Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania początkujące dotyczące finansowania z wykupem poprzez Bausparvertrag

Napisany przez Balkonien
Cześć wszystkim,

powoli dymią mi mózg ze względu na trudną decyzję, jak najlepiej sfinansować, chociaż sytuację wyjściową można uznać za dość korzystną. Dlatego mam nadzieję znaleźć tutaj porady i impulsy do myślenia.

Fakty:
Cena zakupu 200000€ (Dom z roku 1999, w bardzo dobrym stanie)
Suma finansowania 100000€
(pozostała kwota + NK pokrywane z własnych środków)
Dochód domowy (młode małżeństwo) około 3500€ netto, od 1.1. około 3800€ netto.
Obecnie posiadam: BSV LBS na kwotę 50.000€, oprocentowanie dodatnich środków 0,75%, oprocentowanie kredytu 1,75%, spłata 8%.
Na koncie jest oszczędzonych około 10000€.

Do tej pory kierowałem się głównie kosztami ogólnymi, zgodnie z tym najatrakcyjniejsze modele/oferty to:

kredyt + KfW 124:

kredyt 50000€
Oprocentowanie 2,62%
15 lat okresu obowiązywania oprocentowania, pozostały dług po 15 latach: 20381€
3,25% spłaty (rata 245€)
Dodatkowa spłata 10%

KfW 124 50000€
Oprocentowanie 2,15%
10 lat okresu obowiązywania oprocentowania, pozostały dług po 10 latach: 34191€
3,19% spłaty (rata 222€)
Okres spłaty 25 lat

kredyt z umozliwieniem spłaty poprzez istniejący, planowany BSV:

kredyt 100000€
Oprocentowanie 2,18%
10 lat okresu obowiązywania oprocentowania
1% spłaty (rata 265€)
10% dodatkowej spłaty
pozostanie około 89000€ dług

Jednocześnie oszczędzanie w BSV
0,75% oprocentowanie dodatnich środków
później
1,75% oprocentowanie kredytu
8% spłaty (rata 680€) przez około 7 lat

Ostatnia oferta wyróżnia się bardzo niskimi kosztami ogólnymi przy odpowiedniej stawce spłaty.
Wydaje mi się również sensowne wykorzystanie istniejącego BSV w finansowaniu domu.

Interesują mnie opinie na temat ofert oraz ogólne wskazówki, jak porównać kredyt z modelem oszczędzania w budżuarze.

Re: Pytania początkujące dotyczące finansowania z wykupem poprzez Bausparvertrag

Napisany przez Latinl
Cześć

Jak wygląda sytuacja z dwoma pożyczkami Kfw? Czy jest tam również pozostały dług.

Jeśli w ogóle, to postawiłbym BSV przeciwko pozostałemu długu z pożyczek Kfw i wydłużyłbym główną pożyczkę.

Skąd pochodzi ta oferta?

Alternatywnie po prostu znajdź pośrednika Interhyp w Google.

Nie zamieszczę linku. Niektórym młodym ludziom to nie odpowiada

Napisany przez Balkonien
Dodałem pozostały dług powyżej. Oferta pochodzi od Interhyp.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Balkonien,

jaką łączną stawkę (miesięczną kwotę odsetek i kapitału) chcieliby Państwo uzyskać?

Skąd pochodzi okres trwania 25 lat przy KfW 124?

Dlaczego zapisywac na 15 lat, jeśli chcą zostawić 10 000 euro kapitału spłaty? Przy zaciągnięciu 100 000 euro po 10 latach przy spłacie 1% mieliby Państwo około 70 000 euro pozostałego długu (biorąc pod uwagę, że KfW jest spłacane w wyższej wysokości). Przy tym pozostałym długu potrzebują Państwo około 21 000 euro na prowadzenie konta oszczędnościowego, aby kupić 50 000 euro kredytu na oszczędności budowlane w tym czasie, dzięki oszczędnościom i kredytowi na oszczędności budowlane = suma kredytu budowlanego / suma przydziału, mogą Państwo po 10 latach całkowicie spłacić kredyt.

Uważam również, że stopa procentowa na 15 lat jest zbyt wysoka przy tym pułapie, a także - jak opisano powyżej - czas wiązania oprocentowania zbyt długi i KfW zbyt drogi!

Napisany przez Balkonien
Miesięczne obciążenie nie powinno początkowo przekraczać 550€.

Jeśli dobrze rozumiem, w grę wchodziłaby kombinacja dwóch powyższych ofert. pożyczka z 10-letnim okresem obowiązywania oprocentowania + odpowiednia pożyczka KfW, a następnie po 10 latach spłacić ją z pomocą BSV.

Zresztą, żaden z nas nie ma jeszcze produktu Riester, być może istnieją jeszcze opcje.

Napisany przez Matthew Pryor
Przy okazji, żaden z nas nie ma jeszcze produktu Riester, możliwe że są jeszcze opcje.

Ta opcja istnieje ogólnie. Jednak pojawia się pytanie, na ile kwalifikujesz się do otrzymania dotacji. Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku planowanej finansowania zazwyczaj rozważane są tylko 2 rodzaje umów: plany oszczędnościowe bankowe i umowy oszczędnościowo-budowlane.

Polecam zapoznać się z następującym wątkiem, może on wyjaśnić niektóre pytania:

finanz-forum.de/riester_sparplan_bausparvertrag_immobilie_t10107. h tml

Niestety, nie mogę teraz bezpośrednio udostępnić linku.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

Umowa LBS z oprocentowaniem 0,75% i 1,75% wydaje się kusząca na pierwszy rzut oka, ale w rzeczywistości nie jest.

Naprzeciwko stoją 2 lepsze alternatywy:

- zgodnie z opisem Pana Buhmanna, zmniejszyć umowę LBS do około 25.000 euro, aby doprowadzić do przypisania. Wykorzystać wtedy 10.000 euro jako kapitał własny, a pozostałe 15.000 euro udzielić jako pożyczkę bez zabezpieczenia, co obniży wskaźnik obciążenia i poprawi warunki kredytu.

- Nowa umowa na kwotę pozostałego salda w ramach klasycznego kontraktu oszczędnościowo-kredytowego. Nowa umowa powinna mieć następującą konfigurację:

Wpłata od 25% do 30% sumy oszczędnościowej
Mała dygresja, oszczędzanie budowlane zawsze się opłaca, gdy wpłaca się niewiele, a uzyskuje duże bezpieczne pożyczki.

- Lub Alternatywnie: Nowa umowa Bausparvertrag Wohn-Riester, która spłaci resztę długu po 10 latach. Dzięki dopłatom będzie generowana tylko wpłata w wysokości 25% sumy oszczędnościowej. Dopłaty te zostaną przekazane dalej na kredyt budowlany, co umożliwi wcześniejszą spłatę długu. Przez cały okres trwania kontraktu można odliczyć 2.100 euro jako koszty specjalne od podatku. Ma to pewien znaczący zwrot ze względu na własne zobowiązania podatkowe.

Napisany przez NaTwoim13
Pan Andreas, to brzmi dobrze, ale obniżenie limitu pożyczki nie jest już najważniejszym argumentem, ponieważ Balkonia ma już limit 50.
Moja dalsza alternatywa (chociaż podoba mi się pomysł) to wprowadzenie 10 000 euro do wypłaty/bez pożyczki i opłacenie ich najlepszą obecnie ofertą (którą oni wybiorą w ciągu krótkiego czasu) oraz korzystanie z najniższych miesięcznych wpłat (do jednorazowej wpłaty 10 000 euro) w celu uzyskania przydziału. Wtedy spłata 550 euro miesięcznie nie stanowi problemu.
Nie jestem w stanie osądzić, czy trzeba tam wprowadzić Riestera, do tej pory unikałem integrowania Riestera w finansowaniu nieruchomości moich klientów, ale uważam, że Riestera pod kątem rentowym jest sensowny.

Napisany przez Balkonien
Dziękuję za interesujące odpowiedzi, ale dzisiaj jestem zbyt zmęczony, aby to w pełni przetworzyć.

Właśnie zapytałem o ofertę pożyczki bankowej/KfW w stosunku 50/50, każda z 10-letnim okresem obowiązywania oprocentowania i 1% spłatą kapitału przy pożyczce bankowej.
Zdobycie prawa do wypłaty BSV na czas, aby go wykorzystać jako kapitał własny lub zmniejszyć pożyczkę bankową, może być trochę trudne; pieniądze powinny już płynąć na początku lutego.

Napisany przez Schlumpf
Cześć Balkonien,

Czy moglibyście przedstawić swoją ofertę dotyczącą warunków na 10 lat?

Chciałbym zaproponować następujące rozwiązanie: możecie wziąć całkowitą kwotę 100 000 €. 50 000 € jako zwykły kredyt ratalny i 50 000 € w ramach KfW. Jednocześnie proponuję wypłacenie 10 000 € z Waszego istniejącego oszczędnościowego planu budowy i wpłacenie ich na nowy. Musi on osiągnąć wysokość pozostałego zadłużenia obydwu kredytów po 10 latach, czyli około 70 000 - 75 000 €. Jeśli wpłacicie tam 10 000 € jako jednorazową wpłatę i dodatkowo zaoszczędzicie 100 € miesięcznie, uda wam się otrzymać przypisanie w ciągu 10 lat. Dzięki temu stworzycie kompletną ochronę przed oprocentowaniem!!! Chętnie przedstawię Wam ofertę zarówno dotyczącą finansowania, jak i oszczędnościowego planu budowy.

Napisany przez NaTwoim13

Moja kolejna propozycja (chociaż uważam Twój pomysł za dobry) polega na wypłacie/przyznaniu 10 000 euro bez udzielania kredytu i opłacaniu obecnego najlepszego planu (który znajdują w ciągu krótkiego czasu) oraz osiągnięciu przyznania z minimalnymi miesięcznymi wpłatami (do jednorazowej wpłaty 10 000 euro). W ten sposób 550 euro miesięczna rata spłaty nie stanowi problemu.

Miło, że potwierdzają Państwo moją propozycję. Który plan oszczędnościowo-kredytowy Państwo by preferowali? Który bank obecnie oferuje najlepsze warunki w 50-latkach na 10 lat?

Napisany przez Balkonien

Witaj Balkonien,

Proszę podaj ofertę dotyczącą warunków na 10 lat.

Chciałbym zaproponować następującą koncepcję: zaciągnijesz łącznie 100 000 €. 50 000 jako zwykły kredyt ratalny i 50 000 u KfW. Jednocześnie wyciągnęłbym 10 000 € z Twojego istniejącego Bausparvertrag i wpłaciłbym je na nowy. Powinien on wynosić pozostałą kwotę zadłużenia obu kredytów po 10 latach, czyli około 70 000 - 75 000 €. Jeśli wpłacisz tam te 10 000 € jako wpłatę jednorazową i dodatkowo zaoszczędzisz 100 € miesięcznie, uda Ci się zdobyć prawo do alokacji w ciągu 10 lat. Dzięki temu stworzysz sobie pełne zabezpieczenie przed odsetkami!!! Chętnie przedstawię Ci ofertę zarówno dotyczącą finansowania, jak i Bausparvertrag.

Reklamacja z 100 € nie jest dla mnie zrozumiała. Działa tylko przy bardzo niskim wskaźniku oszczędzania, prawda?
Dlaczego w ogóle nie powinienem zwiększyć swojego konta oszczędnościowo-budowlanego, skoro oprocentowanie kredytu jest obecnie poniżej 1,75%?

Ponownie otrzymałem nową ofertę od doradcy, która wygląda tak:
100 000 €
2,08%
10 lat stałego oprocentowania
Możliwość zmiany spłaty między 1-3% trzy razy.
Dostawca: lokalna kasa oszczędnościowa.

Inne oferty związane z KfW były łącznie wyższe od tej oferty. Ta oferta do tej pory jest moim faworytem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata