Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Platności alimentacyjne dla byłego partnera?

Napisany przez PiaB
Cześć,

właśnie mamy do czynienia z dość nietypową sytuacją w mojej rodzinie.
Właśnie rozstali się dwaj małżonkowie, na razie tylko pod względem fizycznym, ale prawdopodobnie kwestia czasu, kiedy zdecydują się na rozwód.

Teraz moje pytanie brzmi: Czy po rozwodzie partner zarabiający więcej musi płacić alimenty drugiej osobie? Nawet jeśli tylko przez krótki okres czasu, czy zależy to od różnych czynników?

Dziękuję za pomocne odpowiedzi.

Pozdrowienia, PiaB

Napisany przez 2Bolitho
W zasadzie tak. Ale czy w ogóle i ile dokładnie zależy od wielu czynników. Ogólnie rzecz biorąc, dochód netto jest najpierw obniżany o niewielką kwotę wolną, aby lepiej zarabiający mieli zachętę do dalszej pracy. Następnie odlicza się alimenty na dzieci. Albo dokładnie odwrotnie, nie jestem teraz pewien. Reszta jest dodawana do dochodu drugiego partnera i dzielona na pół. Obydwoje małżonkowie mają wtedy prawo do tej kwoty. W zależności od tego, kto zarabia więcej, musi wtedy zapłacić drugiej osobie różnicę.

Napisany przez Markus77
To może zdarzyć się, że mężczyzna musi płacić alimenty byłej żonie. (Tutaj mówi mężczyzna z doświadczeniem)
Jednak dotyczy to tylko czasu do rozwodu, albo do momentu gdy kobieta sama zarabia wystarczająco, by utrzymać się. W naszym przypadku musiałem płacić alimenty przez około rok.
Zdecydowanie poleciłbym parze rozchodzącej się tę stronę o Kokon Verfahren. Często dochodzi do sporów o alimenty.
Znajdą tam informacje dotyczące alimentów, ale także temat rozwodu ogólnie. To jest system do pokojowego rozstania. Uważam, że szczególnie kiedy w grę wchodzą dzieci, powinno się to zrobić dla nich!

Napisany przez Dahut
To również zależy od tego, jak długo para była małżeństwem.
Według wcześniejszego prawa partnerowi, który nie pracował, może być przysługiwać alimenty dożywotnie. Jednak kilka lat temu to się zmieniło. Teraz oczekuje się, że partner niepracujący sam będzie odpowiadał za swoje utrzymanie, chyba że są dzieci, które trzeba opiekować w domu.

Prawo małżeństw i rozwodów jest zbyt skomplikowane dla zwykłych ludzi bez odpowiedniego wykształcenia, dlatego lepiej trzymać się od tego z dala. ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata