Simona pisze:
Solon?-
Pozdrowienia,
Simona
Spójrz na to 25 kwietnia, gdy będzie można zobaczyć nowy materiał. Albo wcześniej, gdy zacznie mi być nudno. Zasadniczo raczej nie. Dział Energii Odnowy dla dużych elektrowni może być interesujący. Ale... Solon to przede wszystkim producent modułów, których jest jak piasku nad morzem. Wszystko zależy od jakości piasku. :lol:
Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że wychodzą z Niemiec zbyt wolno. Ocena ONVISTA zachęca mnie jednak do dokładniejszego zbadania.
QCE - obszar z ogniwami - byłby właściwym działem. To, co leży przed nim, czyli krzem, jest bardzo niepewne, ponieważ ceny krzemu będą w ciągu następnych lat pod dużą presją. To, co następuje potem, to producenci modułów, których jest za dużo.
Mam jeszcze mój chiński niskobudżetowy dostawca - STP - który dostarcza ogniwa i moduły. Mam też jeszcze Solarworld. Nie jestem jednak pewien, czy cała paleta jest tak dobra...
Widzi się to również w moim najnowszym nabytku MBTN, głębokość techniczna na początku całego łańcucha wartości robi różnicę.
W każdym razie, obecnie branża solarna to raczej sprawa handlowa. Niemniej jednak dobrze jest nie lekceważyć fundamentalnych rzeczy. Dla efektywnych inwestycji trzeba chyba szukać nisz.