponadto złodziej posiada jednocześnie dane konta z kartą debetową i może również dokonywać nadużyć internetowo... czego nie można zablokować, a konieczne będzie każdorazowe cofnięcie płatności przez bank... W razie potrzeby należy wnioskować o nowy numer konta, co może być uciążliwe w przypadku konta osobistego (Girokonto).

W mojej ocenie, karta kredytowa jest najbezpieczniejszym środkiem płatniczym dla klienta... nawet jeśli częściej pada ofiarą oszustwa niż karta debetowa... co oczywiście wynika z popularności.

Pozdrawiam, esco

Ps.: Jeśli ktoś opróżni ci konto (karta EC), wszystko zostaje zabrane... jeśli ktoś opróżni ci kartę kredytową, przynajmniej nadal masz pieniądze na swoim koncie bieżącym

Napisany przez theFloyd
No cóż, nawet jeśli to miało być 50 euro... Jeśli zgubię moją kartę debetową i ktoś dokona zakupów w internecie. To nie ponoszę żadnej odpowiedzialności finansowej. Po prostu, jak sam/a napisałeś/aś, odbieram przelew. Jednak jeśli pozostawię swoją kartę kredytową gdzieś / ją zgubię. Wtedy ponoszę odpowiedzialność w wysokości 100 lub także 50,00 euro. Resztę pokrywa wspomniane ubezpieczenie. Dlatego nie rozumiem, dlaczego karta kredytowa miałaby być bezpieczniejsza?

Napisany przez 2Escorpio
[cytat=theFloyd">
Dlatego nie rozumiem, dlaczego karta kredytowa miałaby być bezpieczniejsza?
[/cytat]
Już to wyjaśniłem.

Karta debetowa:
Obciążenia zerowa odpowiedzialność za euro
Płatności kartą PIN, np. jeśli numer PIN został podsłuchany, odpowiedzialność w wysokości 100% chociaż, jeśli udowodnione jest, że bankomat był celowo zmanipulowany, a karta / PIN zostały skopiowane / podsłuchane.

Karta kredytowa:
Bez względu na rodzaj płatności... odpowiedzialność zależy od banku / dostawcy karty od zera do 100 euro.

Wniosek: Jeśli ktoś opróżni twój rachunek bieżący, bo jakoś podsłuchał numer PIN (poza manipulacją w bankomacie)... ponosisz 100% szkody, a bank zazwyczaj nie zwraca ani grosza.

Ponadto... Bankomat to nie terminal u handlowca... więc jeśli karta debetowa zostanie skopiowana i wykorzystana przy terminalu (płatności PIN), także ponosisz 100% odpowiedzialności.

Bank ponosi tylko koszty związane z manipulacjami w bankomatach. A także obciążenie za obciążenia kartą debetową, ale to koszty ponosi handlowiec.

Napisany przez theFloyd
To nie do końca poprawne. Porównujesz dwa różne skrajne przypadki.
Faktem jest: W handlu internetowym karta kredytowa jest znacznie mniej bezpieczna.
Faktem jest również: Z samą kartą kredytową można wyrządzić większą szkodę niż z samą kartą debetową.
Chyba że: Złodziej karty debetowej ma również twój kod PIN lub TAN. Ale to już skrajny przypadek.
W Niemczech w 2011 roku występowało więcej przypadków oszustw związanych z kartami kredytowymi niż z kartami debetowymi. To może być dla ciebie zaskakujące, biorąc pod uwagę, że według twojej tezy karta kredytowa jest bezpieczniejsza.
Dodatkowo warto zauważyć, że w Niemczech karty kredytowe są znacznie mniej popularne niż karty debetowe.

Napisany przez 2Escorpio

To nie do końca prawda. Porównujesz dwa różne skrajne przypadki.
Faktem jest: W handlu internetowym karta kredytowa jest znacznie mniej bezpieczna.
Faktem jest również: Z samą kartą kredytową można zrobić większe szkody niż z samą kartą debetową.
Chyba że złodziej karty debetowej ma także Twój PIN lub TAN. Ale to byłoby skrajne.
W Niemczech w 2011 roku było więcej oszustw/kradzieży kart kredytowych niż kart debetowych. To powinno Cię bardzo zdziwić. Ponieważ Twierdzisz, że karta kredytowa jest bezpieczniejsza.
Dodatkowo należy pamiętać: Karta kredytowa w Niemczech jest znacznie mniej popularna niż karta debetowa.

I po raz drugi muszę się powtórzyć... gdybyś czytał wpisy dokładnie, wszystko byłoby znacznie łatwiejsze!

W mojej opinii karta kredytowa jest dla klienta najbezpieczniejszym środkiem płatniczym... nawet jeśli częściej padają jej ofiarą oszustwa niż w przypadku karty debetowej...

Jasno powiedziałem to, co napisałeś w swoim ostatnim wpisie... karta kredytowa jest częstszym celem oszustw niż karta debetowa... JEDNAK dla klienta bezpieczeństwo jest zagwarantowane przy użyciu karty kredytowej we WSZYSTKICH transakcjach, a pozostaje jedynie udział własny w wysokości od 0 do 100 euro dla posiadacza karty.

Karta debetowa nie jest jednak w pełni ubezpieczona i jeśli ktoś skopiował Twoją kartę w sklepie i opróżnił Twoje konto... wszystko zostaje skradzione i bank nie wypłaci ani grosza... to się nie przydarzy z kartą kredytową!

A co powiedzieć o tym skrajnym twierdzeniu? Co ma powiedzieć doradca bankowy swojemu klientowi, gdy coś takiego się zdarzy

To jest skrajny przypadek, miałeś pecha?!

Zresztą to wcale nie jest skrajny przypadek, widzę to codziennie na pracy wielokrotnie i to tylko w jednym banku działającym w Niemczech.

Napisany przez theFloyd
Twoje zdanie jest mi już jasne. To lepiej, gdy coś jest ubezpieczone.

Jednak pomijasz fakt, że własna opłata w wysokości 50, 100 lub nawet 150 euro nie jest niczym nieistotnym.

Ok. 10% Niemców płaci kartą kredytową (źródło: Verbraucherzentrale NRW/2010). Niemniej jednak jest więcej przypadków oszustw niż przy użyciu karty debetowej. Jak duże jest chęć do płacenia kartą debetową? Nie mam pojęcia, ale na pewno powyżej 50%.

Ale zastanówmy się nad tym: Dlaczego karta kredytowa jest ubezpieczona, a karta debetowa nie? Już o tym rozmawialiśmy: Tak, ponieważ jest znacznie więcej przypadków oszustw, i prawdopodobnie dostawcy kart kredytowych nie mieliby żadnych szans na rynku.

Dla mnie karta kredytowa pozostaje jednym z najmniej bezpiecznych środków płatniczych w Niemczech (co potwierdzają również statystyki). Bez względu na to, czy istnieje ubezpieczenie czy nie.

Gdyby każdy bank poszedł za twoim rozumowaniem. Wtedy nie musielibyśmy już używać kodów Tan i Pin. Wystarczyłoby tylko ubezpieczenie, a wszystko byłoby bezpieczne :-)

Napisany przez 2Escorpio
Tutaj nie chodzi jednak o bank, tylko o klienta! I nie można dać klientowi wskazówki, że karta debetowa jest dla niego bezpieczniejsza w porównaniu z kartą kredytową, jeśli wcale tak nie jest.

I szczerze mówiąc... wolałbym dwukrotnie skorzystać z mojej karty kredytowej i zapłacić w ten sposób 200 euro (2x100 euro), niż raz skorzystać z mojej karty debetowej i ponieść szkodę sięgającą być może 3000 euro.

A co do zainteresowania banków zmianami dotyczącymi oszustw... firmy kart kredytowych mają kilka opcji, aby znacznie zmniejszyć oszustwa... ale z różnych powodów tego nie wprowadzają.

Napisany przez theFloyd
Ale masz swoje zdanie, a ja mam swoje. Pozostawmy to więc w tej chwili!

Napisany przez 2Escorpio

Tak czy inaczej, masz swoje zdanie, a ja mam swoje. Pozostawmy to więc tak!

To nie jest jednak kwestia zdania... Nie można dawać klientowi wskazówki, która jest lepsza dla banku, a klient musi za to zapłacić tysiące [url]euro[/url] w ramach nauki... Wskazówka musi być lepsza dla klienta!

Na przykład w pierwszym poście napisałeś...

Tak czy inaczej, utrata karty kredytowej może spowodować większe szkody niż utrata karty debetowej.

A z tego punktu widzenia jest to absolutnie błędne!

Napisany przez theFloyd
Nie, to stwierdzenie jest całkowicie poprawne. Jeśli klient zachowuje się poprawnie i zna swój PIN wyłącznie na pamięć, to nie może mu się nic złego przytrafić. W przypadku niepożądanego pobrania pieniędzy klient otrzyma 100% zwrotu. A jak już wspomniałem: Jeśli chodzi o kartę kredytową, wystarczy ją zgubić, a ktoś inny może nią zrobić zakupy. Oczywiście, ubezpieczenie, o którym mówisz, działa, ale pozostawia ono nieprzyjemny smak 100 euro wkładu własnego. Dla mnie nadal bardzo słabe!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata