- pn lut 05, 2007 8:18 pm
W PSP jestem od 10.04. Obecnie jest 52% w plusie. Płaci, jak wszystkie inne nieruchomości, dobrą dywidendę. PSP ma ostatnio trudności z rozpoczęciem. 70,50 byłby dobrym punktem wejścia. PSP był przez długi czas w równowadze z SPS. Obecnie SPS (Swiss Prime Site) jest znacznie wyżej (zamknął dzisiaj na 75,75). Mimo że przez ostatni rok radził sobie bardzo słabo, choć wszędzie podniecał. Mam jeszcze 3 inne nieruchomości (Züblin, Intershop, Allreal). Wszystkie nieruchomości miały na koniec roku udział w moim portfelu w wysokości 7,2%. F&W ostatnio stwierdziło, że lepiej byłoby mieć co najmniej 15%.
Trzymam te papiery: jako źródło dywidendy, lepiej łagodzą większe spadki na giełdzie i jako zastępstwo nieruchomości. Stawiam na długoterminowe trzymanie. Przy inwestycjach długoterminowych punkt wejścia nie gra tak dużej roli.
Nie mogę jednak polecić swojego portfela nieruchomości innym uczestnikom forum, ponieważ jest zbyt skoncentrowany na CH. Właściwie powinien być urozmaicony zagranicznymi papierami, które czasami lepiej się rozwijają i wypłacają także świetne dywidendy.
Heinz