Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy bez doradztwa

Napisany przez fourhamm
Dobry wieczór,
mam na imię Martina i po raz pierwszy jestem tutaj.

Budowaliśmy w 2007 roku. Całe nasze finansowanie odbyło się za pośrednictwem naszego architekta (nie mieliśmy osób kontaktu z bankiem). Uważaliśmy to za wygodne. Architekt przedstawił nam ofertę banku i model (1% spłaty, 10-letnia stała stopa) na który się zdecydowaliśmy. W przypadku finansowania dodatkowego, architekt nam polecił założenie planu budowy kapitału (40 lat- 99€/miesięcznie - suma kapitału budowlanego 20 000,-€). Od pewnego czasu zajmuję się intensywnie tym fantastycznym finansowaniem, ponieważ nasza sytuacja finansowa staje się coraz bardziej skomplikowana. Uważam uważam, że plan budowy kapitału jest niemoralny ?! Czy istnieją możliwości wypowiedzenia umowy z powodu niewłaściwego doradztwa?

Byłoby wspaniale, gdyby ktoś mógł pomóc!
Dziękuję bardzo!

Napisany przez Latinl
To rzeczywiście miło otrzymać tutaj poradę.

Od jakiego dostawcy jest Baufi & BSV?

Napisany przez fourhamm
Dobry wieczór,
dziękujemy za zainteresowanie. Nasze finansowanie i oszczędności mieszkaniowe odbywają się za pośrednictwem PSD. Konkretnie mówiąc, są to 2 oszczędności mieszkaniowe + dodatkowe finansowanie poprzez WFA. Na początku wszystko szło całkiem nieźle. Jednak obecnie zadłużenie rośnie rocznie o około 3000 €, które spłacamy poprzez 2 kredyty. Finansowanie na początku budowy domu opierało się na pracy mojego męża i moim 12-godzinnym tygodniu pracy. Obecnie pracuję 25 godzin tygodniowo i nie możemy sobie poradzić, nawet gdy mój mąż i ja praktycznie zrezygnowaliśmy z wszelkich wydatków na siebie (ubrania, kino, itp.), co jest przerażające na przyszłość.

Byłoby miło, gdybyś/Państwo mieli jakąś radę dla nas.
Do zobaczenia

Napisany przez Spessartraeuber
Cześć fourhamm

Najlepiej byłoby wspomnieć, jakie mają dochody.
Jaki miesięczny obciążenie mają z powodu pożyczki i BSV.

Ponadto kilka dodatkowych informacji na temat BSV. 40 lat * 99€ miesięcznie = 47 520€, więc suma budowlana w wysokości 20 000€ nie może się z nią równać.

Absolutnie nie ma sensu oszczędzać w ramach BSV i jednocześnie zadłużać się w innym miejscu. Dlatego sensowne jest spojrzenie na sytuację jako całość.

Napisany przez Latinl
[Cytat] Sprzedał nam bank i model (1% spłaty, 10 lat stałe). Na uzupełnienie finansowania sprzedał nam umowę oszczędnościową budowlaną (40 lat - 99€/mies. - suma oszczędności budowlanej 20 000,-€).

Muszę stanąć w obronie PSD. Nie przekonała was do nowej budowy, ale zaoferowała finansowanie na waszą nową budowę. To zostało sprawdzone i uznane za dobre pod względem ówczesnej sytuacji finansowej. Nie mogę/wolę ocenić, czy te 99€ sprawiają trudności. Można dyskutować o konstrukcji BSV.

Jednakże widać, że zastosowano tylko 1% spłaty. Przypuszczam, że nigdy nie wykonano dodatkowej spłaty? To typowy przypadek budowania ponad stan. Wybudowana/finansowana w 2007 roku oznacza, że najwcześniej w 2017 roku możecie refinansować potencjalnie korzystnymi oprocentowaniem w celu przedłużenia ulgi finansowej.

Czy sytuacja finansowa zawsze była tak napięta?

Mogę dać tylko następujące rady.
- Być może warto wycofać BSV, czy te 99€ w miesiącu pomagają?
- Skontaktować się z PSD. Dług raty w wysokości 3 000 euro może być krytyczny. Nie czekajcie z reakcją! Bank nie potrzebuje nieruchomości do zabezpieczenia, lecz zawsze chce dobrego interesu kredytowego.
- Niestety, sprawdzić ponownie wydatki i zidentyfikować duże bloki kosztów (prąd, ubezpieczenia, hobby) lub zwiększyć przychody (podnieść godziny pracy).

Nie czekajcie zbyt długo.

Napisany przez NaTwoim13
Hej fouhamm,

z mojego punktu widzenia nie jest właściwym podejściem mówienie o nakręcaniu i błędnej/złej/braku porady w Państwa sytuacji. Faktem jest, że przeciążyli się Państwo, bądź też tak się to ukształtowało i teraz mają Państwo kłopoty. Jeśli deficyt w wysokości 3.000 euro rocznie się kumuluje, to wyraźnie nie może to być wina 99 euro, a także ta dodatkowa finansowanie było konieczne, w przeciwnym razie Dom nigdy by nie został ukończony.

Ponieważ jest to dodatkowe finansowanie, a wówczas przyznano im kredyt - przynajmniej tak to się czyta - to nie jest dodatkowa stawka oszczędnościowa, lecz spłata zobowiązania z tytułu kredytu podporządkowanego, który musi zostać spłacony, dlatego te 99 euro trzeba opłacić. Ponadto, finanse podporządkowane za pośrednictwem oszczędzania budowlanego są rozsądne i celowe. Fakt, że w ogóle była potrzebna finansowanie podporządkowane, nie powinien być zarzutem skierowanym w stronę banku, lecz ich samych oraz architektów.

Faktem jest również, że ich ówczesna sytuacja finansowa, o ile była ona otwarta i uczciwie przedstawiona i również przez nich przemyślana, pozwala na określenie zdolności kredytowej, w przeciwnym razie bank by nie zgodził się udzielić kredytu.

Myślę, że tutaj potrzebna jest merytoryczna, rzeczowa analiza faktów i sytuacji finansowej, aby przeprowadzić rozmowy z bankiem oparte na uzyskanych wiedzach i liczbach, podobnie jak z innymi bankami, aby refinansowanie z mniejszymi obciążeniami była możliwe i mogła poprawić sytuację bądź ją uregulować.

Zaczęli - nawet jeśli z mojego punktu widzenia z nieprawidłowym podejściem - ale zrobili to, inaczej nie zwracaliby się tutaj niejawnie o pomoc.

Napisany przez chief_wiggum
Jak można sfinalizować finansowanie budowy bez konsultacji? Czy nie ma tutaj wymagań dotyczących prowadzenia protokołów konsultacyjnych przez bank?

Napisany przez Latinl

Jak można zakończyć finansowanie budowy bez konsultacji? Czy nie ma tutaj żadnych protokołów konsultacyjnych wymaganych przez bank?

Cześć

Myślę, że to jest subiektywne spojrzenie osoby rozpoczynającej wątek. Jeśli coś pójdzie nie tak, oznacza to, że nigdy nie otrzymała właściwej lub dobrej porady.

Napisany przez Linde
Cześć wszystkim,
Jestem całkowicie z moimi poprzednikami!!! Ledwo mogłem uwierzyć w to, co czytam tutaj. Już tytuł tematu Finansowanie budowy bez doradztwa wywołał we mnie zdziwienie.
Nie potrafię zrozumieć, jak można to zrobić.
W takiej sytuacji zalecam wam skorzystanie z usług specjalisty od finansowania budowy. I nie polegajcie jedynie na radach z forum!!
Życzę wam powodzenia w przyszłości.

L.

Napisany przez fourhamm
Halllo,
erst einmal allen ein Danke für die Beiträge.
Natürlich habt ihr Recht, das wir einen Teil der Misere selbst verschuldet haben. Die Nachfinanzierung wurde nötig, weil unser Architekt z.B. die Erstellung des Aussenbereich (Garten, Parkflächen, Entwässerung, etc. mit gerade einmal 7000.-€ angegeben hat, tatsächlich wurden es incl.Anschlüssen und nur mit Eigenleistungen etwa. 15000.-, ebenso wurde aus der 8000.-€ Garage später 14000.-€. Er hat alles so plausibel aufgelistet- wir haben ihm geglaubt...
Natürlich mußten und haben wir unsere Einkünfte dem Architekten gegenüber ehrlich dargelegt, der alles weitere mit der Bank veranlasst hat.
Mit der PSD hatten wir nur leider nie persönlich Kontakt, alles lief ausnahmslos über den Architekten. Wir haben auch noch bei 4 anderen Institutionen eine Finanzierungsanfrage gestellt. Überall gab es grünes Licht, doch die PSD war, die günstigste.

Die eigentliche Finanzierung + Nachfinanzierung wäre wahrscheinlich auch gar nicht so das Problem (ca.1500.-€ bei mind.3200.-€ Einkünften). Sondern, die Schönrechnerei unseres Architekten bei den Nebenkosten u. bei den Lebenshaltungskosten für 4 Personen...
(Strom, Gas, Grundsteuer, Abwasser, Müll,LV-zur Absicherung, ..).liegen über 45% höher als er damals berechnet hat.
Wir haben viele zusätzliche Kosten aufgebracht ( u.a. höhere Kosten für die Grundbucheintragung(1 1/2x), Vermesser(3 1/2x soviel wie vom Archit. berechnet) etc.
Ja, wir waren naiv, wenn man das erste Mal baut, kennt man die ganzen Preise halt nicht.
Trotzdem möchten wir noch ein paar Ideen von euch sammeln, wie wir unsere finanzielle Situation ändern können.
Wir wollen an unserer Situation einiges ändern, bevor wir uns richtig Überschulden.
Danke für eure Tipps!
LG

Napisany przez fourhamm
...polegać na swoim architekcie, który pracuje w branży od około 25 lat i cieszy się dobrą opinią....Jeśli nawet on nie zna rzeczywistych kosztów, to kto... Przemyślane, prawda...

Napisany przez fourhamm
99.-€ nie zrujnują nas całkowicie, ale to, że mam wpłacić około 47000.-€ do BSV, z którego otrzymaliśmy 20000.-€, nie chce mi się wierzyć... Uważam to za lichwę...

Napisany przez fourhamm
...nie miało wiele wspólnego z subiektywnym podejściem, bardziej związane było z zaufaniem do naszego architekta i naszą naiwnością...

Napisany przez Latinl

Halllo,
erst einmal allen ein Danke für die Beiträge.
Natürlich habt ihr Recht, das wir einen Teil der Misere selbst verschuldet haben. Die Nachfinanzierung wurde nötig, weil unser Architekt z.B. die Erstellung des Aussenbereich (Garten, Parkflächen, Entwässerung, etc. mit gerade einmal 7000.-€ angegeben hat, tatsächlich wurden es incl.Anschlüssen und nur mit Eigenleistungen etwa. 15000.-, ebenso wurde aus der 8000.-€ Garage später 14000.-€. Er hat alles so plausibel aufgelistet- wir haben ihm geglaubt...
Natürlich mußten und haben wir unsere Einkünfte dem Architekten gegenüber ehrlich dargelegt, der alles weitere mit der Bank veranlasst hat.
Mit der PSD hatten wir nur leider nie persönlich Kontakt, alles lief ausnahmslos über den Architekten. Wir haben auch noch bei 4 anderen Institutionen eine Finanzierungsanfrage gestellt. Überall gab es grünes Licht, doch die PSD war, die günstigste.

Die eigentliche Finanzierung + Nachfinanzierung wäre wahrscheinlich auch gar nicht so das Problem (ca.1500.-€ bei mind.3200.-€ Einkünften). Sondern, die Schönrechnerei unseres Architekten bei den Nebenkosten u. bei den Lebenshaltungskosten für 4 Personen...
(Strom, Gas, Grundsteuer, Abwasser, Müll,LV-zur Absicherung, ..).liegen über 45% höher als er damals berechnet hat.
Wir haben viele zusätzliche Kosten aufgebracht ( u.a. höhere Kosten für die Grundbucheintragung(1 1/2x), Vermesser(3 1/2x soviel wie vom Archit. berechnet) etc.
Ja, wir waren naiv, wenn man das erste Mal baut, kennt man die ganzen Preise halt nicht.
Trotzdem möchten wir noch ein paar Ideen von euch sammeln, wie wir unsere finanzielle Situation ändern können.
Wir wollen an unserer Situation einiges ändern, bevor wir uns richtig Überschulden.
Danke für eure Tipps!
LG

Hallo

wenn ich das wieder lese Ein Architekt der als Vermittler auftritt, eine satte Provision kassiert und keine Ahnung hat

Gehen Sie zum Metzger um ein Stück Käse zu kaufen

Also entweder kontaktieren Sie den Architketen ( der wird ihnen eh nicht helfen) oder Sie bringen Ihre Finanzen in Ordnung und melden sich bei der Bank !

Viel Erfolg

Napisany przez NaTwoim13
Jaka waluta, obecny dług, stoi naprzeciw 1500 euro miesięcznego obciążenia?

Napisany przez tnt

... ale to, że mam wpłacić około 47000.-€ na BSV, z którego otrzymaliśmy 20000.-, to nie mieści mi się w głowie...

Jak takie rzeczy się dzieją, to też by mnie ciekawiło.

Napisany przez Christoph1983

Ale piękniejsze obliczenia naszego architekta dotyczące kosztów dodatkowych i kosztów utrzymania dla 4 osób...
(prąd, gaz, podatki gruntowe, ścieki, śmieci, ubezpieczenie na życie, ..) są o ponad 45% wyższe niż obliczył wtedy.

Pozdrawiam

Czy dobrze rozumiem? Dałeś swojemu architektowi obliczyć plan finansowy dla rodziny? Jeśli tak: niesamowite!
Czy kiedykolwiek próbowaliście sami zastanowić się, jakie koszty trzeba pokryć w ciągu lat dla rodziny?

Napisany przez Linde
Wow, nie polepszy mi się nawet po przeczytaniu tego! Niewiarygodne! Mam nadzieję, że wyciągnęliście z tego wnioski na przyszłość. Wiele osób ma już bóle brzucha, gdy zawiera się dzisiaj finansowanie budowy w internecie - kontrowersyjny temat - a wy oddaliście WSZYSTKO w ręce architekta. No cóż, nie będę zagłębiać się bardziej, bo niestety teraz i tak już nic nie zmieni. Naprawdę ciekawi mnie reakcja waszego architekta na to wszystko!!! Wygląda na to, że nie ma pojęcia o poprawnych kalkulacjach... Co on na to? W końcu to on ponosi odpowiedzialność za sytuację finansową. Ale tym razem lepiej skorzystajcie z pomocy specjalisty, doradcy finansowego! Życzę wam szybkiego znalezienia rozwiązania. Wesołych Świąt! Linde

Napisany przez Leroy
Jeśli architekt już stworzył plan finansowy, załatwił finansowanie i dodatkowo zadbał o zabezpieczenie rodziny,
to ja od jutra też planuję budowę !!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata