Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Kryteria wyłączenia w ubezpieczeniu spłaty kredytu

Napisany przez Joschpeter
Cześć tutaj na forum,

Mam następujący problem:

Mój teść w dniu 01.02.2011 roku zawarł kredyt samochodowy z ubezpieczeniem na wypadek pozostałej kwoty zadłużenia. Około 2 tygodnie temu otrzymał on wstrząsającą diagnozę raka w stadium końcowym i został wypuszczony do domu, aby umrzeć. Przeczytałem teraz dokumenty jego ubezpieczenia na wypadek pozostałej kwoty zadłużenia i nie potrafię zrozumieć tekstu. To ubezpieczenie na wypadek pozostałej kwoty zadłużenia obejmuje ryzyko śmierci, wypadku oraz niezdolności do pracy. W wyłączeniach świadczeń wymienione jest:

...z ubezpieczenia są wyłączone:
- Przypadek ubezpieczeniowy, który nastąpi w ciągu 24 miesięcy od daty zawarcia umowy i który jest spowodowany poważną chorobą, np. rakiem, która została leczona już rok przed zawarciem umowy.

I właśnie tutaj tkwi mój problem. Tak, mój teść zachorował na raka w ciągu 24 miesięcy, ale nie, ta choroba nie była leczona przed zawarciem umowy. Niestety, można przewidzieć, że mój teść umrze w ciągu najbliższych tygodni. Czy w takim przypadku ubezpieczenie na wypadek pozostałej kwoty zadłużenia zadziała?

Pozdrawiam,
Joschpeter

Napisany przez Ravemaster84
Nie jestem ekspertem, ale aby świadczenie ubezpieczeniowe mogło zostać wyłączone, konieczne są spełnione 2 warunki:
- Zgłoszenie szkody ubezpieczeniowej w ciągu 24 miesięcy od zawarcia umowy (spełnione)
- Diagnoza w ciągu 12 miesięcy przed zawarciem umowy (niespełnione)

Dlatego w tym przypadku powinno obowiązywać ubezpieczenie. Jednakże prawdopodobnie będzie wymagana dokumentacja medyczna itp. Bowiem rak nie pojawia się z dnia na dzień (tak to zobaczy ten, kto musi płacić).

W każdym razie życzę wszystkiego najlepszego i dużo siły na nadchodzący trudny okres.

Napisany przez tequila
RSV w tym przypadku oznacza ubezpieczenie na życie zabezpieczające przed ryzykiem. Zazwyczaj trzeba wypełnić pytania dotyczące stanu zdrowia.
Jeśli choroba wtedy nie była znana, nie trzeba było jej zgłaszać. W związku z tym ubezpieczyciel jest zobowiązany do wypłaty świadczenia.
Jeśli ubezpieczyciel uważa, że informacje w wniosku nie są zgodne z prawdą, musi udowodnić to.
Zaś w wniosku można odpowiadać tylko na to, o co pyta ubezpieczyciel.

Napisany przez Joschpeter
Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Właśnie dzwoniłem do ubezpieczyciela. Powiedzieli, że w razie śmierci ubezpieczonego wypłacą świadczenie, ale będą żądali dokumentów od lekarza potwierdzających, że mój teść nie wiedział o swojej chorobie nowotworowej w momencie zawierania umowy.

Pozdrowienia, Joschpeter

Napisany przez tequila
Cześć, nawet jeśli w takiej sytuacji na pewno masz inne rzeczy na głowie, powinieneś przewidująco poprosić o jak najszybsze przeprowadzenie kontroli przez ubezpieczyciela i o wydanie pisemnego oświadczenia, czy zostanie wypłacona kwota odszkodowania, czy nie. Dodatkowo istnieje możliwość zażądania odpowiednich dokumentów bezpośrednio od lekarza i udostępnienia ich ubezpieczycielowi. To może, ale nie musi przyspieszyć procesu. Powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata